Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon Eos 5

Wisnix
    Guest

Domyślnie Canon Eos 5

Witam.
    Mam pytanie odnośnie Eosa 5...
    wyczytałem gdzieś (już nie pamiętam dokładnie gdzie) że mają one problem z pokrętłem zmiany programów...
    czy ktoś spotkał sie z takim problemem a jeżeli tak to czy jest to jakaś wada techniczna czy po prostu uszkodzenie wynikające ze złego użytkowania sprzętu.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Jest to niewątpliwie wada techniczna.
    W EOS 5 centralnie na kółku nastaw znajduje się guziczek blokady - nie wiem po co, bo w większości innych EOS-ów, analogowych i cyfrowych tego nie ma i jakoś nikomu tej blokady nie brakuje.
    Działa to w ten sposób, że aby przekręcić kółko nastaw (przypominam, że w tym aparacie, jak i w większości analogowych EOS-ów kółko robi za włącznik aparatu) trzeba najpierw wcisnąć ów przycisk blokady.
    Przy nieco nieostrożnym obchodzeniu się z tym mechanizmem, łatwo uszkodzić blokadę i kółko w ten sposób, że kółko kręci się, ale nic się nie przełącza. W zależności od tego, w jakiej pozycji kółka to się wydarzy, aparat pozostaje w takim nastawieniu.

Mnie się w trakcie wieloletniego użytkowania "piątki" to nie przydarzyło, ale sporo czytałem o tym w sieci, a nawet był gdzieś dokładny opis ze zdjęciami, jak to samemu naprawić. Szukaj w googlach haseł : command dial wheel EOS 5 A2 A2E.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Miałem wiele lat EOS A2 i mi to nie przeszkadzało, powiedziałbym nawet że było OK bo jak chcsz wyłączyć sprzęt to krecisz "do oporu" i wtedy jest wyłączony (nie trzeba patrzeć na kółko) - ale to bzdety. Nie było w związku z tym zadnych uszkodzeń ani problemów.
    Bardzo polecam to body. Jedyne wg mnie wada to lampa A-TTL, a nie E-TTL, poza tym same zalety. Miód.

Wisnix
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nor Zobacz posta
    Jedyne wg mnie wada to lampa A-TTL, a nie E-TTL, poza tym same zalety.
    czyli co?? nie obsługuje lamo serii EX? czy jak? bo nie rozumiem...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wisnix Zobacz posta
    czyli co?? nie obsługuje lamo serii EX? czy jak? bo nie rozumiem...
    Spokojnie, EX bedzie działać z EOS 5, z tą różnicą, że nie w E-TTL z przedbłyskiem pomiarowym, lecz w zwykłym TTL bez przedbłysku, w oparciu o czujniki zabudowane w aparacie.

Nie ma z tym jednak żadnego żadnego problemu, nic nie musisz kombinować, lampa EX "rozpozna" aparat i sama przełączy się się w odpowiedni tryb (E-TTL --> TTL)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Wisnix
    Guest

Domyślnie

aha... no to fajnie... tylko mam jeszcze jedno pytanie...
    odnośnie ceny... i wart jest teraz?
    używany z vertical gripem...
    bo mam okazje kupić za ~ 400 zł...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moim zdaniem warto dać te 4 stówki za 5-tkę z gripem.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zwłaszcza, że grip do piątki nie jest powszechnym towarem (tylko warto pamietać, że w środku nie ma koszyczka na baterie - korzystasz z zasilania w body)

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jeśli body jest sprawne / nie zajechane to jest to dobra cena. Nie wiem czy grip ma wielki sens. Uchwyt w "5" jest bardzo wygodny nawet dla duzej dłoni i w pionowych kadrach, ale jak daja gratis ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów