Czy ustawienia ostrości, kontrastu itd w aparacie (40D) mają wpływ na Rawa czy dotyczą tylko jpg?
Czy ustawienia ostrości, kontrastu itd w aparacie (40D) mają wpływ na Rawa czy dotyczą tylko jpg?
---------------------------
stopka
Soft do wywoływania RAW-ów może się tymi nastawami kierować ale nie musi. Obraz zaszyty w RAW-ie będzie zawsze taki sam.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Sciśle to te ustawienia mają wpływ jedynie na zaszytego w RAWie jpega. Jak oglądasz potem pliki w jakims FastStone czy ACDSee które korzystają z tych zaszytych podglądówek to ma to znaczenie. Dla samego RAW wszystkie ustawienia włącznie z przestrzenią sRGB czy AdobeRGB są bez znaczenia.
DPP i ZoomBrowser czytają ustawienia aparatu i do pierwszej podglądówki już używają tychże ustawień. Inne konwertery np. ACR czy C1 używają miniaturki z RAWa - bardzo krótko na samym początku - po czym "wypracowują" własne podglądówki.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Dokładnie tak.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
trochę laickie pytanie a czy na RAW będzie miał wpływ ustawienie WB?
Jesli zrobisz to w Raw to możesz korzystać z zapisu informacji z matrycy bez udziału procesora.Czyli otrzymasz dwa identyczne Raw-y.Ale podglad w zaleznosci od programu którym konwertujesz {patrz post Janusza Body] może sie róznić.Jesli przy konwersji użyjesz ustawień z aparatu bedą rózne zdjęcia.
Polecam naprawde cenne informacje na temat obróbki RAW kryjące się pod
przyciskiem "szukaj" na górnej belce strony CB.Ja znalazłem tam dużo ważnej dla mnie wiedzy.Pozdrawiam.