Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: kompakt czy lustrzanka ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    brzmi coraz lepiej :-) Z tego co zauważyłem w necie, cena nowego 350 z kitem to ok. 3500 PLN, więc różnicę 1500 PLN można spożytkować na szkło, kartę pamięci, czy inny osprzęt. A skoro zadowalają mnie możliwości mego 500N, to 300d też mi powinien wystarczyć ;-)
    Jeśli przesiadał byś się na 300D i zostawiał byś ten obiektyw który aktualnie posiadzasz to poproś kogoś kto ma już 300D abyś mógł sobie go przetestować. Ja miałem dokładnie to samo szkło i niestety z body 300D nie gadało. Wyskakiwał jakiś error i przycinał lustro

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

A2 ??? hmmm http://www.dpreview.com/reviews/koni...aa2/page16.asp
    nie wygląda to IMHO za ciekawie
    no i?

o aparacie swiadczy tylko ilosc pikseli w pikselach (cukru w cukrze)? takie rzeczy jak wygoda obslugi, przyjemnosc fotografowania, lezenie w lapie, czy chocby mozliwosci nie graja roli?

wszystkie aparaty tej klasy maja podobnie nedzna jakosc przy wyzszych czulosciach i podobna rozdzielczosc. matrycy 2/3" sie nie przeskoczy.
    tylko czy to jest powod do placzu? aparat sluzy do robienia zdjec, nie obrazkow na ktorych z lupa oglada sie, czy piksele sa ostre. a te 8Mpix, jakie by nie byly, spokojnie starczy do prezentacji ekranowej i swietnej jakosci odbitek nawet 15x20 (a wiekszych przy lekkim spadku).

aparat fotograficzny to narzedzie do robienia zdjec. nie skaner, ktory ma robic ladne obrazki
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur Lewandowski
    Jeśli przesiadał byś się na 300D i zostawiał byś ten obiektyw który aktualnie posiadzasz to poproś kogoś kto ma już 300D abyś mógł sobie go przetestować. Ja miałem dokładnie to samo szkło i niestety z body 300D nie gadało. Wyskakiwał jakiś error i przycinał lustro
    Dzięki za info :-)

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Uwzgledniajac ze nie tak wcale dawno robiono zdjecia Zenitami z Heliosami to mysle ze kit na poczatek nie bedize az taka tragedia

A z czasem... kto wie...
    ...

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    no i?

o aparacie swiadczy tylko ilosc pikseli w pikselach (cukru w cukrze)? takie rzeczy jak wygoda obslugi, przyjemnosc fotografowania, lezenie w lapie, czy chocby mozliwosci nie graja roli?

wszystkie aparaty tej klasy maja podobnie nedzna jakosc przy wyzszych czulosciach i podobna rozdzielczosc. matrycy 2/3" sie nie przeskoczy.
    tylko czy to jest powod do placzu? aparat sluzy do robienia zdjec, nie obrazkow na ktorych z lupa oglada sie, czy piksele sa ostre. a te 8Mpix, jakie by nie byly, spokojnie starczy do prezentacji ekranowej i swietnej jakosci odbitek nawet 15x20 (a wiekszych przy lekkim spadku).

aparat fotograficzny to narzedzie do robienia zdjec. nie skaner, ktory ma robic ladne obrazki
    Nie miałem w ręku tego aparatu (podobnie jak setek innych ;-)), więc nie będę się wypowiadał w sprawie ergonomii. Nie wiem też, z tego powodu, jak foci. Ot dpreview jest polecany przez większość ludzi w necie jako źródło obiektywnych ocen cyfrówek. Ponieważ trudno byłoby mi mieć w łapie wszystkie aparaty, korzystam z zasobów tej strony dla określenia (jak najbardziej subiektywnego) skończonego zbioru maszynek, którymi warto IMHO się zainteresować. Później dopiero staram się obadać sprzęt.
    W tym przypadku zniechęciły mnie duże zniekształcenia siatki oraz te purpurowe, silne podbarwienia krawędzi....

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Nie muszę :-) ... z cyfrą byłoby napewno łatwiej :-)
    Ja przeszedłem na cyfrę ze względów oszczędnościowych. Zawsze dużo robiłem zdjęć, więc masa kasy szła na wywołanie i odbitki. Z 2 tygodniowego wyjazdu nad morze z dzieciakiem spokojnie przywoziłem ze 20-25 filmów po 36 klatek. Zrobienie odbitek to ruina, nie zrobić szkoda, bo na indeksie mało co widać...
    Teraz z tygodniowego wypadu na narty przywożę 1200 RAWów, nagrywam z tego, po odsiewie, płytkę DVD z JPGami do oglądania, dwie płytki DVD jako archiwum RAWów i spoko. A odbitki tylko z takich ujęć, co to mogą iść na ścianę

A poza wszystkim, jak to miło od razu wiedzieć, że fotka się udała (przynajmniej z grubsza)
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wyjasnijcie mi proszę, gdzie w praktyce można w pełni wykorzystać przewagę E-TTL II nad E-TTL ??? Tzn. w jakich warunkach, sytuacjach mogę żałować, że aparat nie ma nowszego systemu ??
    Wszedzie wtedy gdy uzywasz lampy blyskowej a jest w miare ciemno a obiekty trudne np biale suknie, czarne garnitury (szczegolnie sytuacje wazne: sluby, komunie, wazne imprezy okolicznosciowe z dyrektorami w firmie).
    Roznice miedzy szumami zauwazysz rowniez wtedy gdy jest dosc ciemno ale NIE mozesz uzyc (albo nie chcesz) lampy blyskowej.

Jednakze do amatorskiego zastosowania sa to mniej wazne roznice niz lepsze/wiecej szkielek czy akcesoriow za roznice w cenie.
    Za to gdybys robil duze wydruki czy sprzedawal zdjecia (sluby, imrpezy) to te roznice bylyby dosc istotne a roznica w cenie zwrocilaby sie i nawet nadplacila - wieksza uzytecznoscia nowszego technologicznie sprzetu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów