Cytat Zamieszczone przez akustyk
no i?

o aparacie swiadczy tylko ilosc pikseli w pikselach (cukru w cukrze)? takie rzeczy jak wygoda obslugi, przyjemnosc fotografowania, lezenie w lapie, czy chocby mozliwosci nie graja roli?

wszystkie aparaty tej klasy maja podobnie nedzna jakosc przy wyzszych czulosciach i podobna rozdzielczosc. matrycy 2/3" sie nie przeskoczy.
tylko czy to jest powod do placzu? aparat sluzy do robienia zdjec, nie obrazkow na ktorych z lupa oglada sie, czy piksele sa ostre. a te 8Mpix, jakie by nie byly, spokojnie starczy do prezentacji ekranowej i swietnej jakosci odbitek nawet 15x20 (a wiekszych przy lekkim spadku).

aparat fotograficzny to narzedzie do robienia zdjec. nie skaner, ktory ma robic ladne obrazki
Nie miałem w ręku tego aparatu (podobnie jak setek innych ;-)), więc nie będę się wypowiadał w sprawie ergonomii. Nie wiem też, z tego powodu, jak foci. Ot dpreview jest polecany przez większość ludzi w necie jako źródło obiektywnych ocen cyfrówek. Ponieważ trudno byłoby mi mieć w łapie wszystkie aparaty, korzystam z zasobów tej strony dla określenia (jak najbardziej subiektywnego) skończonego zbioru maszynek, którymi warto IMHO się zainteresować. Później dopiero staram się obadać sprzęt.
W tym przypadku zniechęciły mnie duże zniekształcenia siatki oraz te purpurowe, silne podbarwienia krawędzi....