Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: kompakt czy lustrzanka ??

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie kompakt czy lustrzanka ??

Witam wszystkich :-)

Od roku z górką "przesiadam" się na cyfrę. Obecnie posiadam EOS 500N ze słoikiem Sigma 28-80 Aspherical Macro (czy jak się on nazywa). Nie należę niestety do ludków "kasownych" więc mam dylemat czy kupić kompakt i tłumaczyć sobie że ich poziom szumów to "normalka" i musze być zadowolonym, czy może jednak lustro z jakimś gorszym szkłem. Focę głównie w plenerze, więc potrzebuję jak najszerszego zakresu ogniskowych. Z kompaktów brałem pod uwagę FZ20 - szkło ma ponoć super, ale matryca - szkoda gadać :-(. Czekam na S2 IS, ale nie sądzę by z matrycą o małych gabarytach nie szumiał. Więc lustro ... ale te ceny szkieł... Może ktoś z Was doradziłby mi jakieś szkła (zoomy) klasy "ekonomicznej" na początek do 350d ????

Acha ... czytałem wątki i cenne rady dla wielu nowicjuszy - jednak jesli to możliwe - wolałbym na początek mieć jeden, góra dwa obiektywy, bez stałek
    Ostatnio edytowane przez MarekC ; 10-05-2005 o 11:36

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jesli nie masz kasy to Minolta A2 jest bardzo zaawansowanym aparatem z duzymi mozliwosciami.

ale lustro da Ci jednak najwieksza uniwersalnosc. moze poczekaj az 300D spadna do poziomu 2000 z hakiem i wtedy kup.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    moze poczekaj az 300D spadna do poziomu 2000 z hakiem i wtedy kup.
    juz spadly

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

A2 ??? hmmm http://www.dpreview.com/reviews/koni...aa2/page16.asp
    nie wygląda to IMHO za ciekawie

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    juz spadly
    gdzie ???

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A musisz sie koniecznie juz przesiasc na cyfre? Poczekaj, poodkladaj i wroc do tematu jak bedziesz solidniej przygotowany ;-)

To takie moje skromne 0,03 PLN

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    gdzie ???
    np. na allegro

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Używane 300D/Rebel Digital (roczne) chodzą po ok. 1.500 - 2.000, zależnie od ilości zrobionych zdjęć. Bez gripa. Z gripem i dodatkowym aku nie widziałem poniżej 2.200.
    Interesuje mnie temat bo może zmienię...
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    A musisz sie koniecznie juz przesiasc na cyfre? Poczekaj, poodkladaj i wroc do tematu jak bedziesz solidniej przygotowany ;-)

To takie moje skromne 0,03 PLN
    Nie muszę :-) Muszą chyba tylko zawodowcy, którzy potrzebują zdjęć np. do gazet "na wczoraj" :-). Jestem tylko fotoamatorem, tyle że leniwym. Coraz mniej bawi mnie oczekiwanie na negatywy, odbitki. A szlag trafia gdy widzę efekt "skanowania" fotek na CD przez "laby". Na samodzielne skanowanie nie mam zwykle czasu i ochoty. Skaner też w pracy.
    Coraz więcej robię publikacji w wersji elektronicznej: dokumentacje, reportarze, itp... z cyfrą byłoby napewno łatwiej :-)

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziemna
    Używane 300D/Rebel Digital (roczne) chodzą po ok. 1.500 - 2.000, zależnie od ilości zrobionych zdjęć. Bez gripa. Z gripem i dodatkowym aku nie widziałem poniżej 2.200.
    Interesuje mnie temat bo może zmienię...
    brzmi coraz lepiej :-) Z tego co zauważyłem w necie, cena nowego 350 z kitem to ok. 3500 PLN, więc różnicę 1500 PLN można spożytkować na szkło, kartę pamięci, czy inny osprzęt. A skoro zadowalają mnie możliwości mego 500N, to 300d też mi powinien wystarczyć ;-)

Wyjasnijcie mi proszę, gdzie w praktyce można w pełni wykorzystać przewagę E-TTL II nad E-TTL ??? Tzn. w jakich warunkach, sytuacjach mogę żałować, że aparat nie ma nowszego systemu ??
    Ostatnio edytowane przez MarekC ; 10-05-2005 o 12:25

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów