Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Tamron 28-75 obsluga ETTL II

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Tamron 28-75 obsluga ETTL II

Mam pytanie z tego co wyczytalem ten tamronik nie obsluguje ettl II czy nie zapodaje pomiaru odleglosci.Pytanie wiec do Was :tamronik podpiety do 20d z lampa 580ex.Jak robic czyms taki zdjecia(wiem wiem pytanie idiotyczne)ale co nalezy zrobic aby nie przepalal,aby drugi plan nie byl za ciemny.JaKIE ustawienia body ,jakie lampy.Za wszelkie sugestie thanx.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Jesli nie ma ETTL II to pewnie bedzie pracowal w ETTL bez problemu
    Camera Obscura

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsonikus
    Mam pytanie z tego co wyczytalem ten tamronik nie obsluguje ettl II czy nie zapodaje pomiaru odleglosci.Pytanie wiec do Was :tamronik podpiety do 20d z lampa 580ex.Jak robic czyms taki zdjecia(wiem wiem pytanie idiotyczne)ale co nalezy zrobic aby nie przepalal,aby drugi plan nie byl za ciemny.JaKIE ustawienia body ,jakie lampy.Za wszelkie sugestie thanx.
    Mimo ze nie podaje odleglosci to E-TTL II nadal dziala (vide watek przyklejony w tym podforum: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=1 ) tylko troszke gorzej niz ze szklami ktore ta odleglosc podaja.
    To oznacza ze mozesz sie nie martwic o przepalenia i spokojnie pstrykac bez mocnego kombinowania z ustawieniami.
    Czasem tylko mozesz sobie uzyc FEL (blokada blysku) jesli chcesz miec spokoj sumienia .
    A jak robic zdjecia i jakie ustawienia body czy lampy? - wszystko zalezy co i gdzie chcesz fotografowac a nie czym .
    Ja np:
    1) na kocich wystawach : 20D + Tamron 28-75 + 580EX z softboxem (blysk na wprost); Tryb Av, F4, iso 400/800, sila lampy na 0(czyli bez korekty), RAW, Auto Adjust Fill flash na On (Custom Function), Flash Sync na Auto (Custom Function)
    2) kosciol, slub: 20D + Tamron 28-75 + 580EX z softboxem(blysk na wprost); Tryb M , iso 400/800 (w zaleznosci od jasnosci kosciola) ,sila lampy na 0(czyli bez kroekty), Czas 1/50, F miedzy 2.8 a 5.6 (w zaleznosci od jasnosci kosciola - tu miedzy 3.2 a 4.0, oraz w zaleznosci od pomyslu na ujecie - tu miedzy 2.8 a 5.6).
    Lampa na E-TTL w obu przypadkach.
    Slubu/kosciola z 20D jeszcze nie zdarzylo mi sie robic, na 10D uzywalem FELa, na 20D raczej nie uzywalbym, chyba ze na podgladzie zauwazylbym ze jednak przysmaza/niedoswietla.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Adnotacja do punktu 2) Tryb M odnosi sie do body czy lampy?
    Dzieki za odp
    Pozdrawiam
    Acha jeszcze cos do punktu jeden tryb av do czego sie odnosi?
    Vitez sorki za durne pytania
    Ostatnio edytowane przez robsonikus ; 10-05-2005 o 20:33

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Do body... Lampa oczywiscie na auto...
    ...

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Okey juz wszystko wiem dzieki dzieki

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    (...)
    Ja np:
    1) na kocich wystawach : 20D + Tamron 28-75 + 580EX z softboxem (blysk na wprost); Tryb Av, F4, iso 400/800, sila lampy na 0(czyli bez korekty), RAW, Auto Adjust Fill flash na On (Custom Function), Flash Sync na Auto (Custom Function)
    (...)
    W 20D nie ma customa o takiej nazwie (wytłuszczony). Chodzi zapewne o C.Fn-14 "E-TTL II" i ustawienie na "Evaluative".

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    W 20D nie ma customa o takiej nazwie (wytłuszczony). Chodzi zapewne o C.Fn-14 "E-TTL II" i ustawienie na "Evaluative".
    No tak, przyzwyczajenia z 10D . E-TTL II na Evaluative ustawiam.

Uprawnienia umieszczania postów