Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 131

Wątek: Telezoom na podróże czyli 55-250 IS vs 70-300 IS vs 70-200/4

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta
    Chyba sie przekonałem, że DO to niezły obiektyw, ale raczejj nie jest wart swojej ceny...
    Raczej zdecyduję sie na L-kę 70-200, teraz tylko którą???
    W zasadzie myślałem tylko o f/4 IS ale słyszę te opinie, iż w tej samej cenie moge mieć f/2,8 bez IS - czyli część wątpliwości niestety zostało...
    Rozważam też kupno TC i teraz problemy narastają:
    I war: czy f/2,8 + TC 2,0
    II war: czy f/4 + IS + TC 1,4
    ceny podobne
    Na razie przeważa war II, głównie ze względu na wagę jasnego światła (jego noszenie pewnie nie jest przyjemnością )
    Ostatnie kilkka dni na decyzję...
    Decyzja podjęta: 70-200 f/4 IS USM (teraz tylko trzeba czekać 5 tygodni na dostawę z zza wielkiej wody..., mam nadzieję, że dotrze)
    później prawdopodobnie dokupię TC 1,4. Rozważam Canona lub Kenko (nie jestep pewien czy z Kenko 1,4 bedzie wszystko działało jak z canonem 1,4, czyli IS, AF)
    Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze...

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

przy okazji jak już otworzyłem pewną stronkę porównałem sobie 70-300 DO z normalnym 70-300 IS USM
    http://www.the-digital-picture.com/R...omp=0&Lens=358

DO w fotografowaniu tablic testowych wypada gorzej niż 70-300 IS USM
    Jeszcze porównałem sobie DO z 70-200/4 + konwerter 1,4 i DO moim zdaniem nie ma startu - wypadł zadziwiająco źle
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    przy okazji jak już otworzyłem pewną stronkę porównałem sobie 70-300 DO z normalnym 70-300 IS USM
    http://www.the-digital-picture.com/R...omp=0&Lens=358

DO w fotografowaniu tablic testowych wypada gorzej niż 70-300 IS USM
    Jeszcze porównałem sobie DO z 70-200/4 + konwerter 1,4 i DO moim zdaniem nie ma startu - wypadł zadziwiająco źle
    Na tej stronie kilka moich szkieł też wypada zadziwiająco źle. Na szczęście w realu jest lepiej .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mnie cropy z tej strony wręcz załamują, nawet obiektywy stałoognisowe nieraz wyglądają jak taka bida z nędzą, że szkoda gadać. Nie wiem, czy należy się tamtymi porównaniami sugerować.

Np. dziwne jest, że DO wykazuje aberrację chromatyczną o wiele większa niż nie-DO. Powinno być przeciez na odwrót teoretycznie.

reksio
    Guest

Domyślnie

Witam i odświeżam temat. Czy Canon 70-210 to dobry wybór na fotografowanie w czasie podróży?

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez reksio Zobacz posta
    Witam i odświeżam temat. Czy Canon 70-210 to dobry wybór na fotografowanie w czasie podróży?
    Dla mnie nie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

reksio
    Guest

Domyślnie

Dlaczego?

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Dlatego że zakres dla mnie do podróży jest zbyt mały. Przede wszystkim zbyt krótki.
    Kapitan Wagner

reksio
    Guest

Domyślnie

Dzięki to już bardziej konkretna odpowiedź. Jednak z tego co czytałem gdzieś w internecie do krajobrazów (nie tylko, ale także budynki, lub poprostu ciekawe miejsca, które można zobaczyć w podróży) dobre są szerokokątne obiektywy. Czy w takim wypadku mogę się porwać na to wszystko z Sigmą 17-70mm?

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Widzisz cały problem polega na tym, że to kwestia indywidualna. Ja znam gościa, który jeżdżąc po świecie krajobrazy robi 70-200.
    Nie ma na to jednoznacznej recepty. Trudno coś poradzić szczególnie jeśli nie piszesz ani jakie masz doświadczenie, sprzęt, preferencje etc.
    Kapitan Wagner

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów