Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta

Dlaczego wyłączasz IS?
1. Robię to tylko wtedy, gdy jestem pewien swojej ręki.
2. Włączony IS może wpływać niezbyt korzystnie na ostrość zdjęć (to w końcu jakoś zaprogramowany żyroskop) - ale to moja opinia nie poparta żadnymi badaniami, zapewne forumowi wyjadacze mogliby się z nią rozprawić w sposób fachowy - na tak lub na nie (czyli aspekt fizyczny).
3. Włączony IS zżera prąd, a jeśli nie potrzebuję jego wspomagania, to dłużej popracuję na jednym akumulatorze (czyli aspekt ekonomiczno-ergonomiczny).
4. Włączony IS zachęca do balansowania na granicy poruszenia, a ponieważ człowiek istotą omylną jest, kiedy miewam włączoną tę opcję na dłużej, przekraczam tę granicę w niewłaściwą stronę (czyli aspekt samodyscypliny).
5. Włączony IS pracuje, zatem się zużywa. A ja chcę go oszczędzać na czarną godzinę ;-).
6. Osłona przeciwsłoneczna założona odwrotnie zasłania przełącznik IS. A ponieważ wolę, żeby obiektyw nie rzucał się w oczy, kiedy nie ma konieczności odseparowania się od nadmiaru promieni słonecznych, bywa tak, że w momencie, gdy powinienem włączyć IS, nie chce mi się (nie mam czasu) zdejmować osłony. Wtedy trzeba wstrzymać oddech, przytulić się do muru i zrobić trzy zdjęcia pod rząd.

Argumentów zapewne mam więcej, ale tak na szybko tylko te przychodzą mi do głowy...