Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Szeroki Kąt na FF ?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna12_03 Zobacz posta
    Widzę że posiadasz takowe szkielko , czy możesz coś więcej o nim napisać np.czy jest ostre od 2,8 ? co do bzzzzzzzzzzzzzyczenia to jestem przyzwyczajona ponieważ tak samo pracuje 35/2 .
    35/2 też posiadam :-) Oba szkiełka są porównywalne, czyli niemal identyczne mechanicznie (różnica średnicy filtra i niewielka różnica wielkości), oba ostre od pełnej dziury, z bardzo ładną plastyką obrazu (jak to stałki). Sample z pełnej klatki mogę dać jak poskanuję negatywy.
    Tak się zastanawiam czy zamiast 24-70/2,8, zakupić dwa szkla (wychodzi finansowo podobnie ) 24/2,8 do widoczków ,architektury,szerokiej reporterki , a zoom 24-105/4 jako spacer zoom do ogólnego zastowania rodzina, wycieczki itp.
    Ja zamiast eLki ogólnego zastosowania mam komplet stałek i jestem zadowolony. Jako spacerowego zooma używam 28-105/3.5-4.5 i też nie narzekam.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Podono ciężko jest trafić super egzemplarz który jest ostry od pelnego otworu ,wielu na tym forum skarżylo się na trefne sztuki i po wielu sprawdzeniach wybierali dla siebie jeden z wielu testowanych.
    Moja to pierwsza sztuka i jeszcze wcale nie ja ją wybierałem... Myślę, ze to rzadkość a już szczególnie wśród eLek. To chyba tylko w Tamronach takie rzeczy możliwe, żeby całe partie trefne schodziły z taśmy.
    Canonów miałem już kilka i jeszcze z żadnym, nawet najtańszym problemów z FF/BF etc.
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

FF/BF to częściej autosugestia niż rzeczywisty problem.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Sluchajcie czy ta winieta na przyslonie 4 w 24-105 jest aż tak dokuczliwa ,czy możecie zapodać jakieś sampelek i jeszcze czy przymknięcie do 5,6 likwiduje ją calkowicie ?
    MacGyver czy winieta również jest na 24/2,8 ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Sluchajcie czy ta winieta na przyslonie 4 w 24-105 jest aż tak dokuczliwa ,czy możecie zapodać jakieś sampelek i jeszcze czy przymknięcie do 5,6 likwiduje ją calkowicie ?
    MacGyver czy winieta również jest na 24/2,8 ?
    Ja tej winiety praktycznie nie zauważam.Jest na pelnym otworze 4 mniejsza niz na takich doskonałych szklach jak 35/1,4/L czy 135/2/L.winietę mozna bez problemów usunac w obróbce.[Jesli ktos chce]W watku "35 1,4 opinie" Van Murder na przykładzie winiety 35/1,4/L przedstawił w świetny sposób temat "Winieta" i zilustrował fotkami.
    Przeczytaj ten watek i wypowiedzi.Nic nie mozna do tego dodac.Pozdrawiam.

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Czy robisz zdjęcia na FF czy crop ?
    Ja mam analoga więc na negatywie , slajdzie raczej nie będę się bawila w skanowanie żeby zniwelować winiete.
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy robisz zdjęcia na FF czy crop ?
    Ja mam analoga więc na negatywie , slajdzie raczej nie będę się bawila w skanowanie żeby zniwelować winiete.
    Pozdrawiam
    Czesc winiety obetnie Ci lab albo ramki od slajdow.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Ja tej winiety praktycznie nie zauważam.Jest na pelnym otworze 4 mniejsza niz na takich doskonałych szklach jak 35/1,4/L ....
    Dokładnie tak.

@Anna12_03
    Bez przesady z winietowaniem. Każdy obiektyw mniej lub bardziej winietuje. Na pewno obiektywy do FF na cropie będą winietowały mniej lub prawie wcale. Ale winieta ma swój urok tak jak bokeh. W portrecie często winietę sie dodaje, jest wręcz pożądana.

Jak chcesz analizować szkła to: http://www.slrgear.com/reviews/showcat.php/cat/4
    prawie wszystko mozna wyklikać

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Witam
    Obecnie posiadam Canona 33 i pare szkielek stalo ogniskowych 35/2,50/1,4,100/2,8USM macro oraz 70-200/4 IS.
    Chcialabym coś mieć szerokiego nie ultra i tak się zastanawiam nad spacer zoomem 24-105/4 oraz nad stalką 24/2,8.
    Mialam 28/2,8 ale jakoś mnie nie zadawalala jakość nie wiem czy to ta sztuka, czy tak te obiektywy mają( jakoś nie bylam zachwycona jakościąstrość pozostawala wiele do życzenia, kontrast jakiś nijaki do kitu ).
    W przyszlości mam zamiar przejść na 5D.
    Porównalam
    http://the-digital-picture.com/Revie...mp=0&APIComp=2
    te dwa obiektywy ponieważ jeszcze bralam pod uwage 28/1,8 i wyszlo że ten 24/2,8 jest jak najbardziej ok .
    Teraz porównując te dwa obiektywy również wyszlo że ta 24/2,8 również się dobrze prezentuje.
    http://the-digital-picture.com/Revie...=0&FLI=0&API=2

Teraz mam do Was drodzy milośnicy czarnych skrzyneczek pytanko.
    Co myślicie o obiektywie 24/2,8 i jeszcze jedno wszyscy zachwalają obiektyw 24-70/2,8 ( wiadomo światlo, jakość L i sam obiektyw jest naj tylko trafić dobrą sztuke ) jak wygląda sprawa winiety do 24-105/4 ?
    Czy ta winieta jest uciążliwa pytanie do tych co mają te obiektywy podpięte pod FF (czy to cyfra czy analog)
    Różnica w cenie niewielka tych dwóch obiektywów.
    Czy można prosić o jakieś sampelki bez psucia jak wygląda ta winieta .
    Pozdrawiam
    a może 28 1.8 ?
    wczoraj to kupiłem, nie testowałem jeszcze w warunkach polowych..
    na razie tak pstrykałem sobie.
    NIE mogę załączyć obrazków !!!!

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    a może 28 1.8 ?
    wczoraj to kupiłem, nie testowałem jeszcze w warunkach polowych..
    na razie tak pstrykałem sobie.
    NIE mogę załączyć obrazków !!!!
    I jak z testem ?
    Pozdrawiam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów