Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Szeroki Kąt na FF ?

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Szeroki Kąt na FF ?

Witam
    Obecnie posiadam Canona 33 i pare szkielek stalo ogniskowych 35/2,50/1,4,100/2,8USM macro oraz 70-200/4 IS.
    Chcialabym coś mieć szerokiego nie ultra i tak się zastanawiam nad spacer zoomem 24-105/4 oraz nad stalką 24/2,8.
    Mialam 28/2,8 ale jakoś mnie nie zadawalala jakość nie wiem czy to ta sztuka, czy tak te obiektywy mają( jakoś nie bylam zachwycona jakościąstrość pozostawala wiele do życzenia, kontrast jakiś nijaki do kitu ).
    W przyszlości mam zamiar przejść na 5D.
    Porównalam
    http://the-digital-picture.com/Revie...mp=0&APIComp=2
    te dwa obiektywy ponieważ jeszcze bralam pod uwage 28/1,8 i wyszlo że ten 24/2,8 jest jak najbardziej ok .
    Teraz porównując te dwa obiektywy również wyszlo że ta 24/2,8 również się dobrze prezentuje.
    http://the-digital-picture.com/Revie...=0&FLI=0&API=2

Teraz mam do Was drodzy milośnicy czarnych skrzyneczek pytanko.
    Co myślicie o obiektywie 24/2,8 i jeszcze jedno wszyscy zachwalają obiektyw 24-70/2,8 ( wiadomo światlo, jakość L i sam obiektyw jest naj tylko trafić dobrą sztuke ) jak wygląda sprawa winiety do 24-105/4 ?
    Czy ta winieta jest uciążliwa pytanie do tych co mają te obiektywy podpięte pod FF (czy to cyfra czy analog)
    Różnica w cenie niewielka tych dwóch obiektywów.
    Czy można prosić o jakieś sampelki bez psucia jak wygląda ta winieta .
    Pozdrawiam

Domyślnie

no wiec...

http://photography-on-the.net/forum/...splay.php?f=33

tutaj znajdziesz mnustwo informacji, przykladowych zdjec z kazdego obiektywu canona....

a tutaj:

http://www.optyczne.pl/index.html?te...ywu&test_ob=84

Masz test obiektywu 24-105 f/4 jest tam rownierz pod punktem 8 opisane winietowane owego szkla....
    Ja bym ci radzil 16-35 L no ale piszesz ze nie chcesz az tak szerokiego kata...
    jesli chodzi o 24-70 f/2.8 to chyba bedzie najrozsadniejszy zakup w twoim przypadku.... i jesli lanujesz przesiasc sie na 5d... to nie przesiadaj sie jeszcze poczekaj az wyjdzie nastepca 5d zaczynaja wlasnie taniec z tego co widze i niedlugo prawdopodobnie za ta sama cene kupisz nastepce 5d.... widze ze inwestujesz w sprzet i zalezy ci na jakosci tak wiec trzymaj sie tego jesli powaznie myslisz o fotografi.... zadnych tam T., S. tylko canon....

Domyślnie

Witam
    napisz do mnie na priv a jesli jestes zainteresowana rawami z 24-105
    mi winieta nie przeszkadza - o ile mozna mówić o winiecie ;-)
    dla maniaków ślubno-stałkowych moze to jednak stanowić poważną przeszkodę ;-)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

24/2.8 to bardzo fajne szkiełko: małe, zgrabne, ładnie obrazuje. Problemu z winietowaniem nie stwarza. Jedyna ułomność to AF: nie za szybki i bzyczy, ale przy szerokim kącie nie jest to jakoś specjalnie odczuwalnym problemem.
    Dużą jego zaletą jest cena, używka do nabycia za kilkaset złotych.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeśli ma być naprawdę szeroko to może 17-40L?
    To chyba dolna granica szerokości na 5D.

PS. O jakim "trafianiu egzemplarza" w 24-70L piszesz?
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta

Podono ciężko jest trafić super egzemplarz który jest ostry od pelnego otworu ,wielu na tym forum skarżylo się na trefne sztuki i po wielu sprawdzeniach wybierali dla siebie jeden z wielu testowanych.
    Ostatnio edytowane przez Anna12_03 ; 11-03-2008 o 00:47

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    (....)

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=31148
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Moim zdaniem bzdura... moge uwiezyc w jakies minimalne rozbierznosci w kilku egzemplarzach "L" ale to tak minimalne roznice ze prawie nie zauwazalne.... a zreszto jak ci sie cos nie podoba to mozesz odniesc szklo do sklepu....

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    24/2.8 to bardzo fajne szkiełko: małe, zgrabne, ładnie obrazuje. Problemu z winietowaniem nie stwarza. Jedyna ułomność to AF: nie za szybki i bzyczy
    Widzę że posiadasz takowe szkielko , czy możesz coś więcej o nim napisać np.czy jest ostre od 2,8 ? co do bzzzzzzzzzzzzzyczenia to jestem przyzwyczajona ponieważ tak samo pracuje 35/2 .
    Tak się zastanawiam czy zamiast 24-70/2,8, zakupić dwa szkla (wychodzi finansowo podobnie ) 24/2,8 do widoczków ,architektury,szerokiej reporterki , a zoom 24-105/4 jako spacer zoom do ogólnego zastowania rodzina, wycieczki itp.
    Co myślicie o tym? wszystkie sugestie bardzo mile widziane .
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Wez 24-105/4/ IS/ L i to w zupełnosci załatwi Twoje potrzeby.Na pierwsze kilka lat spoko. [A moze i na duzo dłuzej.] Pozdrawiam.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów