Pracuję w ACR pod CS2 i rzadko jestem zadowolony z korekcji/balansu kolorów jakie uzyskuję w ACR. Potem walczę z nimi w CS2 z lepszymi i gorszymi rezultatami. Mam również WhiteBala lecz przestałem z niego korzystać (w ACR) bo uzyskiwany balans pipetą jakoś nie wnosi aż tak wiele (w każdym razie nie tyle ile pokazuje producent na swojej stronie reklamując produkt).
Nie mam doświadczeń z innymi wywowarkami, coraz częściej jednak myślę nad przejściem na inną, która dawałaby lepsze rezultaty. Reszta w ACR mnie zadowala, choć praca z krzywymi też nie jest prosta.
Która wywoływarka ma waszym zdaniem najlepsze narzędzie do korekcji i do minimum ogranicza późniejszą pracę z kolorem w PS?
Pozdr.
to w mocnym stopniu zalezy od tego czego oczekujesz od kolorow. dla mnie swietna rzecza jest czesto odwzorowanie takie jak w canonowskim Picture Style krajobrazowym, bo daje kolory "z przytupem", co w landszaftach jest cenne. z drugiej strony, przy zdjeciach ludzi trzymam sie Picture Style'a Standard, bo daje wzglednie dobra wiernosc barw przy zachowaniu przyjemnego nasycenia i relacji miedzy kolorami.
przez dlugie lata uzywalem ACR z korektami skladowych RGB. od momentu kiedy Adobe wypuscil edytor profili i przygotowal wzorce canonowskich Picture Style'i do ACR/LR jestem zachwycony tym narzedziem. wreszcie moge zrobic takie kolory jakie mnie sie podobaja.
jesli podoba Ci sie wyglada standardowych styli Canona to polecam wyprobowanie powyzszego rozwiazania.
Profile kolorów które masz w dpp możesz sobie teraz nastawić w ACR/Lightroom.
Więcej na ten temat tutaj:
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
Ja używam profilu neutral.
senkju![]()
dzieki aptur.
jesli mnie pamiec nie myli mozna znalezc na www Lightrooma tak gotowe profile jak i program do ich edycji. program jest wart uwagi, bo choc nie jest idealny, to mozna nim skorygowac standardowy Landscape, zeby nie robil takich zracych zoltych przepalen a trzymal ich wzgledna neutralnosc. warto, bo zdjecia znacznie lepiej wygladaja![]()