Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 100

Wątek: Lightroom - czy warto?

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Prawdę rzekłszy, to nie wiem, co takiego PROFESJONALNEGO ma LR, czego by nie było w innych programach i co by go jakoś szczególnie wyróżniało jako produkt dla profesjonalistów.
    Robiąc ponad 10k zdjęć miesięcznie zobaczysz różnicę
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Robiąc ponad 10k zdjęć miesięcznie zobaczysz różnicę
    spust Ci sie zablokowal i baterii nie mozesz wyjac, czy sprawdzasz wytrzymalosc korpusu?
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    spust Ci sie zablokowal i baterii nie mozesz wyjac, czy sprawdzasz wytrzymalosc korpusu?
    Nie. Po prostu sprzęt pracuje na siebie i nie żałuje go
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Domyślnie

Raczej z czegoś trzeba wybrać te najfajniejsze ujęcia, a że dniówka długa ... :]
    Anyway - warto
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Coś już napisał Awatar 3SA

Domyślnie

Nie wiem jak u Was, ale ja próbowałem LR, CS3, C1 (pro i 4) i pomijając sprawy "ergonomii", przyzwyczajeń czy prostoty obsługi, to mogę powiedzieć, że zauważyłem różnicę w jakości. Przy powiększeniu 100-200% detale z C1 są najlepsze, na drugim miejscu jest CS3 (lecz po stosowaniu dodatkowych wtyczek np. Noise Ninja), a na końcu LR. Jeśli robię małe odbitki lub eksportuję .jpg na potrzeby internetu to wszystko gra. Gorzej jak chcę zrobić duże wydruki.

Czytałem też wywiad z jednym profi, który używa C1 do wywołania RAW-ów, eksportuje do tiffów a następnie otwiera w PS i retuszuje, masteruje itp. Jedna uwaga: pracuje w zespole kilkuosobowym

Ostatnio testuję Capture One 4 - muszę powiedzieć, że zarówno w obsłudze i jakości daje radę. Chyba sobie zakupię w przyszłym miesiącu.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 3SA Zobacz posta
    Nie wiem jak u Was, ale ja próbowałem LR, CS3, C1 (pro i 4) i pomijając sprawy "ergonomii", przyzwyczajeń czy prostoty obsługi, to mogę powiedzieć, że zauważyłem różnicę w jakości. Przy powiększeniu 100-200% detale z C1 są najlepsze, na drugim miejscu jest CS3 (lecz po stosowaniu dodatkowych wtyczek np. Noise Ninja), a na końcu LR. Jeśli robię małe odbitki lub eksportuję .jpg na potrzeby internetu to wszystko gra. Gorzej jak chcę zrobić duże wydruki.
    przy jednakowych ustawieniach LR i ACR powinny dawac te same wyniki, bo w srodku siedzi ten sam kod.

co do C1 - to jest znany fakt, ze jego szczegolowosc jest ogolnie wyzsza. druga, chyba wazniejsza kwestia, to to, ze dla wielu osob program ten generuje znacznie lepsze kolory, bo ACR pod tym wzgledem nie jest, delikatnie omowiac, najlepszy. byc moze te nowe profile aparatow Adobe cos pomoga, ale to trzeba zobaczyc.

Lightroom ma jedna zalete. to jest program tylko i wylacznie wspomagajacy workflow z plikami RAW. tylko to i az to. nie ma nawalonych wodotryskow, a jedynie to co potrzebne. chyba najlepiej mozna to zobrazowac przez porownanie LR do szwajcarskiego scyzoryka, ktory zastepuje skrzynke innych narzedzi. wszystko jest w jednym miejscu i przemyslane pod katem docelowych zastosowan. po latach babrania sie w zarzadzanie kolekcja zdjec przy pomocy kilku programow taki Lightroom jest dla mnie darem z niebios
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bawiłem się LR i muszę przyznać, że funkcjonalność jest znakomita. Mam tylko problem z kolorami. Jakoś nie mogę ogarnąć LR i pozostałem przy C1. Ale to na prawdę potężne i dość proste narzędzie. Kiedyś może znowu podejmę próbę Najfajniej by było, gdyby C1 miał lokalne maskowanie. Oj pięknie by było. Pięknie.

Coś już napisał Awatar 3SA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Bawiłem się LR i muszę przyznać, że funkcjonalność jest znakomita. Mam tylko problem z kolorami. Jakoś nie mogę ogarnąć LR i pozostałem przy C1. Ale to na prawdę potężne i dość proste narzędzie. Kiedyś może znowu podejmę próbę Najfajniej by było, gdyby C1 miał lokalne maskowanie. Oj pięknie by było. Pięknie.
    wersja 2.0 już ma takie ficzersy, żę w 3.0 będziesz pewnie miał

Akustyk, pewnie masz rację i być może miałem coś źle ustawione, ale głowy nie dam uciąć. Co do kolorów 100% racji, z C1 są o wiele lepsze.

Ja jestem ciekaw jeszcze opinii użytkowników jabłuszek odnośnie porównania LR z Aperture.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 3SA Zobacz posta
    wersja 2.0 już ma takie ficzersy, żę w 3.0 będziesz pewnie miał
    Ale chodziło mi o takie ficzerki w C1

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Lightbulb

chyba wazniejsza kwestia, to to, ze dla wielu osob program ten generuje znacznie lepsze kolory, bo ACR pod tym wzgledem nie jest, delikatnie omowiac, najlepszy. byc moze te nowe profile aparatow Adobe cos pomoga, ale to trzeba zobaczyc.
    W kwestii kolorów:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=28785667

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów