Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 100

Wątek: Lightroom - czy warto?

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Popieram przedmówcę kiedy pojawił się Lightroom byłem nastawiony sceptycznie do nowego "wynalazku" Adobe. Wersję beta pobrałem tylko po to żeby zaspokoić swoją ciekawość.
    Dziś PS używam tylko i wyłącznie w celu dodania jakiegoś napisu na wydruku, większego retuszu itp., a przy codziennej normalnej pracy ze zdjęciami czynię to bardzo rzadko, więc używanie PS praktycznie wyeliminowałem.
    Wspomniana przez kolegę, ergonomia, workflow LR sprawia że cały temat poczynając od przegrania zdjęć ich selekcji do przygotowania do labu można załatwić w jednym miejscu nie skacząc po różnych aplikacjach, oszczędzając tym samym mnóstwo czasu.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    Popieram przedmówcę kiedy pojawił się Lightroom byłem nastawiony sceptycznie do nowego "wynalazku" Adobe.
    Bardzo dzięki. Oczywiście, wiadomo, że jest cała masa zastosowań, gdzie bez PS się po prostu nie da i w sumie nie wiadomo jak dalej zagra Adobe, w co wyposaży LR a w co na pewno nie. Muszą uważać aby nie strzelić samobója, ich marketingowcy na pewno nieźle kombinują, skąd przyjdzie większa kasa...
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Nie zdziwiłbym się, jakby usunięto bridga z Photosopa, a na to miejsce możnaby było kupic lightrooma :], (a moze polaczenie , co by nie mowic interfejs camera raw jakos mnie nie zachwyca. ) swego czasu był z photoshopem ImageReady, ktory fajnie sie sprawdzal przy tworzeniu prostrych stronek www, teraz juz go nie ma .

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Ponieważ nie znalazłem aktualnego wątku, pozwolę się podpiąć pod ten

Pytanie do Mac-userów: jak byście porównali Lightroom do Aperture w wersji 2?

Wkrótce przesiadam się z Win na Mac. Do tej pory do obróbki materiału zdjęciowego używałem: iView Media Pro - katalogwanie i selekcja, C1 - korekcja i wołanie RAW, PS - resize, korekty, retusz itp. Przy zmianie systemu muszę na nowo zbudować swój zestaw narzędzi i rozważam opcję jakiegoś kombajnu (z PS na końcu) zamiast kilku oddzielnych programów. Co polecacie?

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mtata Zobacz posta
    Ponieważ nie znalazłem aktualnego wątku, pozwolę się podpiąć pod ten

Pytanie do Mac-userów: jak byście porównali Lightroom do Aperture w wersji 2?

Wkrótce przesiadam się z Win na Mac. Do tej pory do obróbki materiału zdjęciowego używałem: iView Media Pro - katalogwanie i selekcja, C1 - korekcja i wołanie RAW, PS - resize, korekty, retusz itp. Przy zmianie systemu muszę na nowo zbudować swój zestaw narzędzi i rozważam opcję jakiegoś kombajnu (z PS na końcu) zamiast kilku oddzielnych programów. Co polecacie?
    MacUser odpowiada: ja stawiam na LR. Na C2D jest wystarczająco szybki.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

rjr
    Guest

Domyślnie

Dzięki wszystkim za odpowiedź.
    Mimo, że tak gorącą dyskusją namieszaliście mi strasznie w głowie, to zdecydowałem się na zakup i co najważniejsze, NIE ŻAŁUJĘ. Co prawda nie poznałem jeszcze do końca wszystkich jego możliwości, ale już śmiem twierdzić, że jest genialny.
    Pozdrawiam wszystkich

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Nie będę tworzył nowego wątku, więc podepnę się pod ten.
    Zamierzam zmienić płytę i proca w moim komputerze, niestety ta przyjemność opłacona będzie ponowną instalacją systemu (Windows XP), instalację postanowiłem zrobić na nowym dysku i tu się zaczyna problem.
    Rozumiem że należy zrobić backup w LR, gdzieś tam utworzy się plik który należy zgrać i zamieścić w tym samym miejscu na nowym dysku /przed czy po instalacji LR ? / Czy pliki CR2 muszą znaleść się podobnie jak na starym dysku na partycji E: w tych samych katalogach i czy nie stracę ustawień dokonanych na plikach, stworzonych kolekcji, ratingów itp. ??
    Jeśli ktoś przerabiał już ten temacik proszę o podpowiedz co i jak po kolei żeby nie narobić sobie kłopotów.

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

wystarczy mieć ten plik, u mnie pamietam chyba nawet sam wyczail gdzie on jest podczas instalacji (akurat byl na pulpicie), ale w kazdej chwili mozesz zmienic polozenie pliku bazy i wskazac ktory wybrac.

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    wystarczy mieć ten plik, u mnie pamietam chyba nawet sam wyczail gdzie on jest podczas instalacji (akurat byl na pulpicie), ale w kazdej chwili mozesz zmienic polozenie pliku bazy i wskazac ktory wybrac.
    a co z plikami CR2 czy muszą znaleść się na tej samej partycji i w tych samych folderach, czy niekoniecznie ?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Niekoniecznie ale wszystkie katalogi bedziesz musial mu "recznie" pokazac: )

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów