T 70-200, winieta dodana.
Szczerze powiem, że bokeh mi na jednym zdjęciu wyszedł faktycznie brzydki, ale reszta wg mnie jest OK.
T 70-200, winieta dodana.
Szczerze powiem, że bokeh mi na jednym zdjęciu wyszedł faktycznie brzydki, ale reszta wg mnie jest OK.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Cichy, nie wiem jaki bokeh jest ładny, ale przed Watsonem są podwójne gałęzie, za dziewczynami są podwójne słupki w płocie i podwójne łodygi traw. Jesli komus to nie przeszkadza, to ok, ale mnie to irytuje, bo mam wrażenie, że zdjecie jest poruszone, a tu niespodzianka: główny obiekt jest ostry. Dokładnie tak, nie wiem, czy on jest ładny, czy brzydki, ale dla mnie jest irytujący. Na 2. i 3. jest ok, no w kazdym razie brak podwójnych linii. Ze szkłami z wyższej półki chyba często tak jest, że o ich jakości decydują czynniki niemierzalne.
Bokeh tak naprawdę zależy od tego jaki się chce osiągnąć efekt na zdjęciu. Jeżeli główny temat jest w ruchu i w jakimś dziwnym "artystycznym nie ładzie" to wg. mnie taki "agresywny" bokeh doda zdjęciu uroku. Ale może to tylko moje zdanie w końcu co fotograf to inny punkt widzenia i o to chodzi![]()
I na tym poprzestańmy. W porównania się pobawimy za dni parę, jak porównam szkło z Canonowską Lką, wtedy będą te same kadry i dyskusja będzie bardziej rzeczowa.
Cichy, ale jak juz wrzucasz sample, to racz pisac o tak drobnych kwestiach, jak obrobka w PS..., np. "dodanie winiety"...Po solidnej obrobce w PS, to ja moge przygotowac rewelacyjne sample robione chocby zapieta na body butelka po winie 0,5L, a chyba nie o to tu chodzi
Mialy byc zdjecia prosto z karty, najlepiej cropy lub linki do pelnych RAW - oceniamy mozliwosci szkla, a nie Twoje upiekszenia w PS, chyba ze ma byc ladniej, niz w rzeczywistosci?
![]()
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 13-04-2008 o 21:41 Powód: Automerged Doublepost
też dzięki za spotkanie, było super! a co do pogody - to chyba cichy ma jakieś układy, ale już nie wnikam
wybieram jakieś fotki na backstage, reszta jutro-pojutrze.
PS.
q...e, która to była zuzia a która zosia??![]()
![]()
PS.2.
Cichy, doliczyłeś sie dekielków?? ;-)
pozdro.,
m.
A tak na poważnie to zrobiłem (zaraz mnie zamordujesz:P) kilka strzałów 135L i raczej byś się w bokehu (zaraz mnie uonanisci zjedzą bo nie mam 2 takich samych kadrów) nie połapał, który z którego szkła, co lepsze w ostrości 70-200 pełna dziura VS 135L przymkniety do 2.8 też nie widzę specjalnej różnicy.
Ostatnio edytowane przez perqsista ; 13-04-2008 o 22:31
Dzięki za spotkanie. Na gorąco, po przeglądnięciu RAWów muszę przyznać, że to co wychodzi z 70-200 robi wrażenie.