Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: jakie szersze szkło portretowe

tomekkos
    Guest

Domyślnie jakie szersze szkło portretowe

Witam,

Posiadam Canona 30D, do tego mam 50mm/1.8 i 85mm/1.8 (głównie w plenerze).
    Niedawno zakupiłem trochę gratów do zabawy studyjnej. Niestety studio organizuję partyzancko w domu i nie mam wiele miejsca po rozstawieniu sprzętu w związku z czym na 30D nawet 50mm/1.8 w pewnych momentach jest za ciasna (np dla złapania całej sylwetki stojącej osoby). Jakie są sensowne stałki szersze, które nadają się do tego typu rzeczy, biorąc pod uwagę cropa 1.6 w 30D? Czy może jakiś zoom (ale chyba jednak wolałbym zostać przy dobrze dopracowanych stałkach).

Z góry dzięki.

Bywalec

Domyślnie

Spróbuj 28/1.8. Szkło niezbyt drogie (~1550zł), niezłe a z cropem da Ci szerszy nieco standard. Poza tym crop obetnie część zniekształceń geometrii. Powinno być dobrze. Pozatym będziesz miał ładny szereg ogniskowych 28-50-85.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Polecam 35/2. AF niewiele lepszy niż w 50/1.8 (głośniejszy, ale dokładniejszy) ale szkiełko, jak na swoją cenę, optycznie rewelacyjne, używalne nawet na pełnej dziurze.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

tomekkos
    Guest

Domyślnie

1jac, niestety amatorsko 1550 na szkło to trochę sporo w chwili obecnej (po kupnie gratów studyjnych).
    MacGyver, a jak ze zniekształceniami? I rozumiem że chodzi o Canona 35mm/2.0, bo brakuje Ci cyferki po kropce Z tego co widziałem sample tutaj to wygląda to całkiem nieźle. Masz jakieś własne spostrzerzenia?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Możesz pomyśleć o Sigmie 30mm. Do cropa właśnie.
    Tutaj przykład z 350D: http://www.woophy.com/photo/320493.
    .

Uprawnienia umieszczania postów