dzięki...
dzięki...
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw![]()
:cool:
Fotki Digart
FOTOblog
Ten pierwszy link to chyba wersja rosyjska Dandeliona, ktora zglasza sie w body jako 2/50, z chemicznie barwionym na czarno adapterem. Ten ze srebrnym adapterem wyglada na made in Hongkongowo a body widzi go zdaje sie jako 1,4/50.
Mysle ze ten tanszy bedzie dzialal tak samo dobrze jak ten drozszy.
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
odwrotnieten czarny widzi jako @1.4 a tamten jako 1.8 i nie wiem czy ryzykować jakikolwiek najtańszy dandelion czy coś sprawdzonego...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha... pojawiła się odpowiedź że za 200 jupiter bez MC? brać czy jednak lepiej MC?????????
Ostatnio edytowane przez bruckner ; 10-03-2008 o 23:22 Powód: Automerged Doublepost
Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw![]()
:cool:
Fotki Digart
FOTOblog
Ja za swojego MC zapłaciłem złotych 140 :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
No nie wiem. Ja poltora roku temu kupilem wersje ruska bo jeszcze wtedy w HK tego nie robili a zglasza mi sie jako f2.
Nie wydaje mi sie jednak aby roznice cen Dandeliona szly w parze z jego jakoscia. Raczej to kwestia narzutu marzy rodzimych sprzedawcow. Nowe na ebayu po 11 funciszy chodza. Kupilem nawet jakis czas temu na Allegro sam czip jako odrzut handlowy za chyba 50zl i do tego widac ze byl wczesniej klejony. Nakleilem go na swoj adapter i fika az milo. Tez jako f2.
Uwazam, ze ten srebrny bedzie ci dzialal ( zreszta co tam sie moze popsuc
Co do MC w systemie M42, roznice w cenie tych szkiel nie sa az tak drastyczne i warto jednak upolowac szklo z powlokami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kiedy to bylo? Teraz to Jupitery 37A zaczynaja dobijac do tej ceny![]()
Ostatnio edytowane przez VomitroN ; 10-03-2008 o 23:54 Powód: Automerged Doublepost
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
Witam.
Nabyłem Jupitera 9.
Jak się okazało z padniętą przysłoną( Zatrzymała się na f2.
Gdzie mogłbym naprawić tę przypadłość?
Mieszkam koło Zamościa woj. Lubelskie.
Może ktoś sam to naprawiał?
Za wszelkie wskazówki i rady będę bardzo wdzięczny))))
Puknij lekko-może sama się naprawi
miałem podobnie w heliosie 44m4![]()
/ 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio
Hm... A może tylko kręcisz pierścieniem preselekcji przysłony? Bo do jej domykania jest ten pierścień pomiędzy preselekcją a ustawieniem odległości.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
dokladnie sprawdz czy nie masz tak ustawionego ogranicznika przyslony :-) bo ten obiektyw tak ma - że ustawiasz sobie numer przyslony do której możesz przymknąć obiektyw - całkiem przydatne - miałem i używałem.
Ja od siebie dodam że pierścienie nie chodzą zbyt lekko. ogranicznik, jeśli jest ustawiony na f/2, trzeba najpierw lekko poruszyć w kierunku przeciwnym, potem już pójdzie do samego końca.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj