Używałem z 380ex, 430ex, 540ez, sb600, sb800. Z 430ex i 540ez nie działały
Używałem z 380ex, 430ex, 540ez, sb600, sb800. Z 430ex i 540ez nie działały
gdzieś czytałem że trzeba pozaklejać styki do automatyki w lampie, tzn zostawić tylko ten na środku, reszte zakleić taśmą i powinno działać (ale głowy nie dam, nie sprawdzałem, czytałem to gdzieś w internecie że pomaga)
i tak sobie teraz jeszcze myśle, odbiornik z zestawu chińczyków ma gniazdo PC, jak by postawić lampę na kostce z takim gniazdem i połączyć kabelkiem z odbiornikiem? może wtedy by zadziałało z lampami z którymi nie chce działać?
U mnie zaklejanie styków nie pomagało
no ja właśnie odebrałem to cudo..
powiem szczerze że już straciłem do niego cierpliwość.. raz wyzwolił kilka błysków i nic więcej..
Próbowałem z Sunpakiem 220 który parę razy błysnął i koniec, 580 EX II nie udało mi się sprawdzić..
Wymieniłem baterie, kombinowałem tak i siak, ale nic, chyba jakiś feler..
Mutt, może ty masz jakieś "magiczne" sztuczki które uruchomią to?
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale na odbiorniku jest dioda.. która w ogóle nie mruga..
Jak podłączałes? przez stopkę, czy kabel?
Mi w 540ez pomogło zamocowanie gniazda PC, które podlutowałem bezpośrednio do środkowego i bocznego styku.
Przez stopkę, i na stopce właśnie przez chwilę działało.. na sunpaku który ma na stopce tylko jeden pin..
Ostatnio edytowane przez troznawski ; 11-03-2008 o 21:55
Spróbuj przez kabel. Ja miał trochę inny model, taki gdzie był tylko kabel i podłączałem to przez kostkę. Ostatnio widziałem kogoś, kto używał dokładnie takich wyzwalaczy jak z linku, ale podłączanych przez kabel - działało bez problemu
właśnie do tego doszedłem... podpiąłem nadajnik z odbiornikiem przez ten kabel który był w zestawie i działa.. ale kabel ma 10 cm, a przecież nie chodzi o wyzwalanie błysku kablem.
Jaki miałeś model?
Nie wiem czy dobrze myślę, ale przecież najmniejsze zwarcie styków w lampie powoduje wyzwolenie błysku.. i choć nadajnik podłączony kablem do odbiornika wyzwala błysk, może być to spowodowane niewielkim skokiem napięcia.. spowodowanym nadajnikiem.
Coś mi się wydaje że będę musiał to po prostu reklamować..
Ostatnio edytowane przez troznawski ; 11-03-2008 o 22:12
Ostatnio edytowane przez schabu ; 11-03-2008 o 22:29
Chodziło mi o podłączenie odbiornika (nie nadajnika) z lampą![]()