Olki są dobre ale szkieł do L bym nie porównywał, choć nie twierdzę, że są kiepskie. Tak naprawdę aby mieć satysfakcję z posiadanego Canona, trzeba zainwestować w dobre szkła i wtedy jest wyczes!!! Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. W olympusie dostaniesz bardzo przyzwoite szkła standardowe, które są lepsze od kitowego szkła Canona 18-55mm.
Aby dobrze kupić aparat trzeba wiedzieć co zamierzam dalej z tym systemem robić? Czy przewiduje rozbudowę czy nie? Być może, że wystarczy jej Olek e510 ze stabilizacją oraz Live view to raj dla tych co tak kochają małpki i kadrowanie na ekraniechoć powoli musimy się do tego przyzwyczajać, ze live view bedzie prakycznie w każdej amatorsiej lustrzance tak jak w 450D. Wracając do tematu, jeżeli osoba ma poprzestać na standardowych szkłach to niech bierze Olka, jeżeli rozbudowa to Canon ale rozbudowa o dobre szkła innaczej zawsze Olek bedzie optycznie lepszy. Również olek zbudowany jest z lepszych materiałów niż d400, lepszy uchwyt oraz bardzo dobre czyszczenie matrycy. Faktycznie olek bardziej szumi ale dzisiaj ma nową matrycę i jest naprawdę dużo lepiej choć do Eosa jeszcze mu brakuje. Mimo to zdecydowałem się na Canona, męczyłem się prawie 9 miesięcy, powodzenia.
Sylwek