Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: jaka lampe tania a dobra do canon 30D???

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Właśnie ktoś w dziale "sprzedam" oferuje się z 420EX + stofen za 450 złotych.
    Za tyle samo ja kupiłem swoją 420EX. Uważam, że nie są to koszmarne pieniądze, a lampa naprawde dobra.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Bywalec
    Miasto
    Gostyń

Domyślnie

Kup cokolwiek ale Canona procz 380, choc 420 a najlepiej 430 juz nie wspomne o 580 ja nie polecam metza choc to dobre lampy ale mialem kiedys taka oto przygode, kupilem metza 44 do 300d i wszystko bylo ok, nastepnie kupilm 350 i wtedy tez canon wprowadzil ettl II, niestety moja lampa nie dzialala z 350, jak mi powiedziano w foto technice gdzie zostala zakupiona wystarczy wymienic oprogramowanie ale niestety prze 2 mce jakos tego oprogramowania nie dostali, musialem ja sprzedac, od tego czasu tylko canon bo nawet jesli wprowadza jakis nowszy system to starsze lampy zawsze beda dzialac (przynjmniej do tej pory tak bylo)
    60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
    ...wszystko bylo ok, nastepnie kupilm 350 i wtedy tez canon wprowadzil ettl II, niestety moja lampa nie dzialala z 350...
    Miałem podobnie z Soligorem: z 300D działał jak należy, z 40D tylko błysk pełną mocą, bez żadnej automatyki i możliwości korekty siły.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Kup cokolwiek ale Canona procz 380,
    fakt, nie jest to szczególnie udany model.
    Ja pozbyłem się jej ze względu na małą swobodę ruchową głowicy (tylko uchył/brak obrotu).
    ale działa poprawnie.

od tego czasu tylko canon bo nawet jesli wprowadza jakis nowszy system to starsze lampy zawsze beda dzialac (przynjmniej do tej pory tak bylo)
    Yhmmm ??: , szczególnie lampy EZ ??:

kupilem metza 44 do 300d i wszystko bylo ok, nastepnie kupilm 350 i wtedy tez canon wprowadzil ettl II, niestety moja lampa nie dzialala z 350,
    Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Miałem podobnie z Soligorem: z 300D działał jak należy, z 40D tylko błysk pełną mocą, bez żadnej automatyki i możliwości korekty siły.
    Dziwne rzeczy tu Koledzy prawicie...
    Do tej pory panuje powszechne przekonanie, że jeśli tylko lampa jest zdolna wygenerowac przedbłysk, to chodzi rownie dobrze w E-TTL (I) jak i E-TTL II.
    Skoro wam w praktyce nie działało, to nie sposób z tym polemizować, ale dziwne to....
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Do tej pory panuje powszechne przekonanie, że jeśli tylko lampa jest zdolna wygenerowac przedbłysk, to chodzi rownie dobrze w E-TTL (I) jak i E-TTL II.
    Skoro wam w praktyce nie działało, to nie sposób z tym polemizować, ale dziwne to....
    Być może jest to problem podobny to tego ze starszymi szkłami Sigmy, niby kompatybilne ale...
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja miałem dylemat czy 420 czy 430 a moze czekac i 580. Po roku uzywania moge smialo powiedziec ze dobrze zrobilem wybierajac 430ex. Na prawde dobry produkt a na moje potrzeby 580ex zbedna. Jak bym mi brakło to wziął bym 420 a na pewno nie zamiennik.

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Bierz używaną 430EX. To naprawdę dobra lampa - miałem porównanie z moją 580EXII.
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    bielsko-biala/londyn

Domyślnie

dzieki za pomoc zdecydowalem ze kupie 430ex.pozdrawiam rafal
    Canon 5D,canon 24-70mm ,canon speedlight 550ex,canon BG-E4

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów