Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 80

Wątek: streetphoto a prawo

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cos mi sie tutaj nie zgadza, zwlaszcza w ustach prawniczki.
    Cytat Zamieszczone przez Czacha
    W procesie o ochronę dóbr osobistych, pozwany ma obowiązek wykazać, że jego działanie nie było bezprawne.
    Zawsze sadzilem (poprawcie mnie, jesli sie myle), ze w sadownictwie obowiazuje domniemanie niewinnosci i to powod musi udowodnic wine, a nie pozwany swoja niewinnosc

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no ale tutaj 'powod' nie ma co udowadniac.. poprosty stwierdza ze nie wyrazil zgody odbija pileczke no pozwanego i pozwany wyciagajac wymiety swistek z kieszeni ze jest artysta odbija na 'powod' i sobie tak pykaja przez jakis czas po czym fotograf wychodzi usmiechniety a powod wkur... ze go ....

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Cos mi sie tutaj nie zgadza, zwlaszcza w ustach prawniczki.

Zawsze sadzilem (poprawcie mnie, jesli sie myle), ze w sadownictwie obowiazuje domniemanie niewinnosci i to powod musi udowodnic wine, a nie pozwany swoja niewinnosc
    To nie takie proste - to jest glowna zasada. Ale jest tez cos takiego, jak "rozklad ciezaru dowodowego" i liczne wyjatki od zasady "obowiazek udowodnienia spoczywa na osobie wyciagajacej z tego skutki prawne", poza tym cala masa domnieman... Bardzo zawile i nawet, ktos, kto jest prawnikiem, musialby sporo czasu poswiecic na sprawdzenie, jak to jest dokladnie.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    No jest tak ze trza kogos pozwac i wtedy starac sie mu udowodnic wine a pozwany ma prawo sie bronić czyli swoja niewinnosc. Chyba ze ja jakis nienormalny jestem

Coś już napisał
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Wyobrazmy sobie taka sytuacje. Facet zdradza, zone. Mowi zonie, ze jest w Warszawie a ktos go fotografuje w Zakopanem w towarzystwie jekiejs kobity. Zdjecie ukazuje sie np. we Wprost na okolicznosc np. wywiadu z Malyszem. Zona oglada zdjecie i... rozwodzik gotowy....

Janusz

Tutaj to akurat ta domniemana para stanowiła jedynie tło dla wywiadu ze znanym sportowcem, osobą publiczną i była na imprezie sportowej, więc nie ma winy w tygodniuku, że zamieściłoby takie zdjęcie.

Ja mam inne zapytanie. Ostatnio w cyklu artykułów w Pozytywie było o prawie autorskim i m. in. fotografowaniu obiektów przemysłowych, gdzie autor podał przykład fotografowania np. elektrowni. Jezeli fotograf stał na wzgórzu lub po drugiej stronie ulicy w myśl prawa wolno mu było fotografowac obiekt przed nim mimo znaków i ogrodzenia. Nie wolno natomiast fotografować danego zakładu z wewnątrz. Podawał nawet przykłąd by w razi einterwencji ochrony wezwać policję. Nie ma nikt prawa zabronić takich zdjeć.
    No i w obliczu wspólczesnym walki z terroryzmem były przypadki nawet w Polsce aresztowań fotografów, któzy wykonywali zdjecia zakładom z zewnątrz, a wiec z terenu niczyjego.

Jak to się ma do tego cyklu w Pozytywie ??

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yooreck
    No i w obliczu wspólczesnym walki z terroryzmem były przypadki nawet w Polsce aresztowań fotografów, któzy wykonywali zdjecia zakładom z zewnątrz, a wiec z terenu niczyjego.

Jak to się ma do tego cyklu w Pozytywie ??
    To byly dzialania bezprawne. Prawo pozwala na robienie takich fotek, ale wtedy (w sumie do tej pory, choc w mniejszym nasileniu) pojawialy sie takie akcje, ktore nic wspolnego z prawem nie mialy.

Z reszta zapewne pamietasz, ze pozniej szukano innych watkow przy zatrzymanych fotografach (slady srodkow wybuchowych, itp.), bo samo robienie zdjec nie dawalo podstaw po postawienia w stan oskarzenia.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Czacha, proste pytanie zadałem: Masz zgodę czy nie? Ze zwykłej ciekawości.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

czasem mam, czasem sie nie pytam - na pismie od nikogo... tylko.. ze ja swoje zdjecia uwazam za sztuke, a osobe na zdjeciu za element bez ktorego zdjecie istniec nie moze.. :P

jedynie jesli ktos mi powie lub da do zrozumienia ze nie chce abym zdjecia robil, to go nie robie... lub nie umieszczam - jak narazie sa to przypadki ktore mozna policzyc na palach jednej reki

Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    czasem mam, czasem sie nie pytam - na pismie od nikogo... tylko.. ze ja swoje zdjecia uwazam za sztuke, a osobe na zdjeciu za element bez ktorego zdjecie istniec nie moze.. :P
    Trzymam za Ciebie kciuki, zeby w razie gdy jakis upierdliwiec pociagnie Cie przed wymiar sprawiedliwosci, sad podzielil Twoje zdanie

Bywalec Awatar toni
    Miasto
    Warszawa/Rozlare

Domyślnie

.............co prawda mnie się zdarza robić zdjecia wbrew woli obiektu lub właściciela , ale w tych sytuacjach mam po stronie prawo ( zlec. Sadu , Policji ) i nie upubliczniam tych zdjęc.........
    Odpowiadam więc : robię zdjęcia czesto w formie dokumentacji np. dla Sądu Gosp. w Wawa ( padająca firma , dokumentacja mienia , a właściciel nie jest z tego powodu kontent.....ale taka praca....)
    dla policji ale o tym wiele pisał nie bedę....
    dobrą sprawą tego jest kilka dokumentów które posiadam i pare razy uratowały mi.....
    dobra tez jest legitymacja prasowa
    pozdrawiam
    PS jedno jest dla mnie ważne , bez zgody zdjęc nieupubliczniam...
    loox@op.pl
    gg 1508208
    Toni Maola
    :wink:

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów