Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 80

Wątek: streetphoto a prawo

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Jeśli nie masz jasności co do tego, czy można fotografować, to pytaj na miejscu. Zawsze jest ktoś, kto powie, że nie można. W większości obiektów typu muzea, galerie, kościoły itp... istnieją ograniczenia. Powód jest jeden oczywisty: chodzi o to byś kupił sobie folder z pamiątkowymi fotkami, a nie robił sam. Ale za kilka zł można wykupić prawa do fotografowania (nie dotyczy wszystkich obiektów). Zatem konkluzja końcowa: 2 razy pomyśl zanim zrobisz zdjęcie, pięć razy zanim opublikujesz.

Dodam jeszcze, że w wielu miejscach robiłem zdjęcia dopiero po uzyskaniu pisemnej zgody administratora z zastrzeżeniem o zakazie publikacji. Zdjęcia robione były dla celów dokumentacyjnych.
    Ostatnio edytowane przez kocis ; 03-01-2006 o 11:38

Domyślnie

mam pytanie
    pomijajac aspekty moralne/dobrego tonu, to czy robiac zdjecie osobie, ktora nie wyraza na to zgody, lamie prawo?? (jesli tak to czy ktos moze rzucic paragrafem)
    chodzi mi o sam fatk zrobienia zdjecia komus, kto sie na to nie zgadza
    (cakowicie pomijajac sprawy zwiazane z publikacja)
    Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
    Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
    Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
    -aż się muszka zgra ze szczerbinką...

www.echoart.pl

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EchoX
    mam pytanie
    pomijajac aspekty moralne/dobrego tonu, to czy robiac zdjecie osobie, ktora nie wyraza na to zgody, lamie prawo?? (jesli tak to czy ktos moze rzucic paragrafem)
    chodzi mi o sam fatk zrobienia zdjecia komus, kto sie na to nie zgadza
    (cakowicie pomijajac sprawy zwiazane z publikacja)
    A ja bym wlasnie tego nie pomijal. Jak wyzbedziemy sie dobrego tonu, moralnosci itp. to nic tylko sie pociac. Malego tego dookola? Nie wszystko co jest dozwolone (nie zakazane przez prawo) jest ok. Chamstwo (bez urazy i osobistej wycieczki) nie jest wyznaczane przez granice prawa. Generalnie wole osoby moralnie/etycznie (etc.) roziniete, niz te ktore prawe sa 'jedynie' poprzez zgodnosc z prawem stanowionym (formalnym).
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Coś już napisał Awatar szysz.pl
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

są też sytuacje moralne ale niezgodne z prawem i wtedy ??

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szysz.pl
    I wtedy albo jesteś Don Kichot, albo konformista :-P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    A ja bym wlasnie tego nie pomijal. Jak wyzbedziemy sie dobrego tonu, moralnosci itp. to nic tylko sie pociac[...]
    masz racje...
    jednak potrzebuje odpowiedzi na moje pytanie
    Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
    Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
    Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
    -aż się muszka zgra ze szczerbinką...

www.echoart.pl

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szysz.pl
    Wtedy kazdy z nas musi sam sie z problemem zmierzyc. Chcialbym umiec osobiscie podjac decyzje bardziej moralna niz legalna, co pociaga jednakze za soba zgode na formalne konsekwencje takiej decyzji.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Troche na temat:

"Etyka fotografa

Kolejne pytanie dotyczy bardziej fotografii dokumentalnej. W fotografii studyjnej – zgoda na bycie fotografowanym jest warunkiem wejścia do studia. Reportaż rządzi się zupełnie odmiennymi prawami. Jak daleko zatem fotograf może posunąć się fotografując dzieci, które nie zawsze zdają sobie sprawę z tego co się dzieje i z tego jakie mogą być konsekwencje tego faktu. Dziecko, przy którym nie ma dorosłego opiekuna jest bezbronne – także w kontekście takich konsekwencji. Pytanie o zgodę na wykonanie zdjęcia może być rozwiązaniem, niekiedy jednak połowicznym. Dziecko bowiem nie zna dalszej drogi fotografii, której stał się bohaterem. Pytanie o zgodę na wykonanie zdjęcia jest również ryzykiem dla fotografa, że straci ów „decydujący moment”, w którym zdjęcie powinno zostać wykonane. Dario Mitidieri proponuje pytanie o zgodę wraz z wyjaśnieniem celu dla którego została wykonana fotografia – już po zrobieniu zdjęcia.

Prawo autorskie w Polsce pozwala na wykonywanie oraz na publikowanie zdjęć – bez zgody osób występujących na nim w przypadku gdy zdjęcie niesie ze sobą ważne przesłanie społeczne. Tego typu fotografia zdaje relację z ważnych problemów istniejących w społeczeństwie, uwrażliwia jego członków, podkreślając konieczność ich rozwiązania. Wtedy nie zastanawiamy się nad losem jednego z dziecięcych bohaterów fotografii – jest on symbolem szerszego problemu, reprezentantem zagrożonej grupy, w której się znalazł. Na tym polega społeczna rola fotografii dokumentalnej".

za: http://www.republikadzieci.org/fot.htm

Coś już napisał Awatar Rootsman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy słyszał ktoś z was o pozwaniu do sądu fotografa (nawet znanego) uprawiającego streetphoto, za opublikowanie czyjegoś wizerunku bez zgody?

Ja nie słyszałem i przypuszczam że nic takiego nigdy nie miało miejsca. Streetphoto to z założenia fotografowanie anonimowego tłumu. Ludzi którzy nie wiedzą że robi się im zdjęcie, którzy nigdy nie zobaczą tych zdjęć więc nie bedzie żadnego sprzeciwu wrazie publikacji. Chyba że ktoś wyraża od razu sprzeciw, lepiej odpuścić fotkę.

Co do fotografowania architektury to wydaje mi się że można fotografowac wszystko poza obiektami wojskowymi na których jest wyraźny zakaz fotografowania oraz innych obiektów objętych takim zakazem.
    Natomiast w wypadku publikacji warto się dowiedzieć czy wymagana jest czyjaś zgoda na publikacje.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pdepnę się trochę pod temat: CZy profesor wyższej uczelni jest osobą publiczną? Mianowana jest przez prezydenta więc chyba tak. A doktor/docent?
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów