Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: A650IS CHDK problem z odczytem z karty

bart_cich
    Guest

Domyślnie A650IS CHDK problem z odczytem z karty

Witam Forum.
    Czy spotkał się ktoś z taką sytuacją że nie może skopiować plików z karty za pomocą czytnika. mam zainstalowany CHDK wszystko chodzi idealnie, opcja raw włączona, wyjmuję kartę z plikami wkładam do czytnika i zawiecha nie mogę w żaden sposób skopiować plików ani w przypadku zablokowanego zapisu na karcie i w przypadku gdy jest odblokowana. Robiłem testy zapisu i dowolne inne pliki kopiują się bez problemowo np. mp3 problem jest tylko z katalogiem ze zdjęciami w którym są raw'y. zrobiłem jeszcze jedne test żeby było zabawniej odpaliłem linuxa na livecd i system spokojnie skopiował z czytnika pliki z katalogu z jpeg i raw. Mam nadzieję że czegoś nie doczytałem, zostanę pouczony pójdę do kąta i bogatszy w doświadczenia będę mógł wykorzystać możliwości drzemiące w chdk .
    Pozdrawiam.
    Bartosz.

Bywalec

Domyślnie

Przeinstaluj Windowsa i wszystko będzie OK . Ale tak na serio to może spróbuj sformatować karciochę w aparacie. W sumie tylko raz miałem błąd zapisu zdjęcia na karcie (na miniaturce było całe, a po otworzeniu była tylko połowa fotki).Ewentualnie sprawdź na innym Windowsie. Nic innego wymyślić nie jestem w stanie.
    R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
    https://500px.com/pwiniars/galleries

bart_cich
    Guest

Domyślnie

system paro dniowy faktycznie karta była formatowana z pod czytnika na fat16 ale jak ma się formatowanie spod aparatu z CHDK na karcie, czy nie usunie mi tych plików i od nowa zabawa . ileż mnie to zdrowia kosztuje teraz wiem za co się płaci w G9 .

Bywalec

Domyślnie

Najpierw odblokuj kartę aby nie wczytał z niej CHDK i sformatuj. Niestety, dane zostaną skasowane, ale przy odrobinie wprawy wgranie i ustawienie CHDK zajmuje 5 minut.
    R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
    https://500px.com/pwiniars/galleries

bart_cich
    Guest

Domyślnie

zrobiłem i nic nie pomogło gdyż:
    albo problem leży po stronie czytników (to są takie po 9zł z allegro) albo mojej sprzętowo systemowej. zabawne jest to że uruchomiłem ponownie knoppixa i na żywca przegrałem pliki z czytnika prosto na płytę dvd+rw, później już kulturalnie się otworzyły pod windows i przekonwertowały na DNG i hulały aż miło w ACR, jestem pod wrażeniem. strasznie to zagmatwane ale chyba warto. bardzo pomocny okazał się Twój blog, tak że wielkie dzięki. ogólnie podsumowując warto. zastnawiam się tylko czy jest sens ładować w czytnik czy w kontroler usb .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lubin

Domyślnie Odp: A650IS CHDK problem z odczytem z karty

Jak sprawdzić wersję oprogramowania w PowerShot A810. Mam plik ver.req. Potrzebuję kombinację klawiszy w tym aparacie.

Uprawnienia umieszczania postów