A np Tamron kupił?
Mam mieszane uczucia co do tego obiektywu. Ostatnio doszłam do wniosku, że nadaje się tylko do sytuacji kiedy obiekt jest dobrze oświetlony zastanym zza naszego ramienia, bo w słabym świetle pudłuje niemiłosiernie. Mój dodatkowo w full opcji BF przy stosowaniu lampy
Porównując z C50 1,4 jest dużo mniej celny (choć C50 1,4 to też żaden gigant w tej kwestii). Jest też dziwne, że z tej sigmy mam sporo zdjęć na przymkniętej mocno przysłonie, przy dobrym świetle ale z MYDŁEM w całym kadrze.
Dodatkowo drażni mnie zafarb.
Szczerze mówiąć chyba nie kupiłabym ponownie, cały czas rozważam sprzedanie 3 szkieł ze stopki i kupno 24L lub 35L do kompletu z 17-55 IS USM,
zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie
Jestem zdania, że jak Cie coś nie zadowala i potrafisz wskazać co to śmiało trzeba to zmienićSatysfakcja jest najważniejsza
![]()
a nie korci Cie by zostawic 85'tke i 580'tke a reszte sprzedac i kupic 5d1 :-) .. mam 3 body - 40d, 1d3 i 5d.. 24L najbardziej lubie wlasnie na starej piatce :-)
a co do sigmy - nie wiem co kto kupil a kto czego nie - nie wiem nawet czy nie sa to "urban legends" bo af w tamronach tez jest jaki jest.. w statycznych ujeciach S byla jeszcze ok.. jak moja cora zaczela chodzic - zapalda decyzja o sprzedazy bo obiektyw po prostu za czesto pudłował.. jest warta swojej ceny ale czy warto ja kupic - to juz zalezy do czego ma sluzyc :-)
"While other lens manufacturers such as Tamron and Tokina get the license from canon to use the mount, sigma don't. Sigma reverse engineer canon products to get the infomration to produce a lens that is compatible with canon bodies up untill the current ones."
Jeżeli jest inaczej to sprostuj tę informację
spoko, podaj tylko źródło lub link do źródła.
W sumie w tym artykule jest napisane że wszystkie firmy trzecie użyły "reverse engineering" aby dowiedzieć się jak "gadają" obiektywy Canona z body Canona:
http://www.lensplay.com/lenses/lens_3rdparty.html
Jest tam też napisane że Sigma zrobiła to najsłabiej
"Canon have said...."
Ale mi właśnie chodzi o to aby np. podać źródło gdzie tak powiedział np. Canon, bo to w dalszym ciągu wygląda mi na domysły autora.
Ale dzięki za linka.