witam proszę o kilka wskazówek jak precyzyjnie sprawdzić (przy zakupie) czy obiektyw niema back ani front focusa, podejrzewam że problem był wielokrotnie omawiany - link mile widziany, dziękuje
![]()
witam proszę o kilka wskazówek jak precyzyjnie sprawdzić (przy zakupie) czy obiektyw niema back ani front focusa, podejrzewam że problem był wielokrotnie omawiany - link mile widziany, dziękuje
![]()
Macie problemy...... jak chce sprawdzać to niech sprawdza, ja tam moja L to zamówiłem pocztą i po odebraniu od razu w plener, ostre zdjęcia były to nie odsyłałem......
Żeby wielokrotnie omawiać problemy, to nawet nie trzeba mieć szkieł. Co innego z robieniem zdjęc... Najprecyzyjniej, to wyjaśnisz sprawę z tymi, co nie mają czasu robić zdjęć, bo jeszcze testów nie dokończyliAlbo nawet nie zaczęli, bo boją się cokolwiek kupić...
poza tym że warto czasem samemu poszukać to jeśli chcesz ekstremalnie ciasną GO to polecam szkło 50/1.2 na pełnej dziurze i sprawdź czy AF trafia w punkt![]()
Ostatnio edytowane przez stratus ; 08-03-2008 o 21:45
Podpinam się pod ten wątek, bo nie znalazłam bardziej odpowiedniego na moje pytanie...
Zauważyłam, że mój 400D czasami ma problem z back focusem.
Z różnymi obiektywami, ale nie zawsze - mniej więcej jedno na sześć zdjęć ma przesuniętą ostrość do tyłu o parę centymetrów (np. ostrzę na oczy a ostre mam... uszy ;-) )
Najbardziej dziwi mnie, że nie wszystkie zdjęcia mają ten problem a tylko część - jednak jest to trochę upierdliwe...
Wczoraj robiłam "test" z AF na punkcie centralnym, i back focus na jest ewidentny.
Czy to normalne?
Czy można / trzeba to wyregulować?