Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 70

Wątek: jak sprawdzić back/front focus w obiektywie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Dla przetestowania połówek czujników krzyżowych przydałyby się dwie wymienne plansze ze wzorem z pionowych i poziomych kresek. Ogólnie to w co celujemy wolałbym widzieć tak jak jest to na Żytniej, z możliwością przekręcenia o 90 st - czyli jednolity wzór z biało-czarnych linii: http://canon-board.info/showpost.php...77&postcount=2
    Zwróć uwagę, że wzór na polu AF posiada kratki z liniami zarówno poziomymi jak i pionowymi, czarnymi i białymi. W co dokładnie będziesz celował zależu od Ciebie. Oczywiście podmiana tła pola AF po zabieg plastyczny do wykonania w kilka chwil. Jeśli masz jakiś konkretny pomysł na pole AF (mówię o kształcie, grubości i gęstości linii) to podrzuć do wątku. Mój projekt wzorowany był na szablonie, z poniższego zdjęcia, na którym są wyłącznie linie poziome
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Super!

Teraz wyjdź w plener. Skup uwagę na jakimś obiekcie w odległości około 20-50m od siebie, najlepiej jakiejś tablicy z napisami. Ustaw szeroki kąt. Złap focus na tablicy. Potem złap focus na czymś kilka metrów od siebie, zablokuj ostrość i znów cyknij tablicę. Porównaj zdjęcia
    No i tu Cię zaskoczę, bo obiektyw radzi sobie lepiej od elki - wiem co mówię bo mam oba :-) a właściwie miałem, bo elkę sprzedałem. Wersja stabilizowana kita ostrzy naprawdę nieźle. Faktycznie jest to sam plastik, ale za 300zł po roku można go na śmieci wyrzucić i kupić nowy, a i tak dopiero po 10 latach stracisz tyle ile musisz wudać jednorazowo na elkę, która 10 lat bez serwisu i tak nie przetrzyma :-)
    Ostatnio edytowane przez malum ; 13-03-2011 o 22:24 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malum Zobacz posta
    W co dokładnie będziesz celował zależu od Ciebie.
    Nie do końca. Wielkość sensora AF nie jest odwzorowywana w matówce, nie wiesz do końca co złapałeś. Rozumiem, że zrobiłeś na tyle dużą tę szachownicę że istnieje spore prawdopodobieństwo, że jak przycelujesz między pionowe białe i czarne to chwyci pionowy sensor. Ja bym wolał mieć więcej pewności, który złapał. Nie mówiąc o tym, że jak przycelujesz DOKŁADNIE w centrum takiej szachownicy, to czujnik może podobnie zgłupieć jak to ma miejsce np. podczas fotografowania ściany cegieł (ulubionego motywu onanistów )

Mój projekt wzorowany był na szablonie, z poniższego zdjęcia, na którym są wyłącznie linie poziome
    Ale możesz po prostu przekręcić aparat o 90st. Albo sam szablon.
    No i tu Cię zaskoczę, bo obiektyw radzi sobie lepiej od elki
    W ogóle mnie nie zaskoczyłeś, ja zahartowany
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 13-03-2011 o 22:27 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Ale możesz po prostu przekręcić aparat o 90st. Albo sam szablon.
    AF aparatu działa na zasadzie wyłapywania kontrastów. Ściana z czerwonych cegieł i brudne stare fugi nie są zbyt kontrastowe, Tu natomiast mamy kombinację czerni i bieli ma płaszczyźnie kilkakrotnie większej nić nawet największe pole AF. U mnie podobny tester sprawdza się już od kilku lat i jeszcze nigdy nie miałem problemu z ustawieniem ostrości, nawet przy bardzo słabym świetle i nędznym obiektywie.

Mam jednak pytanie, jak ty widzisz pole AF. Czy mają to być po prostu iponowe lub poziome linie? Jeśli tak to jakiej grubości, bo to ma też znaczenie?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

AF aparatu działa na zasadzie wyłapywania kontrastów.
    Niestety, nie. Tak działa jedynie AF w LV. Sensor AF przy opuszczonym lustrze działa jak lupa nastawcza, przez dopasowywanie półobrazów.

Mam jednak pytanie, jak ty widzisz pole AF. Czy mają to być po prostu iponowe lub poziome linie? Jeśli tak to jakiej grubości, bo to ma też znaczenie?
    Zobacz link, który podałem w pierwszym poście. Lubię rzeczy proste
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Zobacz link, który podałem w pierwszym poście. Lubię rzeczy proste
    Zgodnie z Twoimi wskazówkami:
    http://www.fotocyk.yoyo.pl/test_bf_ff/projekt2.jpg
    Czy o taką wersję Ci chodziło?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zgodnie z Twoimi wskazówkami:
    http://www.fotocyk.yoyo.pl/test_bf_ff/projekt2.jpg
    Czy o taką wersję Ci chodziło?
    Dla mnie - idealnie. W zależności od testowanego sensora można wybrać którąś z połówek. Przy okazji można sporo dowiedzieć się o działaniu AF w aparacie - często problemy z nietrafianiem są wynikiem zbytniego zaufania w jego telepatyczne współdziałanie z naszymi intencjami
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Niestety, nie. Tak działa jedynie AF w LV. Sensor AF przy opuszczonym lustrze działa jak lupa nastawcza, przez dopasowywanie półobrazów.

Zgadza się, okiem i mózgiem nic łatwiejszego te półobrazy dopasować (nawet małpa pewnie potrafi). Ale biedny prymitywny chip Canona ma tylko jednowymiarowy szereg luminancji jako "obraz" do dopasowania. Musi zidentyfikować odpowiadające sobie pixele na tych "pólbrazach" i obliczyć różnicę pomimo aberracji i niesymetrii które powodują różnice między połobrazami i pewne mydełko. Więc stara się zidentyfikować jakiś podobny wzór o największym kontraście na obu paskach (czujnikach).

Z motywem mającym zarówno linie pionowe jak i poziome nie ma żadnego problemu - algorytm albo bierze pierwszy znaleziony akceptowalny charakterystyczny punkt, albo wybiera ten "lepszy" czyli większy kontrast, i na tej podstawie oblicza ruch obiektywu.

Jeżeli to jest czarno-biały wzór na kartce to jest łatwo (chyba, że wzór się powtarza) ale jeśli to jest trawa albo liście drzewa, to puszka zgaduje często niepoprawnie, na tyle, że kit nie trafia (bo faktem jest, że kit nie trafia z odleglości kilkunastu metrów do oo). Jednak faktem jest rownież, że celowanie w ekstremalnie kontrastowe motywy poprawia trochę celność.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    pomimo aberracji i niesymetrii
    Poruszyłeś niezmiernie ciekawy problem wpływu aberracji na działanie lupy nastawczej. Też mam na ten temat jakieś tam przemyślenia/doświadczenia, które często idą w zupełnie innym kierunku niż oficjalne deklaracje. Tyle, że trochę nie w tym wątku próbujemy o tym gadać
    Entuzjastyczny Neofita

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów