Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: jak sprawdzić back/front focus w obiektywie

Mieszany widok

Kisstyla
    Guest

Domyślnie

J.J. dziękuję za radę.
    Już zdecydowałam się na "upłynnienie" mojego body.
    Teraz kupię 40D.

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

A ja odnowie wątek... Czy aż tak duży wpływ ma temperatura barwowa na FF/BF ? Myślałem że w mojej 28ce jest wszystko OK., robiłem na tablicy testowej test wieczorem przy lampce pokojowej (żarówka) barwa pomarańczowata i wychodziło IDEALNIE no tak idealnie aż niemożliwe. Ale Gdy robiłem test na tablicy w dzień, przy oknie okazało się że "wali" BF na ok. 6-7mm! No i gdy fociłem coś w większej odległości na zewnątrz wiadomo przenosiło się to już na ok.30-40cm i lepiej! Temperatura ma aż taki wpływ ?
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 22-01-2010 o 09:28
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    ... wychodziło IDEALNIE no tak idealnie aż niemożliwe. Ale Gdy robiłem test na tablicy w dzień, przy oknie okazało się że "wali" BF na ok. 6-7mm! No i gdy fociłem coś w większej odległości na zewnątrz wiadomo przenosiło się to już na ok.30-40cm i lepiej! Temperatura ma aż taki wpływ ?
    Temperatura barwowa raczej nie ma wielkiego wpływu na FF/BF. Jakiś tam zapewne tak ale niedostrzegalny bez przyrządów. Bardziej podejrzewał bym tu "metodologie" testów. Odległość od przedmiotu ma duże znaczenie. Właściwie obiektyw trzeba by sprawdzać "pośrodku" zakresu ostrzenia, licząc się z tym, że i tak będą inne błędy na odległościach 2 m a inne na np. 25 metrach. Silniczki i zachowanie obiektywu nie jest w pełni liniowe i stąd skalibrowany obiektyw na np. 5 m może mieć lekki bf/ff na krańcowych położeniach pierścienia odległości.

To, że nie masz bf/ff w domu może być też spowodowane ogólną kontrastowością (wiem, że to trochę nienaukowo brzmi) obiektu na który mierzona jest ostrość.

Oświetlenie ma ogromny wpływ. W słabym świetle ustawienie ostrości może być w ogóle niemożliwe a prawdopodobieństwo błędnego ustawienia ostrości rośnie bardzo, bardzo.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Problem z BF/FF zaleznym od temperatury barwowej istnieje i mozna znalezc troche informacji w necie. Np.:
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic/612759
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30418218
    ...
    Canon pisze, ze zdecydowal sie usprawnic AF w nowych puszkach pod tym katem.
    .

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Problem z BF/FF zaleznym od temperatury barwowej istnieje i mozna znalezc troche informacji w necie. Np.:
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic/612759
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30418218
    ...
    Canon pisze, ze zdecydowal sie usprawnic AF w nowych puszkach pod tym katem.
    Ten pierwszy link do Mirandy odnosi się raczej do świetlówek, które niestety błyskają. AF jest ogłupiały raczej z powodu tego błyskania a nie z powodu temperatury barwowej światła.

A jakiś link do Canona piszącego na ten temat masz? Mnie się wydaje bardzo mało prawdopodobne, żeby różnica długości fali na tym poziomie miała aż tak duży wpływ na pomiar różnicy fazy. Oczywiście mogę się mylić

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A jakiś link do Canona piszącego na ten temat masz? Mnie się wydaje bardzo mało prawdopodobne, żeby różnica długości fali na tym poziomie miała aż tak duży wpływ na pomiar różnicy fazy. Oczywiście mogę się mylić
    Myślałem o tym tekście:
    Light Source Detection Sensor provided to automatically compensate for the slight focus variations caused by the spectral characteristics of different light sources. Especially effective when shooting in artificial light sources.
    WP strona 63.
    Ale może to tylko demagogia

Aczkolwiek w 40D i 5D zaobserwowałem różnice w działaniu AF w zależności od użytego źródła światła...
    .

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Mój błąd chodziło mi o FF na 17mm

Domyślnie Testowanie AF na FF i BF (front focus i back focus)

Witam!
    Kilka lat temu, po zakupie swojego pierwszego używanego lustra zacząłem zastanawiać się nad sprawdzeniem czy mój aparat nie ma wad typu FF/BF. Długo szukałem w sieci, ale wreszcie udało mi się znaleźć szablon do testów i opis jak taki test przeprowadzić. Wspomniany przeze mnie artykuł można znaleźć na stronie http://www.focustestchart.com/chart.html
    Jakiś czas temu znajomy poprosił mnie o podesłanie jakiejś strony z opisem. Zacząłem więc szukać i ... mimo że minęło klka lat, to niczego nowego nie udało mi się znaleźć. Opisana metoda jest skuteczna, ale bardzo pracochłonna i nie zawsze dokładna, a poza tym wymaga dodatkowego sprzętu jak statyw, kątomierz i sporo szczęścia przy ustawianiu kąta głowicy statywu. Poza tym przeprowadzenie testu obiektywu o minimalnej odległości ostrzenia w okolicach 150cm wymaga uniesienia aparatu na 212cm, czyli trzeba powiesić go pod sufitem. Sam od jakiegoś czasu używam zupełnie innego "przyrządu". Wyszedłem z założenie, że skoro aparat musi być skierowany pod kątem 45 stopni do płasko leżącej kartki, to dlaczego nie zrobić tego odwrotnie, tzn. aparat postawić bezpośrednio na stole, a kartkę ustawić pod kątem 45 stopni. Pozbyłem się w ten sposób statywu wcześniej potrzebnego do przeprowadzenia testu. Samo zamocowanie kartki pod kątek 45 stopni nie należy chyba do zadań niewykonalnych, ale ... z dokładnością bywa różnie, a i punt AF przy skośnej kartce może być różnie interpretowany przez aparat. Postanowiłem więc zaprojektować "urządzenie" pozwalające na zminimalizowanie błędu człowieka i zmaksymalizowanie dokładności pomiaru.

Nie miałem pod ręką kartek o dużej gramaturze, dlatego wersję pokazową wykonałem ze zwykłego papieru ksero. Nie zwracajcie więc uwagi na pofalowanie linijek pomiarowych, na grubym papierze do takich pomarszczeń nie dochodzi, linijki są idealnie proste. Podpory pod linijkami również zostały przyklejone zbyt blisko siebie. Spowodowane to było ... pośpiechem i gapostwem z mojej strony. Proponuję te podpory przykleić na 1/3 i 2/3 długości linijek. Dodatkowo mozna przykleić podpory do samych linijek kroplą kleju typu wikol, butapren czy na gorąco klejem silikonowym.
    Przechodzę więc do omówienia projektu...

Koncepcja jest prosta - płaszczyzna AF ustawiona idealnie pod kątem prostym do matrycy aparatu, zaś linijki pomiarowe matematycznie ustawione pod kątem 45 stopni do matrycy. Dodatkowo założyłem, aby całe "urządzenie" mieściło się na jednej kartce A4 i było proste w montażu.
    Do wykonania urządzenia wystarczy:
    - drukarka (odradzam laserową, szybko ściera się nadruk),
    - jedna kartka (najlepiej gramatura papieru wizytówkowego),
    - klej (najlepiej w sztyfcie, szybko schnie i nie marszczy kartki),
    - nożyczki,
    - linijka,
    - igła
    - 15 minut wolnego czasu

Zaczynamy!
    Ściągnij projest do wydruku klikając na poniższy link:
    projekt testera FF/BF do wydruku

W projekcie zastosowanych jest kilka oznaczeń, stosuj się do nich dokładnie, a nie będzie najmniejszych problemów ze złożeniem całości:
    1. Wszelkie cięcia wykonuj WYŁĄCZNIE po przerywanych czerwonych liniach.
    2. Obszary oznaczone kolorem szarym przeznaczone są do wyrzucenia.
    3. Linie czarne oznaczają miejsca zagięć kartki, chyba że na wydruku zaznaczone jest "nie zaginać"
    4. Obszary zakreślone liniami skośnymi powinny zostać posmarowane klejem.
    5. Obszary oznaczone liniami falowanymi powinny być posmarowane klejem, ale po drugiej stronie, NIE PO STRONIE WYDRUKU!
    6. Zanim zagniesz kartkę użyj linijki i igły w celu zrobienia niewielkiego zagłębienia w miejscu zaginania, znacznie ułatwia to pracę i pozwala wykonać tester dużo dokładniej i bardziej elegancko.

To w sumie wszystko - życzę powodzenia!
    Urządzenie sprawdza się w 100%.
    Na poniższym zdjęciu widać "urządzenie" w czasie składania. Prawa strona została juz sklejona, lewa klejona jest na Waszych oczach. Jeśli mimo tego macie jakieś pytania - piszcie, chętnie pomogę.
    Na pierwszym zdjęciu widać, że tester ustawiony jest na kilku płytach. Spowodowane jest to faktem, że mam założonego na aparacie gripa, natomiast trzeba liczyć się z tym, że każdy aparat ma nieco inną wysokość i podkładanie podstawek pod tester lub pod aparat jest chyba najlepszym rozwiązaniem.
    Dodatkowo tester ma dwie linijki, co nie jest przypadkowe. Jeśli chcemy sprawdzić FF/BF na środku kadru należy celować w jedno z bocznych pól AF, dzięki czemu linijka pomiarowa znajdzie się niemalże w centrum kadru. Gdy jednak chcecie sprawdzić czy obiektyw poprawnie ostrzy po obu stronach należy celować w punkt środkowy i porównać stronę prawą ze stroną lewą. Należy jednak zwrócić uwagę na ustawienie płaszczyzny AF testera idealnie równolegle do tylnej płaszczyzny aparatu. Inaczej wynik wyjdzie przekłamany!

Powodzenia!

Jeśi macie jakieś uwagi czy pomysły na ulepszenie projektu - piszcie!

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dla przetestowania połówek czujników krzyżowych przydałyby się dwie wymienne plansze ze wzorem z pionowych i poziomych kresek. Ogólnie to w co celujemy wolałbym widzieć tak jak jest to na Żytniej, z możliwością przekręcenia o 90 st - czyli jednolity wzór z biało-czarnych linii: http://canon-board.info/showpost.php...77&postcount=2
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Dla przetestowania połówek czujników krzyżowych przydałyby się dwie wymienne plansze ze wzorem z pionowych i poziomych kresek. Ogólnie to w co celujemy wolałbym widzieć tak jak jest to na Żytniej, z możliwością przekręcenia o 90 st - czyli jednolity wzór z biało-czarnych linii: http://canon-board.info/showpost.php...77&postcount=2
    Zwróć uwagę, że wzór na polu AF posiada kratki z liniami zarówno poziomymi jak i pionowymi, czarnymi i białymi. W co dokładnie będziesz celował zależu od Ciebie. Oczywiście podmiana tła pola AF po zabieg plastyczny do wykonania w kilka chwil. Jeśli masz jakiś konkretny pomysł na pole AF (mówię o kształcie, grubości i gęstości linii) to podrzuć do wątku. Mój projekt wzorowany był na szablonie, z poniższego zdjęcia, na którym są wyłącznie linie poziome
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Super!

Teraz wyjdź w plener. Skup uwagę na jakimś obiekcie w odległości około 20-50m od siebie, najlepiej jakiejś tablicy z napisami. Ustaw szeroki kąt. Złap focus na tablicy. Potem złap focus na czymś kilka metrów od siebie, zablokuj ostrość i znów cyknij tablicę. Porównaj zdjęcia
    No i tu Cię zaskoczę, bo obiektyw radzi sobie lepiej od elki - wiem co mówię bo mam oba :-) a właściwie miałem, bo elkę sprzedałem. Wersja stabilizowana kita ostrzy naprawdę nieźle. Faktycznie jest to sam plastik, ale za 300zł po roku można go na śmieci wyrzucić i kupić nowy, a i tak dopiero po 10 latach stracisz tyle ile musisz wudać jednorazowo na elkę, która 10 lat bez serwisu i tak nie przetrzyma :-)
    Ostatnio edytowane przez malum ; 13-03-2011 o 22:24 Powód: Automerged Doublepost

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów