Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Wątek: jak sprawdzić back/front focus w obiektywie

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

marfot wielkie dzięki!!!
    Nie wiem dlaczego tak wielu ludzi pisze bierz aparat i idź robić zdjęcia nie przejmuj się FF/BF .
    Dlaczego, jeśli mogę sprawdzić obiektyw przed zakupem to mam tego nie robić? Kolega zadał proste pytanie a tu zamiast prostej odpowiedzi najpierw go zjechali kazali klęczeć na grochu itd. sam wydałem ostatnio 4k na szkło, tylko miałem komfort cyknięcia kilku fotek. Bym był spokojniejszy jak bym widział wcześniej Twoje zdjęcie jeszcze raz dzięki.
    Lepiej wiedzieć przed zakupem jak to sprawdzić i to zrobić niż potem się wściekać że się ma pecha i z obiektywem jest coś nie tak, lub słać go na żytnią lub toczyć boje ze sprzedawcą o wymianę szkiełka

Powinno się gdzieś przykleić temat z dokładnym opisem: jak to się robi z jakiej odległości i z jakiego kąta, na jakiej przysłonie i czasie, jaki punkt AF jaki pomiar światła gdzie znaleźć tablice testowe
    Fotografia cyfrowa się rozwija i będzie coraz więcej tego typu pytań, jestem tu krótko na forum i już sam widziałem sporo takich pytań i sam dwa razy szukałem na nie odpowiedzi A tu masa nabitych postów i bardzo mało treści
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

fajny patent marfot !

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Nie moge otworzyć fotek...
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Mam identyczny zestaw body + obiektywy ( co praktycznie niewiele wnosi :smile ale nie sądzę aby problem był sprzętowy. Z przedstawionego zestawu zdjęć nieostre jest nr 3 i ponieważ nigdzie nie ma płaszczyzny ostrości jest to chyba jednak poruszenie (modela lub fotografującego) albo przesunięcie płaszczyzny ostrości przed model też na skutek poruszenia. Z opisu wynika że pacujesz w trybie One Shot a to wymaga zachowania odległości od modela z dużą dokładnością po zamrożeniu AF. Może tu coś zawodzi. Proponowałbym ciągły AF, jedno środkowe pole AF na oku modela, czas ok 1/125 i nie wiercić się przesadnie:smile:.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 28-12-2008 o 11:38
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Kisstyla
    Guest

Domyślnie

Dzieki marfot. Zdjęcia były ze statywu. Modelka też spokojna.
    Lecz nawet przy robieniu w innej efekt jest ten sam.
    Jedna fota ostra, jedna poruszona.

Wczeniej mialam jeszcze pare Canonów.
    Eos 300, Eos 33, Canon 5G, teraz Canon 20D. Nigdy nie mialam tego problemu.
    Punt pomiaru jest centralny. Obiektyw jest świetny, więc co to jest?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Może jednak powtórzyć próbę na martwej naturze, ze statywu z wyłączonym IS ? Jakieś zmienne trzeba wyeliminować.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

Miałem 2 aparaty, 350D i 30D. W obydwóch był problem z ostrością, zdjęcia to po prostu mydełko. Teraz mam 40D, i problem przestał istnieć, czy fotografuję gdy jest jasno czy ciemno, z ISem bez IEsa, zdjęcia wychodzą żyleta Na tych samych obiektywach.
    Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale dwa pierwsze aparaty miały polską instrukcje i serwis Canon Polska, natomiast 40D nie miał instrukcji po polsku, i ma jedynie gwarancje Canon Europa. Chodzi mi o dystrybucję, skąd pochodzą.

Kisstyla
    Guest

Domyślnie

J.J. hmmm. A gdzie kupiłeś nowego 40D? Sprawdzałeś go wcześniej?

Domyślnie

Wszystkie trzy body kupowałem w Fotoplusie w Krakowie.
    www.sklepfotograficzny.pl
    Przy kupnie 40D dogadałem się, że gdyby mi się coś nie podobało z ostrością, sprzęt wymienię. W domu porobiłem ileś tam fotek, ale jak zobaczyłem ostrość, stwierdziłem że nie chcę mieć innego body

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Ja sprawdzam na bateryjkach (właściwie nie potrzeba wtedy statywu, bo można położyć aparat na stole na którym są baterie). Poza tym test na charcie daje różne wyniki. ważne zeby na bateriach był jakiś wyraźny wzorek żeby fokus go łapał.

Odległośc od bateri ok 50 cm, odległość między bateriami (w głąb) 3 cm

ISO 100, f2.8, 50mm/ 1/250s autofocus na środkową

ISO 100, f2.8, 50mm/ 1/250s autofocus na ostatnią

ps. puszki wina to raczej nie jest bo mam drugi obiektyw Tokiny i na nim wychodzi ok.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów