Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: jak sprawdzić back/front focus w obiektywie

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Ja sprawdzam na bateryjkach (właściwie nie potrzeba wtedy statywu, bo można położyć aparat na stole na którym są baterie). Poza tym test na charcie daje różne wyniki. ważne zeby na bateriach był jakiś wyraźny wzorek żeby fokus go łapał.

Odległośc od bateri ok 50 cm, odległość między bateriami (w głąb) 3 cm

ISO 100, f2.8, 50mm/ 1/250s autofocus na środkową

ISO 100, f2.8, 50mm/ 1/250s autofocus na ostatnią

ps. puszki wina to raczej nie jest bo mam drugi obiektyw Tokiny i na nim wychodzi ok.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Kisstyla
    Guest

Domyślnie

J.J. dziękuję za radę.
    Już zdecydowałam się na "upłynnienie" mojego body.
    Teraz kupię 40D.

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

A ja odnowie wątek... Czy aż tak duży wpływ ma temperatura barwowa na FF/BF ? Myślałem że w mojej 28ce jest wszystko OK., robiłem na tablicy testowej test wieczorem przy lampce pokojowej (żarówka) barwa pomarańczowata i wychodziło IDEALNIE no tak idealnie aż niemożliwe. Ale Gdy robiłem test na tablicy w dzień, przy oknie okazało się że "wali" BF na ok. 6-7mm! No i gdy fociłem coś w większej odległości na zewnątrz wiadomo przenosiło się to już na ok.30-40cm i lepiej! Temperatura ma aż taki wpływ ?
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 22-01-2010 o 09:28
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    ... wychodziło IDEALNIE no tak idealnie aż niemożliwe. Ale Gdy robiłem test na tablicy w dzień, przy oknie okazało się że "wali" BF na ok. 6-7mm! No i gdy fociłem coś w większej odległości na zewnątrz wiadomo przenosiło się to już na ok.30-40cm i lepiej! Temperatura ma aż taki wpływ ?
    Temperatura barwowa raczej nie ma wielkiego wpływu na FF/BF. Jakiś tam zapewne tak ale niedostrzegalny bez przyrządów. Bardziej podejrzewał bym tu "metodologie" testów. Odległość od przedmiotu ma duże znaczenie. Właściwie obiektyw trzeba by sprawdzać "pośrodku" zakresu ostrzenia, licząc się z tym, że i tak będą inne błędy na odległościach 2 m a inne na np. 25 metrach. Silniczki i zachowanie obiektywu nie jest w pełni liniowe i stąd skalibrowany obiektyw na np. 5 m może mieć lekki bf/ff na krańcowych położeniach pierścienia odległości.

To, że nie masz bf/ff w domu może być też spowodowane ogólną kontrastowością (wiem, że to trochę nienaukowo brzmi) obiektu na który mierzona jest ostrość.

Oświetlenie ma ogromny wpływ. W słabym świetle ustawienie ostrości może być w ogóle niemożliwe a prawdopodobieństwo błędnego ustawienia ostrości rośnie bardzo, bardzo.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na pewno nie temperatura, ale ilość tego światła. Tylko, że w takim wypadku to powinno być raczej odwrotnie. :P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Problem z BF/FF zaleznym od temperatury barwowej istnieje i mozna znalezc troche informacji w necie. Np.:
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic/612759
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30418218
    ...
    Canon pisze, ze zdecydowal sie usprawnic AF w nowych puszkach pod tym katem.
    .

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Problem z BF/FF zaleznym od temperatury barwowej istnieje i mozna znalezc troche informacji w necie. Np.:
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic/612759
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30418218
    ...
    Canon pisze, ze zdecydowal sie usprawnic AF w nowych puszkach pod tym katem.
    Ten pierwszy link do Mirandy odnosi się raczej do świetlówek, które niestety błyskają. AF jest ogłupiały raczej z powodu tego błyskania a nie z powodu temperatury barwowej światła.

A jakiś link do Canona piszącego na ten temat masz? Mnie się wydaje bardzo mało prawdopodobne, żeby różnica długości fali na tym poziomie miała aż tak duży wpływ na pomiar różnicy fazy. Oczywiście mogę się mylić

Janusz,

Domyślnie

tak wygląda tablica testowa moja:

przy świetle żarówki... Czy z ręki czy ze statywu, czy stoję, czy kucam... Wychodzi tak:

przy świetle dziennym... Czy z ręki czy ze statywu, czy stoję, czy kucam... Wychodzi tak:

Tutaj celowałem na napis CREDO (ten na pierwszej okładce) niby dobrze...... ale:

ALE.... gdy ustawiłem kadr pionowy, przełączyłem punkt AF na skrajny...wtedy to już całkiem głupieje i trafić nie może :-(

...il razy próbowałem było tak samo...

I zdarza się, że AF potrafi na zewnątrz tak zaszaleć:

I co ja mam z tym zrobić ehhh... Na szkło jest jeszcze gwarancja, opłaca się wysyłać ? I czekać 2 miesiące ?
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 05-03-2009 o 19:13
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta

ALE.... gdy ustawiłem kadr pionowy, przełączyłem punkt AF na skrajny...wtedy to już całkiem głupieje i trafić nie może :-(....

Skrajne punkty są chyba liniowe w Twoim aparacie więc mogą mieć takie problemy przy takich kadrach.

Pierwszy obrazek (ten z kartką testową) masz na ISO1000 i EV -0.33 - Hmmmm tam chyba trochę ciemno było.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-03-2009 o 19:19

Janusz,

Domyślnie

z tego co wiem to krzyżowe ? (mogę się mylić)

a tutaj dość duże, celowałem na lewą stronę polika

f/1,8
    http://www.szubi.netiz.pl/bf/BF_06_full.jpg

co sądzicie ?

A i z moją 28mką 1,8 takich problemów nie mam, czy dzień czy noc... Czy skajne punkty czy centraly wali zawsze identycznie...

Co wy na to ? ... i co byście radzili...
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów