Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 70

Wątek: jak sprawdzić back/front focus w obiektywie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie jest istotne gdzie ty "myślisz, że celowałeś" - ważne który punkt wybrał/był ustawiony w aparacie. Na małych GO wystarczy wziąść oddech i już jest "po ptokach"
    To jedno. Drugie, że chyba budowa sensorów AF też ma tutaj znaczenie, a dokładniej długość bazy. z tego co wiem i zauważyłem, to ostrość z danego "punktu AF" może być wybierana na całej długosci bazy:-) Ktos w związku z tym juz wcześniej mówił, że focenie tablic pod kątem w ten sposób nie zawsze zdaje egzamin. By wystrzec się takich błędów najlepszy do tego byłby liniowy sensor poziomy, ale caly dowcip polega na tym, że wykrywa on tylko kontrasty pionowe, a więc w konsekwencji nie ustwaiłbyś ostrości nigdzie:-)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

http://www.graphics.cornell.edu/~wes...3-reschart.pdf - sciagnij ta tablice do testow rozdzielczosci, wydrukuj i podklaj na cos twardego, nie ustawiaj pod katem tylko normalnie i strzelaj fotki, tak najlepiej sprawdzisz dokladnosc AF i to czy masz BF lub FF

przy ustawianiu pod katem jest bardzo duza szansa ze AF sie pomyli przy tak malej GO
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    http://www.graphics.cornell.edu/~wes...3-reschart.pdf - sciagnij ta tablice do testow rozdzielczosci, wydrukuj i podklaj na cos twardego, nie ustawiaj pod katem tylko normalnie i strzelaj fotki, tak najlepiej sprawdzisz dokladnosc AF i to czy masz BF lub FF

przy ustawianiu pod katem jest bardzo duza szansa ze AF sie pomyli przy tak malej GO
    e, e, e, to nie tak... tablica, która używał takpoprostu jest OK. Takiej właśnie trzeba użyć. To ma działać i tyle.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

o dzięki spróbuje.... ale mówisz że bf/ff będzie na tym widać ?
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

studentmibm1
    Guest

Domyślnie

Janusz Body tylko wez tez pod uwage to, ze nie zawsze podswietlenie na matowce pokrywa sie z rzeczywistym polozeniem czujnika AF. A niestety przy tym sposobie jakim Af w swojej 85 testowal Takpoprostu czasami mozna miec mylne wrazenie tego, ze sie ma ff/bf.
    Moim zdaniem najpewniejsza tablica jest ta:
    http://www.sendspace.pl/file/Q4ad0n2z/
    ...mam jeszcze z czasow Pentaxa
    Ostatnio edytowane przez studentmibm1 ; 05-03-2009 o 20:38

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez studentmibm1 Zobacz posta
    ....
    Moim zdaniem najpewniejsza tablica jest ta:
    http://www.sendspace.pl/file/Q4ad0n2z/
    ...mam jeszcze z czasow Pentaxa

Eeeeee.... http://www.rawworkflow.com/lensalign/ masz coś lepszego a na pewno droższego.

takpoprostu testował toto bardzo bylejak na tak małych GO naprawdę wzięcie oddechu dużo zmienia. Statyw i ta kartka papieru co juz takpoporostu używał jest naprawdę wystarczająco dobra.

A swoją drogą w czasach kliszy jakoś tematu nie było wcale.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Odświeżam bo nie ma sensu zakładać nowego tematu.
    Nigdy nie miałem odczynienia z problemami typu FF/BF. Czy jest możliwe żeby obiektyw miał FF lub BF tylko w jakimś zakresie ogniskowych ?? Czy jeżeli już to tylko w całym zakresie ?? Pytam bo wydaje mi się ze moja sigma ma bf przy 17mm a przy 35 mm ostrzy juz prawidłowo.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Odświeżam bo nie ma sensu zakładać nowego tematu.
    Nigdy nie miałem odczynienia z problemami typu FF/BF. Czy jest możliwe żeby obiektyw miał FF lub BF tylko w jakimś zakresie ogniskowych ?? Czy jeżeli już to tylko w całym zakresie ?? Pytam bo wydaje mi się ze moja sigma ma bf przy 17mm a przy 35 mm ostrzy juz prawidłowo.
    owszem jest to możliwe, FF na 17mm to częsta przypadłość, możesz próbować kalibracji w serwisie sigmy ale oni koniecznie chcą aby wysyłać obiektyw razem z body... Rezultaty takiej kalibracji są różne.

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

...przepraszam ale wydawało mi się iż problem w miarę istotny... i warto założyć nowy wątek, patrząc na to że chciałem dość dużo sampli zamieścić.... to już się nie powtórzy...
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    ...przepraszam ale wydawało mi się iż problem w miarę istotny... i warto założyć nowy wątek, patrząc na to że chciałem dość dużo sampli zamieścić.... to już się nie powtórzy...
    W nagrodę połączyłem oba wątki .
    Wątków o FF/BF jest tak mnóstwo że im mniej nowych powstaje tym lepiej.
    Nie myślcie że każdy szczegółowy aspekcik FF/BF jest wart nowego wątku .

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów