Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: jak sprawdzić back/front focus w obiektywie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malum Zobacz posta
    W co dokładnie będziesz celował zależu od Ciebie.
    Nie do końca. Wielkość sensora AF nie jest odwzorowywana w matówce, nie wiesz do końca co złapałeś. Rozumiem, że zrobiłeś na tyle dużą tę szachownicę że istnieje spore prawdopodobieństwo, że jak przycelujesz między pionowe białe i czarne to chwyci pionowy sensor. Ja bym wolał mieć więcej pewności, który złapał. Nie mówiąc o tym, że jak przycelujesz DOKŁADNIE w centrum takiej szachownicy, to czujnik może podobnie zgłupieć jak to ma miejsce np. podczas fotografowania ściany cegieł (ulubionego motywu onanistów )

Mój projekt wzorowany był na szablonie, z poniższego zdjęcia, na którym są wyłącznie linie poziome
    Ale możesz po prostu przekręcić aparat o 90st. Albo sam szablon.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No i tu Cię zaskoczę, bo obiektyw radzi sobie lepiej od elki
    W ogóle mnie nie zaskoczyłeś, ja zahartowany
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 13-03-2011 o 22:27 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ale możesz po prostu przekręcić aparat o 90st. Albo sam szablon.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    AF aparatu działa na zasadzie wyłapywania kontrastów. Ściana z czerwonych cegieł i brudne stare fugi nie są zbyt kontrastowe, Tu natomiast mamy kombinację czerni i bieli ma płaszczyźnie kilkakrotnie większej nić nawet największe pole AF. U mnie podobny tester sprawdza się już od kilku lat i jeszcze nigdy nie miałem problemu z ustawieniem ostrości, nawet przy bardzo słabym świetle i nędznym obiektywie.

Mam jednak pytanie, jak ty widzisz pole AF. Czy mają to być po prostu iponowe lub poziome linie? Jeśli tak to jakiej grubości, bo to ma też znaczenie?

Domyślnie

Tak na szybko zrobiłem krótki test nowego kita Canon 18-55 IS.
    Zdjęcia robiłem Canonem 50d z możliwością korekcji AF. Poniższa fotka pokazuje przesuwanie się punktu ostrości dla ustawień: -20, -10, 0, +10, +20
    Jak widać obiektyw trafia w cel bardzo dobrze.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak widać obiektyw trafia w cel bardzo dobrze.
    Super!

Teraz wyjdź w plener. Skup uwagę na jakimś obiekcie w odległości około 20-50m od siebie, najlepiej jakiejś tablicy z napisami. Ustaw szeroki kąt. Złap focus na tablicy. Potem złap focus na czymś kilka metrów od siebie, zablokuj ostrość i znów cyknij tablicę. Porównaj zdjęcia
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na pewno nie temperatura, ale ilość tego światła. Tylko, że w takim wypadku to powinno być raczej odwrotnie. :P

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

tak wygląda tablica testowa moja:

przy świetle żarówki... Czy z ręki czy ze statywu, czy stoję, czy kucam... Wychodzi tak:

przy świetle dziennym... Czy z ręki czy ze statywu, czy stoję, czy kucam... Wychodzi tak:

Tutaj celowałem na napis CREDO (ten na pierwszej okładce) niby dobrze...... ale:

ALE.... gdy ustawiłem kadr pionowy, przełączyłem punkt AF na skrajny...wtedy to już całkiem głupieje i trafić nie może :-(

...il razy próbowałem było tak samo...

I zdarza się, że AF potrafi na zewnątrz tak zaszaleć:

I co ja mam z tym zrobić ehhh... Na szkło jest jeszcze gwarancja, opłaca się wysyłać ? I czekać 2 miesiące ?
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 05-03-2009 o 19:13
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta

ALE.... gdy ustawiłem kadr pionowy, przełączyłem punkt AF na skrajny...wtedy to już całkiem głupieje i trafić nie może :-(....

Skrajne punkty są chyba liniowe w Twoim aparacie więc mogą mieć takie problemy przy takich kadrach.

Pierwszy obrazek (ten z kartką testową) masz na ISO1000 i EV -0.33 - Hmmmm tam chyba trochę ciemno było.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-03-2009 o 19:19

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

z tego co wiem to krzyżowe ? (mogę się mylić)

a tutaj dość duże, celowałem na lewą stronę polika

f/1,8
    http://www.szubi.netiz.pl/bf/BF_06_full.jpg

co sądzicie ?

A i z moją 28mką 1,8 takich problemów nie mam, czy dzień czy noc... Czy skajne punkty czy centraly wali zawsze identycznie...

Co wy na to ? ... i co byście radzili...
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

z tego co wiem to krzyżowe ? (mogę się mylić)
    http://www.bobatkins.com/photography..._review_4.html

a tutaj dość duże, celowałem na lewą stronę polika
    Nie jest istotne gdzie ty "myślisz, że celowałeś" - ważne który punkt wybrał/był ustawiony w aparacie. Na małych GO wystarczy wziąść oddech i już jest "po ptokach"

A i z moją 28mką 1,8 takich problemów nie mam, czy dzień czy noc... Czy skajne punkty czy centraly wali zawsze identycznie...
    ...
    28mm ma dość znacznie różną GO więc "w akcji" mniej widać niedokładności.

Zrób te testy porządnie - statyw, ISO 100, Av, dobre światło (dużo światła), odległość ze 2 m od tablicy testowej albo i więcej.

Jak na razie to... "user error"

EDIT: testy bf/ff mają sens jedynie na centralnym sensorze. "...The center AF zone(shown in red) is also a cross type sensor (diagonal cross) but it also has an enhanced precision mode when used with lenses with a maximum aperture of f2.8 or faster which is capable of greater focus accuracy....."
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-03-2009 o 19:34 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Nie jest istotne gdzie ty "myślisz, że celowałeś" - ważne który punkt wybrał/był ustawiony w aparacie.
    Był centralny, a wiem gdzie wycelowałem bo w aparacie mam włączoną opcję "wyświetlaj punkt AF"

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Jak na razie to... "user error"

Obyś miał rację hehe
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów