Takich watkow jest setki, ale nikt Ci nie potwierdzi, dopoki nie zobaczy zdjec oraz nie pozna warunkow, w jakich byly zrobione.
A jak jestes pewna BF i przeszkadza Ci to, to wyslij do serwisu.
Takich watkow jest setki, ale nikt Ci nie potwierdzi, dopoki nie zobaczy zdjec oraz nie pozna warunkow, w jakich byly zrobione.
A jak jestes pewna BF i przeszkadza Ci to, to wyslij do serwisu.
No właśnie dziwi mnie to, że na niektórych zdjęciach ostrość jest idealnie tam, gdzie było ostrzone, a na niektórych jest przestrzelona...
Gdybym miała problem na każdym zdjęciu, wiedziałabym co robić - a tak...?
W dodatku problem dotyczy dwóch obiektywów...
Specjalnie robiłam wczoraj zdjęcia w jpg, żeby potem sprawdzić w Zoom Browser, na co skierowany był punkt AF.
Na niektórych zdjęciach jest ok, a na niektórych - tak jak pisałam - punkt wycelowany w nos, a uszy ostre![]()
Ostatnio edytowane przez SylwiaSz ; 11-06-2008 o 18:15
Wszystkie swoje obiektywy kupiłem wysyłkowo, bez możliwości testowania. Jeżeli ktoś ma możliwość sprawdzenia to może jednak warto spróbować. Odradzam tablice testowe. Proponuję prymitywny test: maksymalny otwór przysłony, środkowe pole AF, płaska tabliczka z jakims wyraźnym elementem jako obiekt, obok obśmiewany murek. Jak mamy statyw to fajnie. Robimy coś takiego:
Jak się spodoba rozkład głębi ostrości na murku to można już nie robić więcej testów.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
marfot wielkie dzięki!!!
Nie wiem dlaczego tak wielu ludzi pisze bierz aparat i idź robić zdjęcia nie przejmuj się FF/BF .
Dlaczego, jeśli mogę sprawdzić obiektyw przed zakupem to mam tego nie robić? Kolega zadał proste pytanie a tu zamiast prostej odpowiedzi najpierw go zjechali kazali klęczeć na grochuitd. sam wydałem ostatnio 4k na szkło, tylko miałem komfort cyknięcia kilku fotek. Bym był spokojniejszy jak bym widział wcześniej Twoje zdjęcie jeszcze raz dzięki.
Lepiej wiedzieć przed zakupem jak to sprawdzić i to zrobić niż potem się wściekać że się ma pecha i z obiektywem jest coś nie tak, lub słać go na żytnią lub toczyć boje ze sprzedawcą o wymianę szkiełka
Powinno się gdzieś przykleić temat z dokładnym opisem: jak to się robi z jakiej odległości i z jakiego kąta, na jakiej przysłonie i czasie, jaki punkt AF jaki pomiar światła gdzie znaleźć tablice testowe
Fotografia cyfrowa się rozwija i będzie coraz więcej tego typu pytań, jestem tu krótko na forum i już sam widziałem sporo takich pytań i sam dwa razy szukałem na nie odpowiedzi A tu masa nabitych postów i bardzo mało treści
40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod