Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Wątek: jak sprawdzić back/front focus w obiektywie

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Takich watkow jest setki, ale nikt Ci nie potwierdzi, dopoki nie zobaczy zdjec oraz nie pozna warunkow, w jakich byly zrobione.
    A jak jestes pewna BF i przeszkadza Ci to, to wyslij do serwisu.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SylwiaSz Zobacz posta
    Podpinam się pod ten wątek, bo nie znalazłam bardziej odpowiedniego na moje pytanie...

Zauważyłam, że mój 400D czasami ma problem z back focusem.

Z różnymi obiektywami, ale nie zawsze - mniej więcej jedno na sześć zdjęć ma przesuniętą ostrość do tyłu o parę centymetrów (np. ostrzę na oczy a ostre mam... uszy ;-) )
    Najbardziej dziwi mnie, że nie wszystkie zdjęcia mają ten problem a tylko część - jednak jest to trochę upierdliwe...
    Wczoraj robiłam "test" z AF na punkcie centralnym, i back focus na jest ewidentny.

Czy to normalne?
    Czy można / trzeba to wyregulować?
    wiesz z BF/FF jest tak, że albo jest, albo go nie ma (oczywiście w użyciu z tym samym szkłem). Jeżeli na części fotek jest, a na części go nie ma, to winy szukałbym w pracy AF lub u trzymającego aparat ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    wiesz z BF/FF jest tak, że albo jest, albo go nie ma (oczywiście w użyciu z tym samym szkłem). Jeżeli na części fotek jest, a na części go nie ma, to winy szukałbym w pracy AF lub u trzymającego aparat ;-)

No właśnie dziwi mnie to, że na niektórych zdjęciach ostrość jest idealnie tam, gdzie było ostrzone, a na niektórych jest przestrzelona...
    Gdybym miała problem na każdym zdjęciu, wiedziałabym co robić - a tak...?

W dodatku problem dotyczy dwóch obiektywów...

Specjalnie robiłam wczoraj zdjęcia w jpg, żeby potem sprawdzić w Zoom Browser, na co skierowany był punkt AF.
    Na niektórych zdjęciach jest ok, a na niektórych - tak jak pisałam - punkt wycelowany w nos, a uszy ostre
    Ostatnio edytowane przez SylwiaSz ; 11-06-2008 o 18:15

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

No właśnie dziwi mnie to, że na niektórych zdjęciach ostrość jest idealnie tam, gdzie było ostrzone, a na niektórych jest przestrzelona...
    Gdybym miała problem na każdym zdjęciu, wiedziałabym co robić - a tak...?

W dodatku problem dotyczy dwóch obiektywów...

Specjalnie robiłam wczoraj zdjęcia w jpg, żeby potem sprawdzić w Zoom Browser, na co skierowany był punkt AF.
    Na niektórych zdjęciach jest ok, a na niektórych - tak jak pisałam - punkt wycelowany w nos, a uszy ostre
    no to raczej (chyba) wina szwankującego AF. Musisz sobie sprawdzić powtarzalność błędu. Jeśli to samo ujęcie, robione w takich samych warunkach oświetleniowych, daje różne efekty, to trzeba przyjąć, ze AF się myli.
    pozdrawiam
    piotr

Uzależniony

Domyślnie

Podpinam się pod ten wątek, bo nie znalazłam bardziej odpowiedniego na moje pytanie...

Zauważyłam, że mój 400D czasami ma problem z back focusem.

Z różnymi obiektywami, ale nie zawsze - mniej więcej jedno na sześć zdjęć ma przesuniętą ostrość do tyłu o parę centymetrów (np. ostrzę na oczy a ostre mam... uszy ;-) )
    Najbardziej dziwi mnie, że nie wszystkie zdjęcia mają ten problem a tylko część - jednak jest to trochę upierdliwe...
    Wczoraj robiłam "test" z AF na punkcie centralnym, i back focus na jest ewidentny.

Czy to normalne?
    Czy można / trzeba to wyregulować?
    O jakich szklach jest mowa?
    Ze "slabszymi" szklami zdarzaja sie pomylki AF czesciej.
    Nie koniecznie to musi byc blad FF/BF.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    O jakich szklach jest mowa?
    Ze "slabszymi" szklami zdarzaja sie pomylki AF czesciej.
    Nie koniecznie to musi byc blad FF/BF.

50mm 1.4
    i 85 mm 1.8

Czy taki wadliwy AF aparatu można naprawić w ramach gwarancji?...

Uzależniony

Domyślnie

50mm 1.4
    i 85 mm 1.8

Czy taki wadliwy AF aparatu można naprawić w ramach gwarancji?...
    Jesli w/w szzkla nie trafiaja w ok. 20% to cos musi rzeczywiscie byc z body. Sadze ze w ramach gwarancji powinno byc to usuniete.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chewbacca Zobacz posta
    witam proszę o kilka wskazówek jak precyzyjnie sprawdzić (przy zakupie) czy obiektyw niema back ani front focusa, podejrzewam że problem był wielokrotnie omawiany - link mile widziany, dziękuje
    Wszystkie swoje obiektywy kupiłem wysyłkowo, bez możliwości testowania. Jeżeli ktoś ma możliwość sprawdzenia to może jednak warto spróbować. Odradzam tablice testowe. Proponuję prymitywny test: maksymalny otwór przysłony, środkowe pole AF, płaska tabliczka z jakims wyraźnym elementem jako obiekt, obok obśmiewany murek. Jak mamy statyw to fajnie. Robimy coś takiego:

Jak się spodoba rozkład głębi ostrości na murku to można już nie robić więcej testów .
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów