Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: 40D problem z balansem bieli w "żarówkowym" świetle - pomocy

budyn
    Guest

Domyślnie

dobra wieczorkiem wrzucę fotkę
    może to ja już fiksuję ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chyba jednak alarm odwołany ...
    wczoraj robiłem bardzo dużo zdjęć w identycznych warunkach
    nie sądziłem że tak bardzo może to mieć wpływ na kolorystykę gdyż ściany były żółte i to mocno spotęgowało efekt , dziś kolejne próby przy różnych innych kolorach ścian i wszystko jest ok, ale te wczorajsze były gorzej niż koszmar. Myślę ze to lampka która stał blisko żółtej ściany narobiła takiego bigosu.
    przepraszam za zamieszanie
    i bardzo dziękuję za Wasze podpowiedz
    kolejne wątki będę zakładał po dokładniejszym sprawdzeniu tematu ;-)
    Ostatnio edytowane przez budyn ; 08-03-2008 o 18:49 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gringo997 Zobacz posta
    ja dzis walnalem fote na miescie na AWB. na LCD wygladala jakby wybral temp kolo 4000K a na monitorze w domu kolorki byly ok. wszyscy tak macie??? 40d kupilem wczoraj dlatego sie pytam...
    Było wiele razy i chyba wiele osób się zgodzi, że po prostu wyświetlacz jest słabej jakości i tyle. Nie ma co korzystać do oceny zdjęcia, jedynie poglądowo.
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie tylko kolory są do **** to jeszcze przy takim rozmiarze i rozdzielczości ostrości przy małych przysłonach też się nie da oceniac... Na monitorze już wszystko na szczęście jest pierwsza klasa :-D Może też jest tak, że masz ustawionego picture style na landscape np.? Wtedy podbija niebieski i zielony czyli patrząc na to w RGB to żółcie też idą do góry. Miałem tak na jednej imprezie. Dostałem szału najpierw jak zobaczyłem, że przy zdjęciach z lampą ludzie wyglądają jak chińczyki albo ofiary żółtaczki ale po dokładnym przeanalizowaniu sytuacji dostrzegłem, że mam Landscape :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    ja musze powiedziec ze 40D ma o wiele lepiej pracujacy WB (mialem 400D), nareszcie lightroom wywoluje mi bosko raw'y na wstepie i nie musze sie bawic WB (no moze troche dla efektu), a opinie z wyswietlaczem do d... tez podzielam, sprawdzam na nim tylko czy jest dobrze naswietlone (chociaz i to czasami potrafi przeklamac)
    W sumie tylko sie pod tym podpisać mogę. WB na LCD nijak oceniać nie wolno.
    Za o obróbka RAW (w moim przypadku CS3 i najnowszy ACR) - mioodzio, prawie jakby AWB nigdy się nie mylił albo PS idealnie zgadywał co autor i aparat miał na myśli.

budyn
    Guest

Domyślnie

picture style przeleciałem tam i spowrotem i najabrdzei podoba mi sie kolorystyka w "dokładny" tylko ostrość podciągnąłem do 3 i jest gitara, poza pierwszym stresem z WB i wredna żółtą ścianą stwierdzam że pucha jest naprawdę niezła Af jest niesamowity no i to 6,5 fps

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez budyn Zobacz posta
    wczoraj robiłem bardzo dużo zdjęć w identycznych warunkach
    nie sądziłem że tak bardzo może to mieć wpływ na kolorystykę gdyż ściany były żółte i to mocno spotęgowało efekt , dziś kolejne próby przy różnych innych kolorach ścian i wszystko jest ok
    Aaaaaaaaaaa!
    Ludzie tutaj już "testowo" focili różne rzeczy - cegły, linijki, kartki, murki - ale ścian to chyba jeszcze nigdy nikt :-)
    Dobry człowieku ze świeżo zakupionym 40D - kup sobie szarą kartę i przestań jęczeć na balans bieli! :-)
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez budyn Zobacz posta
    idę sobie strzelić w kolano
    strzeliłeś już???

robisz zdjęcia w pokoju w którym światło jest odbite od żółtych ścian i dziwisz się że masz żółte zdjęcia??? A jakie powinny być twoim zdaniem???
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

budyn
    Guest

Domyślnie

ale wam się dowcip wyostrzył - po przejściach z 400D z BF i FF jestem lekko zaniepokojony nowymi canonami

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

jak chcesz mieć dokładnie oddane kolory w trudnym oświetleniu to nie ma co polegać na automatyce
    biała/szara kartka - i wokorzystujesz dostępną funkcję aparatu po polsku to chyba "Ręczny WB"
    zresztą chyba już ktoś w tym wątku o tym pisał
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli ustawi się WB na białą kartkę w świetle żarówek to zdjęcia wyjdą przeniebieszczone. Lepiej ustawić WB na konkretną, dobraną doświadczalnie, temperaturę barwową.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów