Strona 25 z 54 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Muszę Cię rozczarować, ale już jestem zajęty. Zresztą w dobie supermarketów w każdej wsi, namiotów ważących 1,5kg, karimat i 800gramowych śpiworów, 52kg w plecaku to faktycznie przesada. Zresztą w 1983 roku cała ekipa, którą prowadziłem na trasie Krynica - Cisna, miała wielkie plecaki, ale wypakowane papierosami. Wtedy ważyły one kilkanaście kilogramów (mimo wszystko namioty i śpiwory nie były takie lekkie jak dzisiaj), a za jednego EMersona dostawało się na wsi jedno jajko, lub pół bochenka chleba. Za karton klubowych jeden z gospodarzy gonił nas traktorem 30km, z bańką mleka. Teraz już kości nie pozwalają na takie ekstrawagancje, a i sensu jakby mniej.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

W lipcu na Rysy od polskiej strony wziąłem 3 obiektywy: 10-22, 15-85 i 18-250. Wszystkie mi się przydały, najwięcej zdjęć zrobiłem 15-85, ale najfajniejsze ujęcia to jednak 10-22. Do tego miałem plecak jednodniowy na 2 osoby 35l. Szło się wygodnie. Aparat cały czas na szyi, nawet na łańcuchach.
    W ostatnim tygodniu wybrałem się w Beskidy na inny typ wycieczki - bacowanie. Miałem plecak 95l. wypakowany do pełna, niosłem ekwipunek dla 2 osób. Ciężkie to było szczególnie pierwszego dnia, bo po bacowaniu sporo ubyło. Zestaw obiektywów miałem ten sam, ale tym razem 15-85 spokojnie wystarczył. Nie brakowało szerokości, a z takim plecakiem dałem sobie spokój z kreatywnymi kadrami. Z drugiej strony powietrze nie było na tyle przejrzyste, żeby focić dalekie obiekty powyżej 85mm.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oto moje powody dźwigania jasnych szkieł w góry

http://fotolesny.pl/cb/bieszczady_2011/repo/
    http://fotolesny.pl/cb/bieszczady_2011/repo_bonus/

Na przykład :
    http://fotolesny.pl/cb/bieszczady_20...o_bonus/01.jpg
    1/10s, f1.4, iso3200, +2,73EV i +11Fillighta w Lightroomie.

Ale mam też bardziej górski przykład (aczkolwiek też reportażowy, bo na razie obrobiłem tylko reportażową część) :
    http://fotolesny.pl/cb/bieszczady_20...o_bonus/02.jpg
    4s, f1.4, iso1600, +1,06EV i +16Fillighta w LR.

Jak będę miał coś typowo górskiego, czego nie zrobiłbym nie mając tego co miałem, to wrzucę.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    no świetne... kurcze.. chyba będę musiał córce zacząć dawać 5kę z jakąś szeroką stałką na harcerskie wypady.. tylko czy będzie chciała dźwigać..
    co tu było w użyciu 35ka?
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 18-08-2011 o 23:23
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jasne 14, 35, 70-200. Przydałoby się jeszcze 85 1.4 (ognisko) i 400 (perspektywa powietrzna).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    (30min przeleciało, edit wyłączony)

Przeca są exify...
    Ostatnio edytowane przez micles ; 19-08-2011 o 00:18 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Bardzo interesujące zdjęcia, oddają klimat trudów i radości z wędrówki w sposób świetny.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Jasne 14, 35, 70-200. Przydałoby się jeszcze 85 1.4 (ognisko) i 400 (perspektywa powietrzna).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    (30min przeleciało, edit wyłączony)

Przeca są exify...
    Na ognisko to najlepiej 85mm f/1.2. A jak się trafi jakiś świstak czy kozica, to przecież nie ma jak 600mm f/4 + telekonwerter x2 (to taki kompromis, bo przecież można by zabrać 1200mm f/5.6).

Wiem że kiedyś były namioty brezentowe, plecaki wojskowe lub na stelażu z aluminowych rurek, ciężkie koce zrolowane na plecaku, skórzane buty z demobilu... Ale przecież prawidziwa fotografia krajobrazu do wielki format, z takimi aparatmi chodzili ludzie w góry.
    Ale przecież po co sobie utrudniać i uprzykrzyać wędrówkę. Nie robię albumu czy kalendarza na sprzedaż, tylko zdjęcia dla siebie i znajomych.

Ostatnio nieco zweryfikowałem trochę swoje potrzeby.
    Za tydzień na tatrzańskie szczyty zabieram 5D+17-40 z polarem do plecaka + XZ1 na szyję. Statywu do 5D nie biorę, a do XZ1 mam mały Gorillapod który zmieści się w kieszeni. I tyle. 5D biorę mimo wagi bo zakres tonalny wyraźnie lepszy niż w XZ1, i XZ1 nie ma tak szerokiego kąta i łatwej opcji przypięcia polara (musiałbym dokupić tulejkę i filtr 52mm którego nie mam).

Gdybym miał PEN-a (czy Panasa micor43) to rozważałbym opcję UWA 9-18mm (ekw. 18-36mm) + 45-200mm (ekw. 90-400mm) dla dobrych warunków pogodowych, a dla ciemnicy, płytszej GO i miłośników stałek drogaśny na razie zestaw: 12mm f/2 (ekw. 24mm), 25mm f/1.4 (ekw. 50mm) lub tańsza opcja 20mm f/1.7 (ekw. 40mm) oraz krótkie tele 45mm f/1.8 (ekw. 90mm). Jeden albo drugi bezlusterkowy zestaw dało by się spokojnie upchać po kieszeniach jakieś turystycznej kurtki. Może te micro43 nie ma DR-u mojej 5D ale jaka wygoda.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 19-08-2011 o 09:43

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    prawidziwa fotografia krajobrazu do wielki format, z takimi aparatmi chodzili ludzie w góry.
    dodajmy że czarno-biała i będzie prawdziwa do sześcianu jak u Ansela Adamsa. Niestety musi być kompromis waga zestawu do ilości dni w górach, rodzaju noclegu itd. lub tragarz Zresztą zdjęcia do albumów są robione na przestrzeni wielu lat i nie są robione z kilkudniowego wypadu tylko z siedzenia w jednym miejscu i czekania na warunki.
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie

Domyślnie

.
    .

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta

po przejrzeniu oferty rynkowej bezlusterkowców zacząłem się zastanawiać nad Olympusem E-P3 + zuiko 9-18... a po przejrzeniu tej galerii kiełkuje mi myśl o przesiadce na ten system..
    9-18mm to przyzwoity i bardzo, bardzo mały jak na UWA obiektyw. I filtry na niego się nakręci w dodatku tanie, bo mała średnica - 52mm, a nie 77mm jak w 17-40L (można by nawet dokupić sobie filtr IR do zabawy przy tak małej średnicy).

Za to EP3 trochę drogaśny i nie wiem czy nie lepiej będzie kupić EPL3. AF i bebechy te same. Obcięli chyba ze 2 przyciski i lampkę wbudowaną (ale jest chyba w zestawie jakiś mikrus na stopkę), ekran to LCD a nie OLED i nie dotykowy, ale za to ODCHYLA SIĘ, co jest bardzo wygodne gdy ustawiamy aparat na skałach (na woreczku z grochem, plecaku czy jakimś ministatywie).
    Albo, jeśli nie zależy na superszybkim AF, można nabyć poprzednie modele (taniej, taniej, taniej) EP1, EPL1, EPL2... albo Panasonica G1 (to ten sam system).
    Na razie ceny nowych PENów są wysokie, Olek tak ma że startuje wysoko, a potem mocno spada.

NEX... hmmm... lepsza matryca, ale ubogo, ubogo z optyką. Poza tym niektóre obiektywy do NEX nie będą wcale mniejsze od tych do lustra. Chyba że ktoś chce się bawić z adapterami i manunalami.
    Zostaje jeszcze Samsung, choć też z optyką skromniej niż micro43. Albo topowy kompakt (najtaniej).
    NEX za to będzie miał za to najlepszy DR. To dla DR zabieram jeszcze 5D, bo jak się trafi słońce + chmury i cienie w dolinach, to mój XZ1 nie wyrobi i coś przepali.

Tyle tylko że wszystkich bezlusterkowców (i kompaktów) trzeba by zabrać dodatkową baterię na wycieczkę w góry. Raz - z racji poręczności robimy nim dużo więcej zdjęć (podobnie jak kompaktem), dwa - zużywa więcej prądu niż lustro (bo kadrujemy przez ekran a nie przez wizjer optyczny). Choć teoretycznie, dla kąta widzenia jaką daje naleśnik Olka 17mm (ekw. 34mm) jest opcja wizjera optycznego na sanki.

Urok kompaktów albo bezlusterkowców w górach to to, że robimy zdjęcia bez zdejmowania plecaka, praktycznie z marszu. Zamieszczone tu zdjęcia z harcerzami w Bieszczadach świetne, ale większość robiona na postoju, w pociągu, czyli tam gdzie spokojnie można wyciągnąć z plecaka sprzęt i robić zdjęcia. Mały aparat na szyi to zdjęcia z marszu, jedną ręką przy wspinaczce po skałach, szybko i łatwo. Najłatwiej z zoomem, ale i w bezlusterkowcu możemy zmienić w marszu, bez zatrzymywania się, stałkę wyciągając ją z kieszeni. Inaczej to co chwila robimy STOP i przerwę na zdjęcia.
    Lustrzanka na szyi czy ramieniu to nie tylko ciężar, ale też spore szanse na obtłuczenie sprzętu o skały.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 19-08-2011 o 10:17

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Lustrzanka na szyi czy ramieniu to nie tylko ciężar, ale też spore szanse na obtłuczenie sprzętu o skały.
    Toploader wpięty w szelki ,z przodu.[
    Równie szybki jak compact IMHO szybszy sposób.Nic się nie buja i nie obtłucze.Mozna nim równoważyć plecak ]
    A do zdjęcia to się zatrzymuje tak czy owak.Ze zmianami obiektywu to z uwagi na czystość matrycy i ceny szkiel daję sobie czas.

Brak czasu,Pośpiech = kłopoty.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 19-08-2011 o 11:02

Strona 25 z 54 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów