Strona 43 z 54 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie, fisheye odpada..

Przejrzałem jeszcze te fotki, porównałem z fotkami 5D i raczej zostanę z Canonem. Do tej pory dawałem radę to i dam radę dalej. Jak technologia małych matryc dogoni tą z 2005r kiedy wyszła piątka, to wtedy się przerzucę. W tej chwili szczytem moich marzeń jest lustro FF w obudowie z 600D. Albo jakiś dobry bezlusterkowiec FF. Wypuściłby Canon coś takiego w rozsądnej cenie i by pozamiatał...

tutaj fotki z E-P2 z ostatniej wycieczki:
    https://picasaweb.google.com/1130505...PKppuORjcjwqgE
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

osobiście po pierwszym nieudanym wyjściu w teren z nowym aparatem zastanawiałbym się gdzie błędy popełniłem a nie zwalał winę na aparat...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    ...Albo jakiś dobry bezlusterkowiec FF. Wypuściłby Canon coś takiego w rozsądnej cenie i by pozamiatał...
    Jak będzie to mniej niż 15tys zły nie zejdzie...jest jeszcze LEICA M9 na przykład :-) Też bym chciał :rolleyes:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    ...
    ja też
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    osobiście po pierwszym nieudanym wyjściu w teren z nowym aparatem zastanawiałbym się gdzie błędy popełniłem a nie zwalał winę na aparat...
    Cóż ja tak mam nawet nie z nowym .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja zwalam na teren

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

loża szyderców :P no przeca ustawiałem, żeby wyszło jak należy.. ten sam kadr z różnymi opcjami wyostrzania, ISO, WB, exp... o ile w dobrym świetle nie ma w zasadzie się czego czepić, o tyle ISO > 400 to kaszana... Z Canona samo jakoś wszystko wychodzi, nie muszę kombinować. Zostaję z piętką i kropka Niech się ludzie na mnie gapią :P
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Brawo - wiedziałem, że się nawrócisz To teraz możecie powrócić do głównego tematu wątku, a nie do bitewek m4/3 vs 5d i instrukcji użytkowania dla tego pierwszego.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Szczerze mówiąc po wczorajszych zdjęciach i porównaniu w Kościeliskiej z 5-tką szambonura (te same szkła, praktycznie te same ujęcia) to nic innego jak FF by mi się w góry nie chciało targać po to żeby robić zdjęcia. Jedyne czego byłoby mi brak w 5D to odchylanego ekranu (ale tego póki co też nie mam). Do zdjęć pamiątkowych masz całkowitą rację kompakt w zupełności wystarcza.
    Moje doświadczenia z gór - 5-tka w plecaku za często zostaje w plecaku.
    Kompakt na szyi robi 10-razy (co najmniej) więcej zdjęć niż FF.
    Choć FF, nawet w wersji starej 5D, zdjęcia daje przyjemniejsze, bardziej szczegółowe i nie przepala (ma dużo większy zapas przy wywoływaniu RAWa).
    Tyle że za często zdjęć po prostu nie robi bo zostaje w plecaku.

Co innego gdy idzie się samemu z nastawieniem na fotografowanie.
    A co innego gdy z grupą, gdy się wspina, gdy jest śnieg i zimno (wyciągnąć zza pazuchy mały apart jest łatwo i szybko).
    5D z obiektywem na szyi nie nadaje się an wielogodzinny marsz.

Stąd potrzeba małego aparatu z dużą matrycą. Sigma DP1 spełnia warunki. Micro43 dużo uniewersalniejsze (ze stałkami lub zoomem-naleśnikiem), choć DR nie ten. NEX z małym obiektywem (z zoomami na szyi pod kurtką by uwierał). Samsung NX100/NX200 z naleśnikami. To się musi mieścić pod kurtką bez uwierania i bólów karku, w podręcznej kieszeni - do wyciągnięcia w pare sekund, bez ściągania plecaka.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    5D z obiektywem na szyi nie nadaje się an wielogodzinny marsz.
    Nadal tego nie rozumiem, często mając 5d2+35L i 50d+70-200 2.8 na wierzchu. Nie wiem, za młody jestem, czy co? Owszem, tam gdzie jest już bardziej pionowo niż poziomo, dwa latające body są już uciążliwe, ale jedno praktycznie zawsze da radę opanować.

Strona 43 z 54 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów