Pokaż wyniki od 1 do 10 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No, mam wreszcie E-P2 + 14-150. Cały dzień mi dziś zajęło ustawianie aparatu aby zbliżyć się osiągami do mojego poczciwego 5D. Po ustawieniu JPEgów superfine, custom WB i opcjach wyostrzania, saturacji itd. zacząłem powoli wyciskać z tego maleństwa takie obrazki, jakie mnie interesują. Zwłaszcza problem mam z WB, bo wszystkie opcje dostępne standardowo są przeróżowione. To samo miałem z 500D. Każdą opcję ustawiam osobno. Jeszcze jutro się nim pobawię, na co dzień niestety nie mam czasu, a dzień nie jest jeszcze taki długi, żeby po pracy cieszyć się światłem słonecznym Chrzest bojowy zestaw przejdzie za 2 tygodnie w Górach Świętokrzyskich. Jeśli się sprawdzi, to pewnie pożegnam się z lusterkiem. Niestety jak na razie 5D bije Olympusa zakresem tonalnym (mocno bije) i poziomem szczegółów (troszkę bije). Długością życia baterii też...

Moje obawy co do kontrolowania parametrów - tak jak napisał Szambonur - były bezpodstawne, wszystko jest pod ręką. Niestety trochę miałem racji z polem ostrzenia - trochę jest za duże, ale może da się to jeszcze jakoś ustawić... Generalnie cykanie tym zestawem to czysta przyjemność mały, lekki, potężny zakres (nie zmieniam szkieł - ależ wygoda ), fotki jak już powiedziałem zaczynam wyciskać całkiem znośne. Po dzisiejszym spacerze nie mam najmniejszej ochoty wracać do 2kg zestawu lusterkowego.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

takisefotograf
    Guest

Domyślnie

Na ostatniej wyprawie w góry towarzyszyły mi :5d plus S.15-30 i T.70-300 VC
    Zestaw objętościowo duży,ale wagowo nie było tak źle ...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Po ustawieniu JPEgów superfine, custom WB i opcjach wyostrzania, saturacji itd.
    Że co? Maleństwo nie robi RAWów?

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    No, mam wreszcie E-P2 + 14-150.
    wrzuciłeś może gdzieś fotki z nowej "zabawki".
    jestem ciekaw jakości.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    wrzuciłeś może gdzieś fotki z nowej "zabawki".
    jestem ciekaw jakości.
    Na razie to nie ma się czym chwalić. Nie mogę dojść do ładu z WB. Opcje standardowe są do bani. Muszę jeszcze dostroić WB shift dla zachmurzenia, słońca, żarówki. Oprócz tego picture style, enhancmenty i inne pierdoły. Jakieś takie plastikowe te kolorki wychodzą, zupełnie inne niż z 5D. W 5D mogę w ciemno polegać na WB, a tutaj muszę ciągle kombinować :/ Wiem, że dojdę z tym do ładu, bo już wczoraj byłem blisko, tylko nie za bardzo mam na to czas. Natomiast ostrość jest zupełnie przyzwoita w całym zakresie 14-150, przy czym mam ustawiony 3 stopień stab. matrycy + jak się ma w miarę pewną rękę to na 150 jest nieporuszone zdjęcie.

PS. sory za offtop, jak coś to prośba do modów o przeniesienie.

EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uprawnienia umieszczania postów