Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
No i rozumiem, że 24-105 to na FF?
tak

Ja się przede wszystkim boję tego, że to 18 to może być za wąsko mimo wszystko. Choć z drugiej strony to podobno te moje 200 to może być za krótko momentami
moja druga polowka miala do 40D podpietego Tamrona 17-50 i nie narzekala na braki w dolnej skali, co do 200 na FF bylo ok, na cropie wiec tym bardziej, mozesz zawsze pomyslec o Kenko 1,4 do tej 200tki.

I możesz coś więcej powiedzieć o tej przystawce do kijka? W sumie to jest tak oczywiste, a nie wpadłam na to ;-) Ja generalnie wolę strzelać z ręki, ale czasem statyw się przydaje.
tez mam taka przypadlosc dlatego wymyslilem sobie ze skoro i tak chodze z kijkami to moge wykorzystac je jako monopod i zrobic sobie z rurki przystawke... i kilka dni po tym pomysle znalazlem to :
http://www.skalnik.com.pl/index.php?...35243ecaf1f418

nie jest tak sztywny jak monopod, ale spoko daje rade, dokupilem to tego glowiczke, zeby swobodniej manipulowac body i dziala, u mnie na kijkach Leki, ale ogolnie na wiekszosci. Ja trafilem na to w e-hotyzoncie, ale tutaj akurat linkuje skalnika. Co do kijkow mozna spokojnie nie zabierac i kupic np w Pokharze skad rusza wiekszosc wypraw na te trasy. Maja tam mase sprzetu, podrabianego, ale dzialajacego za kijki "Leki" (cudzyslow nie przypadkiem ) z absorberem dalem 50 zł bez targowania sie (sa tez tansze), bo nawet tego przy tej cenie nie chcialo mi sie robic, kijki przeszly ze mna trekking i dalej mi sluza. Ogolnie duzo sprzetu outdorowego mozna kupic na miejscu za smieszne pieniadze wiec nie wszystko warto pchac do plecaka (plecak i odziez lepiej wziac, bo tam kupisz np spodnie trekkingowe i beda z napisem Nord Face i nawet lekkie beda tylko jakos tak oddychalnosc beda mialy "zwyklych" . Zaopatrz sie tez w zapasowe akumulatorki do body, z tego co pamietam w "schroniskach" i miejscach noclegowych sa problemy z pradem, w tych co spalem nie bylo w pokoikach nic voltodajnego.

50tkę zawsze biorę (bo lekka) i zawsze bardzo rzadko używam (2.8 w sigmie w większości wypadków wystarcza), więc nie wiem, czy nie zostawiłabym jej mimo wszystko.
pewnie slusznie, ja uzywalem jej tylko wieczorami jak byl ogien swiec lub ogniska i czworki nie dawaly rady lub czynily iso wysokim jak same Himalaje

Generalnie to plany mamy na koniec października, więc jeszcze sporo czasu, ale jakby ktoś mnie przekonał do większych zmian sprzętu, to musze to jakos wcześniej po kawałku wpisać w koszty, bo inaczej mnie mój mężczyzna zastrzeli
znam to tylko u mnie naboje do magazynka pakuje kobieta