tak
moja druga polowka miala do 40D podpietego Tamrona 17-50 i nie narzekala na braki w dolnej skali, co do 200 na FF bylo ok, na cropie wiec tym bardziej, mozesz zawsze pomyslec o Kenko 1,4 do tej 200tki.
tez mam taka przypadloscdlatego wymyslilem sobie ze skoro i tak chodze z kijkami to moge wykorzystac je jako monopod i zrobic sobie z rurki przystawke... i kilka dni po tym pomysle znalazlem to
:
http://www.skalnik.com.pl/index.php?...35243ecaf1f418
nie jest tak sztywny jak monopod, ale spoko daje rade, dokupilem to tego glowiczke, zeby swobodniej manipulowac body i dziala, u mnie na kijkach Leki, ale ogolnie na wiekszosci. Ja trafilem na to w e-hotyzoncie, ale tutaj akurat linkuje skalnika. Co do kijkow mozna spokojnie nie zabierac i kupic np w Pokharze skad rusza wiekszosc wypraw na te trasy. Maja tam mase sprzetu, podrabianego, ale dzialajacegoza kijki "Leki" (cudzyslow nie przypadkiem
) z absorberem dalem 50 zł bez targowania sie (sa tez tansze), bo nawet tego przy tej cenie nie chcialo mi sie robic, kijki przeszly ze mna trekking i dalej mi sluza. Ogolnie duzo sprzetu outdorowego mozna kupic na miejscu za smieszne pieniadze wiec nie wszystko warto pchac do plecaka (plecak i odziez lepiej wziac, bo tam kupisz np spodnie trekkingowe i beda z napisem Nord Face i nawet lekkie beda tylko jakos tak oddychalnosc beda mialy "zwyklych"
. Zaopatrz sie tez w zapasowe akumulatorki do body, z tego co pamietam w "schroniskach" i miejscach noclegowych sa problemy z pradem, w tych co spalem nie bylo w pokoikach nic voltodajnego.
pewnie slusznie, ja uzywalem jej tylko wieczorami jak byl ogien swiec lub ogniska i czworki nie dawaly rady lub czynily iso wysokim jak same Himalaje
znam totylko u mnie naboje do magazynka pakuje kobieta
![]()