Strona 30 z 54 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

właśnie jestem po 9-dniowej "wyprawie". W plecaku oprócz standardowego wyposażenia (m.in. karimata, śpiwór, kurtka techn., jedzenie na kilka dni, kuchenka, woda) spoczywał także 7D bez gripa z 16-35 i eos33. Teraz wiem że na następna taka wyprawę zakupię coś w rodzaju Nexa

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a propos noszenia "masy"... wiele rozbija sie nie tyle o ilosc tego zelastwa na plecach, co wygode jego noszenia. na przykladzie swoim:

1. Vertex 200
    5D
    450D
    17-40
    24-105
    70-300L
    akumulatory
    filtry
    filtry
    filtry (no, duzo tego mam no... )
    = 10 kg na dzien dobry. chyba, ze jeszcze cos chce zjesc, to wiecej

2. MiniTrekker
    5D
    17-40
    24-105
    70-300L
    filtry
    = 6 kg

3. Fastpack 200
    5D
    17-40
    24-105
    gazeta do czytania
    = 4 kg

z tych zestawow, na calodzienne focenie z dreptaniem na wlasnych nogach wybieram... zawsze i bezwzglednie 1. bo system nosny Verteksa jest o niebo lepszy niz pozostalych dwoch i te 10 kilo czuje sie znacznie mniej na plecach niz mniejsze plecaki. znacznie. szczegolnie Fastpack, nawet lekko zapakowany, po 2 godzinach noszenia jest totalnie wpieniajacy.

prawda, ze po calym tygodniu wakacji, gdzie dziennie biegam srednio po 7-8 godzin z tymi 10kg na grzbiecie, plecy mam jak po wojnie trzydziestoletniej... ale dopoki sobie nie kupie jakiegos sensownego (tj. przewidzianego do noszenia na plecach po zapakowaniu) plecaka na 450D + 18-135, to to bedzie jednak nieodmiennie Vertex. bo po tygodniu noszenia nawet MiniTrekkera to bym sie totalnego inwalidztwa nabawil...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goran Zobacz posta
    właśnie jestem po 9-dniowej "wyprawie". W plecaku oprócz standardowego wyposażenia (m.in. karimata, śpiwór, kurtka techn., jedzenie na kilka dni, kuchenka, woda) spoczywał także 7D bez gripa z 16-35 i eos33. Teraz wiem że na następna taka wyprawę zakupię coś w rodzaju Nexa
    Tjaaaa,potem po wyprawie z Nexem zaczniesz ponownie zabierać lustrzankę.
    Maluch niestety to tylko tam gdzie naprawdę sie nie da lustra.
    U mnie tak wyszło mimo prób ponawiania. :-?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jak można targać to się zabiera ile wlezie. W Karkonoszach targam zazwyczaj, upakowane w Tamraca Adventure 9:
    5D
    33
    17-40
    24-105
    70-200/2.8 IS
    TCx1.4
    statyw
    filtry, filtry, filtry... i wężyk i jakoś mi to nie ciąży
    Do tego dochodzą, w zależności od pory roku i potrzeb, kijki, rakiety śnieżne, termos, GPS itd.
    W Tatrach też nosiłem po dwie puszki i kilka szkieł i było OK. Statywu mi się jakoś nigdy nie chciało :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Statywu mi się jakoś nigdy nie chciało :-)
    A do malucha rozmiarów XZ-1 czy DP1 można schować mini-statyw do kieszeni, choćby taki jak Gorillapod (w wersji z neodymowymi magnesami na końcówkach "nóg"). Do bezlusterkowców akurat ten model Gorillapod odpada i trzeba wybrać większy (minimalnie przekracza taki aprat udźwig statywu) model lub coś innej firmy. Ale statyw mamy "od ręki" dostępny i nie ciąży.
    Chodziłem kiedyś po Tatrach z przypiętym normalnym statywem Manfrotto - nie powiem, przydaje się, ale swoje waży i poza tym gabarytowo przeszkadza.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Chodziłem kiedyś po Tatrach z przypiętym normalnym statywem Manfrotto - nie powiem, przydaje się, ale swoje waży i poza tym gabarytowo przeszkadza.
    powtarzasz sie

a tak realnie rzecz ujmujac: lekkie nogi w gory - cos malego karbonowego, zeby sie dalo na 120 cm wyciagnac, do kompletu z niewielka glowica na szybkozlaczce da sie zmiescic w 1kg wagi (vide Benro C0180T + BH-1). ja na codzien nosze zestaw pod 2kg i tego sie zupelnie nie czuje - a takie 1kg to jako breloczek na szyi mozna nosic
    ze to jest lepsze niz pseudo statyw dla leni (=gorillapod) to nie musze mowic

wszystko jest kwestia priorytetu, chociaz osobiscie raczej wolalbym w gory wziac statyw niz jeden lens wiecej. tak po prawdzie, przyznajac sie bez bicia, to wzialbym i to i to, bo plecy nie karoseria od Trabanta - wroca do formy. a foty lepiej zrobic niz nie
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

jest mi normalnie głupio spojrzeć w lustro na forum same harpagany jak idę na jednodniową wycieczkę dajmy na to w Tatry to minimum sprzętu ubranie/niezbednik/apteczka plus płyny plus prowiant aparat z obiektywem jakiś dajmy na to lustro z 1-2 obiektywy to plecak +/- 25/30l to z jakim worem Wy idziecie na trasę powiedzmy 8-10h ? nie to że pytam złośliwie z ciekawości?

wyklikane z mobilka
    opti

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Warto by spytać, jak ilość i ciężar sprzętu przekłada się na "art" (nie jakość) samych fotek. Rutkiewicz robiła Startem 6x6, który wyrzucała po wykonaniu zdj. przed zejściem na dół.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Tak w sumie, może trochę mały offtop, ale szykuje się małe "dźwiganie sprzętu w górach" :P

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77796

Może ktoś chętny na przetestowanie skuteczności poszczególnych wariantów? ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bris Zobacz posta
    na forum same harpagany (...) to z jakim worem Wy idziecie na trasę powiedzmy 8-10h ? nie to że pytam złośliwie z ciekawości?
    Gdy ktoś idzie TYLKO fotografować - wtedy bierze plecak dedykowany do foto i zapełniony w 90% sprzętem foto.

Co innego gdy ktoś chce wędrować kilka dni czy tygodni i potrzebuje nosić wszystkie niezbędne rzeczy na grzbiecie - ciuchy, żarcie, śpiwór, namiot, itp. PLUS sprzęt foto. Wtedy foto stanowi powiedzmy 5% bagażu (który i tak jest ciężki).

Co innego też gdy ktoś chodzi po górach, a co innego gdy ktoś idzie na ostrą wspinaczkę, z liną, kaskiem i kazdy dodatkowy kilogram ciąży niemiłosiernie, a nie ma też technicznej możliwości by na wąziutkiej półce na pionowej skale rozkładać statyw, zdejmować plecak by wygrzebać aparat i zmieniac obiektyw.

A jeszcze inny przypadek mamy gdy ktoś praktykuje typową skałkową wspinaczkę, na czubkach palców a la spider-man i chciałby zrobić fotkę jedną ręką, pozostałymi kończynami trzymając się kurczowo skałki, albo wisząc na linie wyciągnąć aparat by mieć nietypowe kadry.

Każdy powyższy przypadek jest inny.

Strona 30 z 54 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów