Strona 28 z 54 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To może od razu, na gorąco, leć do Tips & Tricks i przynajmniej opisz co z czego zrobione i gdzie podpięte, że o zdjęciach całego zestawu nie wspomnę

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Postaram się, ale to jak już skończę robotę

Tylko ten cały zestaw to chyba komórką sfocę...
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Jak będzie widać, to może być i komórką :-D
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    No, to już wiem, że pakuję się w dobry system
    Niezłe to, ale czy pas utrzyma ten ciężar, przydałaby się szelka i co deszczem, kurzem, ma to jakąś izolację? Ten dyndający aparat ... brrrr
    CMEHA - reszta to upgrade

Domyślnie

jeśli chodzi o sam temat...
    to własnie wróciłem z gór gdzie miałem ze sobą;
    Sinar F1 4x5 i tył 6x9, 2 mieszki i ława z 2ma przedłużkami
    Rodenstock 210 5,6
    Sinaron 67 mm
    Nikkor 105 mm
    3 rollkasety na film 120
    7 filtrów cokin
    5 filtrów B+W 67 mm
    12 kaset fidelity 4x5
    światłomierz, canon 40d plus samayang 85 mm
    statyw Gitzo serii 3
    I powiem, że w plecaku który miałem to nie stanowiło zbytniego problemu. Całość ważyła ładnych parę kilo, ale plecak do tego po prostu genialny...
    gg: 6096145

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dziękówa!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Świeżo po małej wyprawie na tatrzańskie szczyty, po słowackiej stronie - wspinaczka z przewodnikiem na jednej linie na 2655m n.p.m. W plecaku 5D z 17-40, na szyi pod kurtką XZ-1. Lustrzanka praktycznie do zdjęć tylko na postojach, w bezpiecznych miejscach. XZ-1 na szyi pod kurtką w skórzanym etui (stwierdzam że praktyczniejszy byłby pokrowiec przy pasie, bez paska na szyję a z jakimś porządnym nadgarstkowym). Zdjęcia z XZ-1 na niskich ISO (100-400) spokojnie dają sensowne czasy (mając w zoomie dostepne f/1.8-2.5). Zoom rządzi, bo bezlusterkowiec ze stałką nie dałby takiej elastyczności (chyba że dwa, jednen z szerokim kątem, drugi z krótkim tele). Poręczność dużo większa od FF, zdjęcia robiłem tam gdzie nie był opcji wyciągnięcia lustrzanki (ani czasu, bo przewodnik trzymał tempo). W porannej mgle, przedpołudniowym zachmurzonym niebie kompakt spokojnie wyrabiał. Gdy chmury rozwiało i wyszło ostre słońce - przewaga w rozpiętości dużej matrycy FF pokazała przewagę nad wielokrotnie mniejszą XZ-1. Gdy w kadrze było niebo i zacienione góry, lub nawet fragmenty gór w cieniu i ostrym słońcu, XZ-1 nie wyrabiał a FF tak. Za to przy fotografiach gdzie mamy kogoś na pierwszym planie i za plecami górski krajobraz i f/8 bywa mało na FF, a XZ-1 przy f/4 czy f/5.6 daje wszystko ostre, a i f/2.8 bywa satyfsakcjonujące (co dla zdjęć z ręki czasy daje sensowne).

Ogólnie - na takie wędrówki/wspinaczki mały aparat TO JEST TO. Przydałaby się jednak większa rozpiętość (trzeba albo świadomie kadrować fragmenty o mniejszej rozpiętości, albo pogodzić się z wypaleniami). Trochę można wspomagać się wbudowaną lampką by zmniejszyć rozpiętość sceny, ale gdy mamy odległe krajobrazy w cieniu i słońcu - żadna lampka nie pomoże.

Ciekawe jakby się spisała Sigma DP1 w takich warunkach. Podobno ma sporą rozpiętość, szeroka stałka byłaby znośna, tylko szkoda że f/4. Bo poza DR, to XZ-1 będzie lepszy - i jaśniejszy obiektyw, i uniwersalny zoom, i szybszy aparat.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta

Ogólnie - na takie wędrówki/wspinaczki mały aparat TO JEST TO. Przydałaby się jednak większa rozpiętość (trzeba albo świadomie kadrować fragmenty o mniejszej rozpiętości, albo pogodzić się z wypaleniami). Trochę można wspomagać się wbudowaną lampką by zmniejszyć rozpiętość sceny, ale gdy mamy odległe krajobrazy w cieniu i słońcu - żadna lampka nie pomoże.
    Tak dlatego uważam, że póki co dla mnie w górach małego zgrabnego cropa nic nie zastąpi. Miałem kupować kompakt ale jednak nie umiem tym robić zdjęć dlatego zostaje to co było czyli "męczenie się" z lustrzanką :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak dlatego uważam, że póki co dla mnie w górach małego zgrabnego cropa nic nie zastąpi. Miałem kupować kompakt ale jednak nie umiem tym robić zdjęć dlatego zostaje to co było czyli "męczenie się" z lustrzanką :cool:.

Mam podobne doświadczenia.
    W górach i na wszelkich innych wycieczkach, gdzie ze sprzętem trzeba się nachodzić, świetnie sprawował mi się 450D, a teraz 600D.
    Najpierw do piątki dokupiłem Olka PL1, ale to jednak nie było to i dopiero mały crop w pełni zdał egzamin.
    Olek teraz leży zapomniany... :-D
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Strona 28 z 54 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów