Strona 24 z 54 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    ...
    Jeszcze uwagi z mojej strony.

Na wspinaczkę po górach 5D daje mi lepszą rozpiętość tonalną niż XZ-1 (bez dwóch zdań). Ale aparat tych rozmiarów ma dużą wadę (oprócz wagi). Nie da się go nosić na wspinaczce na szyi, czy w kieszeni. Noszę go w plecaku i by coś sfotografować muszę wykonać czynności:
    1) zdjąć plecak
    2) położyć go gdzieś gdzie nie spadnie w przepaść
    3) otworzyć plecak i wyjąć sprzęt
    4) zrobić zdjęcie (ewentualnie jeszcze rozstawiając statyw)
    5) spakować sprzęt i zamknąć plecak
    6) założyć plecak na plecy
    i można kontynuować wędrowanie.

...
    Ja dołożę jeszcze od siebie. Wybierając się z samego rana w celu przebrnięcia przez szlak czerwony zwany Orlą Percią.

Godz. 6:00 Kuźnice - Ruszamy dziarsko obładowani całym majdanem - pogwizdujemy

Ruszamy Doliną Jaworzynki do Murowańca - robimy zdjęcia - jest dobrze

Godz. 7:30 Murowaniec - jakaś kawka - ruszamy na przełęcz świnicką - majdan ciągle na wierzchu

Ok godz. 9:00 - 9:30 jesteśmy na przełęczy - ruszamy w drogę - ciągle z aparatem (jednak już jakby cięższy on jest) przy boku

Po ok.pół godziny pierwsza niespodzianka - zagotowało się - chmury zeszły na ok 2000m. zaczyna dżdżyć - sprzęt idzie na swoje miejsce czyli do plecaka...i jest cytowana sytuacja opisana przez Piotra.

Ale najzabawniejsze jest co innego, bo od czasu do czasu robią się warunki i człowiek się przemoże, i wyjmie ten aparat z plecaka, i pstryknie fotkę....około południa przechodzimy przez Zamarłą Turnie i pierwszy raz myśl przechodzi przez głowę "po co to taszczysz durniu". W okolicy 15:00 śmigamy przez Granaty i zaczynamy się zastanawiać czy może nie wywalić gdzieś zbędnego balastu Rozumiem że Orla Perć jest jedyna w naszym pięknym kraju i pozdrawiam wszystkich ruszających na ten szlak z EOSem 5Dm2 + grip oraz 6 stałkami, a każda eLka
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

W góry biorę toploader AW 250 Lowepro,przypięty na szelkach na klacie.Plecak nie foto na plecy.Mozna tam mieć drugie szkło,ale 24-105 na ogół starcza.
    Aparat cały czas gotowy, klapka odpięta,pasek aparatu lużno na szyi leży.Ręce wolne. Mozna kijki albo na czterech łapkach , a aparat cały czas gotowy
    i nie przeszkadza.W ciągu sek. można pstryknąc i schowac ponownie .Nie ma problemu i opózniania wszystkich.
    W razie moczenia z góry czy piaseczku w powietrzu,albo trudnych miejsc, suwak klapki pokrowiec i dalej ok.
    Brałem G9 zamiast lustrzanki ,ale to nie to.Polecam.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 16-08-2011 o 20:43

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    pozdrawiam wszystkich ruszających na ten szlak z EOSem 5Dm2 + grip oraz 6 stałkami, a każda eLka
    Kwestia priorytetów - albo rybki albo akwarium.. ja się nie wspinam bo mam lęk wysokości, ale na takie wyprawy 5D + 6 stałek to chyba lekka przesada

Piotr, mamy prawie ten sam sprzęt (nie mam manfrotto i XZ-1). Też się zastanawiałem nad Penem.. ale ciągle w głowie słyszę głos: "nie idź tą drogą"
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ja w góry zabrałem plecak JPA, a w nim EF70-300IS USM, Pentacon 135/2,8, Pentacon auto 50/1,8, pierścienie macro, dwa zapasowe akumulatorki, muszynianka 1,5l, kurtka przeciwdeszczowa. 50d+17-85 dyndające na szyi. Nie odczułem dyskomfortu. Czasem jedno zdjęcie potrafi wynagrodzić wagę. Zresztą prowadziłem obozy wędrowne po wszystkich możliwych Beskidach, z Bieszczadami włącznie, w czasach, gdy podstawowe zaopatrzenie trzeba było targać na plecach, bo w sklepach czynnych od 6-tej do 10-tej i od 16-tej do 17-tej i tak była tylko musztarda, ocet i alpagnon de la patik. Mimo plecaka ważącego 52kg, zawsze w zasięgu ręki był ZENIT E.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 16-08-2011 o 21:16
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Jakiego wózka używałes?Z trudem to sobie wyobrażam chociaż najdrobniejszy nie jestem.Podziwiam krzepę.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 16-08-2011 o 21:25

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ech ludzie... Nie chodziliście po górach w czasach ciężkich, brezentowych namiotów Warta 3 Safari, z gumowanymi podłogami?

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

No mam wrażenie, że w tych czasach to chodziłam w pieluchach :P
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ale turystyka górska istniała i ktoś ją uprawiał!

Domyślnie

Ja zazwyczaj targam statyw 2,5 kg po górach i kopalniach.
    Często okazuje się że go nie używam. Ale chyba lepiej mieć niż później żałować że się nie miało.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Mimo plecaka ważącego 52kg, zawsze w zasięgu ręki był ZENIT E.
    Ożeń się ze mną

Ludzie, noszenie dodatkowego balastu sprawia frajdę! To takie umartwianie się przecież... A że dodatkowo klamot robi zdjęcia, to chyba fajnie

6 to przecież nie aż taka przesada : fisz, 14, 35, 85, 200, 400 (no niech będzie już te 5.6, 2.8 to faktycznie przesada ) to chętnie. I 3d/5d3 aka 1ds bez gripa (uszczelnienia itp) i można iść i zrobić "wszystko".

Strona 24 z 54 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów