Page 53 of 54 FirstFirst ... 34351525354 LastLast
Results 521 to 530 of 538

Thread: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Początki nałogu sprocket73's Avatar

Quote Originally Posted by bris View Post
    no i jak tam już jakieś wiosenne wycieczki zaliczone?
    Oczywiście
    Na wycieczki chodzi się cały czas, ale wiosna to najprzyjemniejsza pora roku.

Obecnie mam taki patent na sprzęt, że wszystko to co w stopce noszę pod ręką. Aparat z przeważnie 15-85 na szyi, a u boku na pasku biodrowym plecaka w Lowepro Rezo 160 AW trzy pozostałe obiektywy.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie cauchy's Avatar

w górach to jak na razie dwie, a dziś o północy wyjeżdżam na czeciom - Veľká Fatra
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Coś już napisał meg83's Avatar

Quote Originally Posted by cauchy View Post
    w górach to jak na razie dwie, a dziś o północy wyjeżdżam na czeciom - Veľká Fatra
    nie ładnie tak się chwalić w sezonie nie ma tam ludzi a co dopiero teraz uważaj na miśki : http://poprad.korzar.sme.sk/c/639106...-strelbou.html (co prawda nie Fatra ale misiek spacerujący po Tatrzańskiej Łomnicy to ciekawy widok)

Pełne uzależnienie jacek_73's Avatar

Quote Originally Posted by meg83 View Post
    ...ale misiek spacerujący po Tatrzańskiej Łomnicy to ciekawy widok
    Nie misiek tylko niedźwiedź. Niby to samo, ale potrafi zrobić różnicę BTW: taki misiek (nie niedźwiedź) przydałby się do dźwigania sprzętu w górach.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie cauchy's Avatar

miśków co prawda nie było, za to zaskrońce i sarny już tak :] pogoda jak w środku maja, ciepło i parno, i plecak ważył ze 3 razy więcej jak musiałem do niego aparat pakować pasmo bardzo ładne, ale mi osobiście bardzo nie podobały się wielogodzinne wejścia / zejścia po asfalcie, każdego dnia po 4h i więcej... szlaki są dość łagodne, więc się idzie i idzie niemiłosiernie długo zanim się dojdzie do interesującego miejsca.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Bywalec szymkowski's Avatar

Ja ostatnio byłem w górach przez 5 dni z plecakiem 65 litrowym (o ile się nie mylę). Jako sprzęt do zdjęć miałem ze sobą 17-40L i Samyang'a 8mm. Do tego jeszcze filtr polaryzacyjny, UV i szary. Jakby tego było mało to z boku przypięty miałem statyw z podpisu Nie powiem mega lekko nie było, ale było warto. Wschody czy zachody, lub zdjęcia potoków wyszły naprawdę nieźle. Jedyne czego żałuję to, że nie miałem chwilami czegoś dłuższego bo zdarzyło mi się parę razy ustrzelić kozę, lisa czy kaczkę Niestety miałem w plecaku tyle rzeczy, że kolejne 1kg w postaci 70-200 mogłoby mi trochę ciążyć

Nie rozumiem tych co tutaj płaczą, że statyw to ciężko, że umierają, że max jeden obiektyw. Trochę sportu i będzie dobrze.
    Last edited by szymkowski; 12-06-2012 at 12:09 PM.
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Quote Originally Posted by szymkowski View Post
    Nie rozumiem tych co tutaj płaczą, że statyw to ciężko, że umierają, że max jeden obiektyw. Trochę sportu i będzie dobrze.
    jedni idą w góry fotografować - tacy biorą 20kg sprzętu foto na plecy; inni biorą minimum żeby robić długie trasy a przy okazji focić

Coś już napisał skylight's Avatar

zgadzam się z meg83

Szymkowski Twoja wypowiedź zabrzmiała w stylu "Miałem taki ciężki plecak, że dodatkowy kilogram by mi ciążył... ale w ogóle to nie rozumiem tych wszystkich słabeuszy, dla których kilogramowy statyw może ciążyć"

Musisz jeszcze pamiętać, jaki jest stosunek wagi plecaka do wagi Twojego ciała, niezapominając jeszcze o tym, że u kobiet (wynika to z anatomii!) tłuszcz stanowi proporcjonalnie większy procent masy. Jeśli założę 15-to kilogramowy plecak i stanowi on niemal 1/3 masy ciała i wędruje z nim 10 godzin - dobra, jestem słabeuszem, że mi ciężki statyw, chyba potrzebuję trochę sportu...
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Bywalec szymkowski's Avatar

Quote Originally Posted by meg83 View Post
    jedni idą w góry fotografować - tacy biorą 20kg sprzętu foto na plecy; inni biorą minimum żeby robić długie trasy a przy okazji focić
    Żadne z tych stwierdzeń nie odnosi się do mnie
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Quote Originally Posted by szymkowski View Post
    Żadne z tych stwierdzeń nie odnosi się do mnie
    od każdej reguły są wyjątki :wink:

Page 53 of 54 FirstFirst ... 34351525354 LastLast