Strona 23 z 54 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Dopiero zaczyna Awatar Anpe
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Przy 35mm @ 1.4 @ 5d2 wg TEGO przy ustawionej hiperfokalnej można mieć ostro od 14,2m do nieskończoności
    14 metrów w górach to najczęściej mieć lub nie mieć pierwszego planu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No chociażby wspomniane gwiazdy, krzakory na wietrze, chmury... Nie wszystko stoi w miejscu i nie zawsze wygląda lepiej jak jest maźnięte.
    Czyli wiktor2323 miał rację.
    Ostatnio edytowane przez Anpe ; 11-08-2011 o 20:45 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

No tak, Pustelnikowi, Pałkiewicz to od innych wypraw ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Ostatnio "dźwigałem" Nexa z kitem (60d ze szkłami został na kwaterze).
    Dawniej dźwigałem Kiewa 60 i dwa szkła, Canona z zoomem i kompakta (Yashica t4).
    i jak ten Nex się sprawował? możesz pokazać jakieś fotki? byłbym bardzo wdzięczny...

po przejrzeniu oferty rynkowej bezlusterkowców zacząłem się zastanawiać nad Olympusem E-P3 + zuiko 9-18... a po przejrzeniu tej galerii kiełkuje mi myśl o przesiadce na ten system..
    http://www.swiatobrazu.pl/szwajcaria...c-22043.html,3
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

pare dni temu wrocilem z Rumunskich Fogaraszy. Podejscia dlugie ale raczej lagodne jedynie koncowy odcinek na Nagoi byl dosc mocno obity lanuchami. Wyjazd skladal sie z 2-3 dniowych wypadow z plecakami, namiotami, ubraniem na zmiane jakby sie pogoda popsula, 6l wody (temp 25-27, a moze nawet wiecej), jedzeniem + torba biodrowa z 5dmkII, Samyangiem 14mm, 35 1.4, 100macro, statywem benro travel angel czy jakos tak, 580exII do tego karty, filtry, baterie. Lekko nie bylo ale przed wyjazdem dosc dlugo i ostro trenowalem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

cauchy,
    te fotki z Olympusa sa mocno podrasowane, nie pochodzą prosto z puszki (po prostu obrazki reklamujące produkt).
    Olympus specjalizuje się w formacie micro 4/3, więc pewnie warto w niego wejść (dużo szkieł).
    Ja wybrałem Nexa ze wzg. na wielkość matrycy i częste fotografowanie w b. złych warunkach. Nie wstawiam fotek na CB, bo nie opanowałem jeszcze samej procedury (mało się nią interesowałem, może zacznę). Wiele fotek z Nexa znajdziesz w galeriach i portalach poświęconych fotografii.
    W górach (i ne tylko) Nex sprawdza się rewelacyjnie; trzeba poustawiać to i owo, nie strzelać w auto) i fotki są pyszne.

Początki nałogu

Domyślnie

Na tegoroczny wypad w góry (Ladakh) miałem C50D+C24-105L+S10-20+2 filtry+3 aku noszony w torbie na piersi a plecach 20kg sprzętu. Wcześniej nosiłem w taki sposób C50E z gripem+C28-105(?) na slajdy + C S80 na cyfrę. Najlepszy wypad w Tatry tylko z C S80 i miałem wszystko łącznie z filmami i panoramami
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Nie wstawiam fotek na CB, bo nie opanowałem jeszcze samej procedury (mało się nią interesowałem, może zacznę).
    Miałem raczej na myśli wklejenie linka do swojej galerii, np. na picasie...

Wiem, że te fotki są podrasowane, ale przejrzałem wczoraj sporo galerii w necie i zestaw E-P3 + Zuiko 9-18 naprawdę miecie.. będę musiał się solidnie zastanowić, bo to wcale nie jest wiele tańsza impreza od dobrej lustrzanki + WA.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cauchy,
    nie mam galerii...
    Za Nexa3 z kitem zaplaciłem rok temu 1700.
    Nie chcę tworzyć OT.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wszyscy jesteśmy na swój sposób idiotami

Hmm.. wolałbym jednak żebyś pisał za siebie :wink:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W zeszłym roku w plecaku Naneu (taki model z wydzieloną częścią foto na dole i pozostałą ogólnego przeznaczenia) dźwigałem 5D + 17-40/4 + 70-200/4 IS + statyw Manfrotto na wierzchu. Średnio to było. W tym roku na wspinaczkę skałkową zabierałem tylko kompakt XZ-1 + kieszonkowy statwy Gorillapod z neodymowymi magnesami (i są zadawalające efekty), a na tatrzańskie szczyty i Bieszczady wybiorę się jeszcze w tym roku albo tylko z XZ-1 albo zabiorę jeszcze 5D + 17-40 (z filrem polaryzacyjnym). Gdyby XZ-1 miał możliwość podpięcia polara to bym może został tylko przy nim. Można co prawda dokupić specjalną wkręcaną wokół obiektywu tulejkę i do niej wkręcić 52mm filtr (ale takiego nie mam). W przypadku XZ-1 (i bezlusterkowców pewnie) jeden akumulator starczy max. na cały dzień (więc na kilka dni trzeba by mieć dodatkowy).

W przyszłości rozważam opcję rezygnacji z XZ1 i 5D na rzecz któregoś z nowych PENów i dwóch stałek - 12mm f/2 + 85mm f/1.8. Chyba że pojawi się na rynku inny ciekawy zestaw dla bezluterkowca.
    .
    .
    Jeszcze uwagi z mojej strony.

Na wspinaczkę po górach 5D daje mi lepszą rozpiętość tonalną niż XZ-1 (bez dwóch zdań). Ale aparat tych rozmiarów ma dużą wadę (oprócz wagi). Nie da się go nosić na wspinaczce na szyi, czy w kieszeni. Noszę go w plecaku i by coś sfotografować muszę wykonać czynności:
    1) zdjąć plecak
    2) położyć go gdzieś gdzie nie spadnie w przepaść
    3) otworzyć plecak i wyjąć sprzęt
    4) zrobić zdjęcie (ewentualnie jeszcze rozstawiając statyw)
    5) spakować sprzęt i zamknąć plecak
    6) założyć plecak na plecy
    i można kontynuować wędrowanie.

W przypadku kompaktu (czy małego bezlusterowca) czynności jest mniej:
    1) wyjąć aparat z kieszeni (czy odpiąć pokrowiec zawieszony na szyi)
    2) zrobić zdjęcie
    3) schować do kieszeni
    Ewentualnie (w przypadku XZ1, bo gorillapod z magnesami jest za słaby dla bezlusterkowca) jeszcze mogę szybko ustawić na skałkach ministatyw (wyjęty z kieszeni) czy przyczepić go magnesami do np. łańcuchów na skałach.

W efekcie z małego aparatu mam co najmniej 10 razy więcej zdjęć niż z dużego.

Poza tym dla zdjęć w górach robionych 5D muszę mocno przymykać przysłonę. Płytka GO jest fajna dla portretów, górskie zdjęcia to w 99% głęboka GO. Dostaję długie czasy, a więc często wysokie ISO albo statyw (albo jedno i drugie). XZ1 lekko przymknięty daje głęboką GO przy krótkich czasach.

Wada XZ1 w stosunku do 5D to wyraźnie miniejsza rozpiętość tonalna. Tu by nieźle spisała się np. Sigma DP1 (ma niezłą rozpiętość, ale trzeba by zaakceptować jej wady - tylko jedna ogniskowa i powolna praca).
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 16-08-2011 o 10:01 Powód: Automerged Doublepost

Strona 23 z 54 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów