Strona 14 z 54 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Oczywiście musimy rozróznić sposoby chodzenia po górach ( Co innego to Kozia Przełęcz czy Przełęcz pod Chłopkiem, a co innego wejście na 3 Korony czy spacer do Morskiego Oka)
    Tak mi się też zdaje, że kluczowa kwestia to co to znaczy dźwiganie sprzętu w górach. Ja zresztą mam coraz mniejsze ciśnienie na zabawę w tragarza. Powoli dochodzę do wniosku, że im mniej tym lepiej. Dla mnie zestaw marzeń w góry to Pentax K7 i te uszczelnione kity. No cóż wada tego zestawu jest podstawowa - nie Canon .
    Ponieważ nie chce mi się dźwigać moich cegieł (np. 40D z eLami) to myślę o modyfikacjach w sprzęcie i jakimś zestawie w góry. Mam pomysł na coś takiego - 500D +15-85 +70-300 DO. Być może ulegnie on modyfikacji ze względu na możliwe premiery 550D i 60D. Chociaż jak 60D bedzie taką cegłą jak 40D to odpada - wątpię (choć bardzo bym chciał) żeby poszli w coś a'la K7.
    Co do pytania z tematu wątka - to najwięcej dźwigałem w czasach analoga. I to z okresu przedcanonowego . Zabierałem wtedy Exę 1C i Practicę, statyw i kilka szkiełek np. 20, 35, 50, 85, 135, 200mm, a bywało że i lustrzaną 500-tkę. Pomiajam już zupełnie chore pomysły zabierania w góry Pentaconsixa z obiektywami.... ..... jak teraz to piszę to sam się śmieję .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Kiedyś jak fotografowałem Minoltą 800si byłem na szczelińcu zresztą nie po raz pierwszy i parę dni później zobaczyłem zdjęcia z tych samych miejsc w NG i bez mała popadłem w kompleksy. Podjąłem wtedy twardą decyzję o zakupie kamery z pokłonami na ławie optycznej. Nawet wymieniłem doświadczenia w tej kwestii z fotografem, który fotografował góry Sinarem. Ale się opamiętałem. Od jakiegoś czasu targam kupę sprzętu ale w bagażniku.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Hm, nie powinienem się "chwalić" co odstawiłem, ale to był najgłupszy pomysł jaki mozna mieć. Zestaw wyglądał tak: Mamiya RZ (6x7) + pryzmat + 3 obiektywy (50, 110, 250) + konwerter 1,4x + solidy studyjny statyw manfroto z głowicą + mały obrazek i 2 zoomy do niego (o ile dobrze pamiętam, dawno temu to było) + dużo drobiazgu foto (filtr polar, wężyk, 30 rolek filmów itd itd) napoje, ciuchy, ortalion itp górskie wyposażenie. Na szczęscie było nas dwóch i mieliśmy to podzielone na 2 plecaki i torby foto (nie miałem plecaka na sprzęt!). Ale jak ktos sądzi, że po podziale było lekko, to sie myli Już pierwszego dnia wejście na Kasprowy gdzie brnąłem w świeżym wysokim sniegu (żadna tam kolejka linowa ) dało mi nieźle w kość.
    Idiota - miałem plecak z ciuchami i piciem (po pewnym czasie znalazła sie w nim także część obiektywów zawinięta w swetr, zrobiłem to by odciążyc torbę z ramienia), na jednym ramieniu ciężka torba foto, na drugim ciągle się zsuwający statyw, który i tak mi obijał biodro. Sam sobie współczuję jak przypominam sobie te wyprawę
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Bywalec Awatar Antolll
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja tam w góry, ale w sensie poważnego kilkudniowego chodzenia, biore fujifilm f510. W sam raz do kieszeni, za to zdjęcia robi fatalne
    6DII + 17-200/2,8L

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Hm, nie powinienem się "chwalić" co odstawiłem, ale to był najgłupszy pomysł jaki mozna mieć. Zestaw wyglądał tak: Mamiya RZ (6x7) + pryzmat + 3 obiektywy (50, 110, 250) + konwerter 1,4x + solidy studyjny statyw manfroto z głowicą + mały obrazek i 2 zoomy do niego (o ile dobrze pamiętam, dawno temu to było) + dużo drobiazgu foto (filtr polar, wężyk, 30 rolek filmów itd itd) napoje, ciuchy, ortalion itp górskie wyposażenie. [ciach]
    I co? Jestes zadowolony ze zdjęć? Pytam, bo mnie także kusi by zatargać Mamiyię na szczyty.
    Póki co szeroka Sigma i jedna Ela i dwa korpusy, tez sporo ważą. Na kolejne wyjście Ela została w domu, a wziąłem starego Sonnara 135/3.5. Sprawdził się świetnie.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Miasto
    Bełchatów

Domyślnie

Górskie dylematy. eLa czy flaszka. Latem ku swojemu zdumieniu, po ostrej redukcji fotoklamotów, w chatce ze zdumieniem w plecaku odkryłem komplet pierścieni redukcyjnych.
    Tomek.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Mi też redukcja sprzętu w porównaniu z ubiegłoroczną wyprawą wyszła na lepsze. Canon 500N ze slajdami i jeden obiektyw S24-70/2,8 wystarczył.
    Ostatnio edytowane przez piszczal ; 05-11-2009 o 18:59
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mamiya RB (komin,pryzmat,2 kasety,kilka rolek 120) z trzema obiektywami + jakiś światłomierz (jakiś eosik ).
    Do tego statyw Velbon 600 + głowica kulowa M486.
    Drugi plecak z prowiantem i niezbędnikami.

...do dzisiaj lewe kolano buntuje się.:-(

...ale jakie foty...

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Ja kiedys na Rysy wniosłem wielki statyw Manfrotto 055Pro z głowicą. Do tego aparat + ze 4 szkla w tym Nikkor 180/2.8ED Ais. Mialem ciezkie i zle buty z dawnej epoki, nie to co teraz - lekkie ze sztywna podeszwa. W drodze powrotnej ledwo zylem, nog nie czulem, potem stracilem kilka paznokci, ale szkoda mi bylo 40zł dla gorala na zjazd bryczka. Byl to rok 2006 chyba.
    Fotki z tego samotnego marszu mozna obejrzec tutaj:
    http://www.szwajkowski.pl/galerie/l7/index.html
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 05-11-2009 o 21:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    I co? Jestes zadowolony ze zdjęć? Pytam, bo mnie także kusi by zatargać Mamiyię na szczyty.
    Jak trafisz na pogodę w górach to będziesz zadowolony. :-P
    a jak nie, to żaden sprzęt nie pomoże :-P
    Ja wtedy zrobiłem fajne fotki, ale to było z 10 lat temu.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Strona 14 z 54 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów