Arkan - chcę przeznaczyć 6 tys. w gotówce i ok 4-5 tyś spłacać w ratach i nie chciałbym tego przekroczyć chyba że pokusa będzie silniejsza...Chciałbym ustrzelić zestaw "bojowy" jednorazowo..chyba że radzisz z czymś się wstrzymać [?]

Kavoo - a czy ta sigma 18-125 nie bedzie lepsza od kitowego 18-55 ? Co do 50-tki [1.8] czytałem że dobra do portretów [b. ostre zdjęcia no i cena super] ale mam tu dylemat, bo chciałbym mieć coś do makro też...dlatego zastanawiałem się nad 50 tką sigmy Macro 2.8 ...tylko czy ona jest tak samo dobra do portretów i ostra?
Co do lampy czy manual da mi jakieś super możliwości w foceniu...lubię eksperymentować i zapewne będę. 420 nie wystarczy? Coś mnie ominie?
Co do gripa to zrezygnuję z niego i postawię na 2 akumulatorki [na ile zdjęć starcza jeden?] Będę robił RAWy.

Vitez - za Twoją radą postawię na dwie karty sandisk 1GB ultra. No i zastanawiam się teraz nad zoomem canonna 100-300...

ale czy to wszystkie akcesoria? zastanawiałem się nad archiwizowaniem na wakacjach zrobionych zdjęć [w jaki sposób najtańszy to zrobić?] 2 karty 1 gb chyba szybko się zapełnią ...a databank jest za drogi czy są jakieś tańsze i pewne sposoby przerzucania zdjęć z karty [jakieś twarde dyski zewnętrzne?]
Mam średniej klasy komputer z wejściem USB 2.0 - czy do przeżucania zdjęć do kompa potrzebny jest mi jeszcze zakup jakiegoś czytnika kart?