Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 130

Wątek: AF w 5d - prawda i mity

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slavko
    ... Nabycia takiej umiejętności życzę wszystkim znawcom, którzy pier....lą o tym jaki to fatalny AF ma 5D. Nauczcie się najpierw robić zdjęcia potem kupcie 5D, a później dopiero wypowiadajcie się na temat jego możliwości.
    Aaaa, no i wszystko jasne! Moja opinia (tzn pier...lenie) na temat układu AF w 5d jest wynikiem tego, że nie umiem robić zdjęć. Że też wcześniej na to nie wpadłem! Ds-em umiem, a 5d nie umiem

Wielokrotnie wypowiadałem się krytycznie na temat układu AF w 5d na tym forum, i będę to pier...lenie kontynuował. IMO, trudno mówić o wadzie układu AF w 5d - to raczej świadoma decyzja Canona co włożył do aparatu za 2000$. I tego dotyczy moja negatywna opinia. Praca lampy w trybie fill flash w połączeniu z bocznymi punktami AF (nawet na niezbyt kontrastowym tle) i jasnymi szkłami (np 35/1.4 przy f 1.6) to dramat. Celność AF-u też pozostawia wiele do życzenia. Z centralnym punktem nie ma żadnych problemów, ale niecentralne kadry przy f 1.4 - 2.0 to męka. Przy AF i pomiarze światła z serii 1 ta męka zamienia się w bajkę.
    Co do reszty zastosowań to trudno mieć zastrzeżenia, ale Ci, którzy zawsze dopalają lampą i używaja jasnych stałek, powinni się zastanowić nad innym body.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    Celność AF-u też pozostawia wiele do życzenia. Z centralnym punktem nie ma żadnych problemów, ale niecentralne kadry przy f 1.4 - 2.0 to męka.
    Używanie punktów innych niż centralny w 5D w połączeniu z jasnymi szkłami na pełnych otworach to dramat, ale jesteś chyba pierwszą osobą która tego próbuje.
    Z moich doświadczeń wynika że używając centralnego punktu AF i przekadrowania celność AF jest bliska 100%. Pozostałe punkty używam tylko wtedy gdy chcę aby matrycowy pomiar światła uwzględnił najważniejszą część kadru do naświetlenia, ale nie ostrzę nimi, tylko już po ustawieniu ostrości na centralnym i przekadrowaniu przełączam na boczny punkt i dopiero wtedy robię zdjęcie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    ...Z moich doświadczeń wynika że używając centralnego punktu AF i przekadrowania celność AF jest bliska 100%. ....
    Do kwiatków OK, do sesji np: z dziećmi niemożliwe :-(
    Pentax K-5 II, Leica M9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    No to uwierzyłem. Po prostu przebywałem w jakimś innym środowisku
    Widzisz - odpowiedź jest prosta. Jest jestem bydle a Ty pełna kultura. Z tym, że je zajmowałem się fotografoweaniem a nie prie...em o śrubkach i cyferkach. Faktycznie przybywaliśmy w innym środowisku.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aaaa, no i wszystko jasne! Moja opinia (tzn pier...lenie) na temat układu AF w 5d jest wynikiem tego, że nie umiem robić zdjęć. Że też wcześniej na to nie wpadłem! Ds-em umiem, a 5d nie umiem

Wielokrotnie wypowiadałem się krytycznie na temat układu AF w 5d na tym forum, i będę to pier...lenie kontynuował. IMO, trudno mówić o wadzie układu AF w 5d - to raczej świadoma decyzja Canona co włożył do aparatu za 2000$. I tego dotyczy moja negatywna opinia. Praca lampy w trybie fill flash w połączeniu z bocznymi punktami AF (nawet na niezbyt kontrastowym tle) i jasnymi szkłami (np 35/1.4 przy f 1.6) to dramat. Celność AF-u też pozostawia wiele do życzenia. Z centralnym punktem nie ma żadnych problemów, ale niecentralne kadry przy f 1.4 - 2.0 to męka. Przy AF i pomiarze światła z serii 1 ta męka zamienia się w bajkę.
    Co do reszty zastosowań to trudno mieć zastrzeżenia, ale Ci, którzy zawsze dopalają lampą i używaja jasnych stałek, powinni się zastanowić nad innym body.

Gratuluję umiejętności fotografowania 1-dynką. Teraz nauczy się tylko obsługiwać 5D i wszystko będzie ok.
    Ostatnio edytowane przez Slavko ; 09-03-2008 o 10:19 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec

Domyślnie

Ten wątek utwierdził mnie w przekonaniu, że 5D nie jest aparatem do "wszystkiego", ale prawie wszystko da się nim zrobić pod warunkiem, że fotograf zna ograniczenia sprzętu i ma świadomość tego co chce i potrafi zrobić.
    W trakcie przypomniała mi się anegdotka jak to kolega, kilka lat temu, nabył sobie fulwypasbrykę za coś koło 200k. Miała wszystkie skróty stosowane w motoryzacji więc chciał zademonstrować jak się toto zachowuje w warunkach nieco trudniejszych. Pierwsza eska, 120/h, piasek, ściana, wszystkie 6 poduszek odpaliło, strefa zgniotu zadziałała doskonale, kolega nawet nie zadrapał się, autko do kasacji... Napisałem anegdota, bo było go stać na takie doświadczenie i mądrzejszy kupił inne auto, mniej reklamowane a bardziej nadające się do jazdy po ciasnych zakrętach.
    Jakoś mi ta anegdotka doskonale pasuje do naszej dyskusji o tym co 5D potrafi. Wielu sobie myślo, że TAKI aparat to już WSZYSTKO za mnie zrobi. A to pobożne życzenie. Poparte jedynie literaturą internetowych testów, porównań i wyssanych, najczęściej z palucha, opinii. Prawdziwą wiedzę mają jedynie Ci co kupili, przetestowali i stwierdzili do czego im się dany aparat nada. I Ci najczęściej mają po kilka różnych urządzeń do różnych zastosowań. Bo niestety nawet Mercedes "S" nie nadaje się na rajdy a do wożenia kartofli nie wypada go stosować.
    Ostatnio edytowane przez 1jac ; 09-03-2008 o 10:21
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Focę tym aparatem ponad rok ( po pierwszych nie ciekawych doświadczeniach z AF , gdy się go uczyłem ) teraz mam ustawiony na punkt centralny ( najczęściej punktowy) i w bardzo złych warunkach oświetleniowych radzi sobie bardzo przyzwoicie trafiając z ostrością bez problemów z różnymi obiektywami.

Af to słabszy punkt 5D ale gdy się pozna jego wszystkie za i przeciw spokojnie można robić super fotki.
    Czego wszystkim użytkownikom 5D życzę , a większość pewnie to potwierdzi .
    Koraf - mam podobne spostrzeżenia. Ale widzisz - wydaje mi się, że zaraz będą krakali nad Tobą tak jak nad moją marną osóbką. Ten wątek, jak mi się wydaje, mimo konkrentego pytania autora, przyciągnął także ludzi nie mających zbyt wielkiego pojęcia o fotografowaniu. Więc lepiej i łatwiej zwalić winę na aparat. Więc Twój post tutaj nie pasuje dokonałeś zbrodni - napisałeś, że 5D to dobry aparat. Gratuluję! Mój też jest całkiem całkiem.
    Ostatnio edytowane przez Slavko ; 09-03-2008 o 10:34

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slavko
    Widzisz - odpowiedź jest prosta. Jest jestem bydle a Ty pełna kultura. Z tym, że je zajmowałem się fotografoweaniem a nie prie...em o śrubkach i cyferkach. Faktycznie przybywaliśmy w innym środowisku.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Gratuluję umiejętności fotografowania 1-dynką. Teraz nauczy się tylko obsługiwać 5D i wszystko będzie ok.

Miło widzieć, że to forum się nie zmienia Jedni miszczowie znikają, a inni się w to miejsce pojawiają I mamy kolejnego prostaczka na forum - suuuper! Już trochę nudno było
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do kwiatków OK, do sesji np: z dziećmi niemożliwe :-(
    Boczne punkty AF w 5D to kicha, chyba że mamy dobre światło i fotografowany obiekt się nie rusza (wtedy spokojnie znajdziemy poziomy / pionowy kontrast), wtedy celność jest bardzo dobra nawet z jasnymi szkłami.

Jeśli ktoś używa tylko centralnego punktu AF to ten w 5D jest bardzo dobry, nawet w słabym świetle, bez problemu ciemne kościoły itp.
    Jeśli ktoś chce używać punktów innych niż centralny z jasnymi szkłami na pełnych otworach i w słabych warunkach oświetleniowych to niech nie kupuje 5D, bo ten aparat się do tego nie nadaje, to oczywista oczywistość :-). W trybie servo również boczne punkty w 5D się nie nadają do niczego.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 09-03-2008 o 11:02

Domyślnie

Miło widzieć, że to forum się nie zmienia Jedni miszczowie znikają, a inni się w to miejsce pojawiają I mamy kolejnego prostaczka na forum - suuuper! Już trochę nudno było
    Przpraszam Cię pokornie. Zapomniałem, że skoro Ty napiszesz, że coś jest złe, to takie jest i koniec. Przecież śledząc Twoje wypowiedzi nie trudno zauważyć, że tylko Ty masz rację i nikt inny. Jeszcze raz wybacz mistrzu, że ośmieliłem się mieć inne zdanie. Uznaj je proszę za głupie i niedorzeczne. A skoro mój aparat robi dobre zdjęcia - to natychmiast to odszczekuję i wyrzucam go do rzeki. Przecież to niegodne, aby po Twoim jasnym wyroku, ten głupi aparat ośmielał się robić inne zdjęcia niż Ty swoim jasnym umysłem zawyrokowałeś. Wybacz jeszcze raz.

Pokorny prostaczek.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Slavko, w niemal każdym poście deprecjonujesz czyjeś umiejętności robienia zdjęć, podkreślając swoje. pytam bez zadnej złosliwosci - czy byłaby mozliwosc rzucenia okiem na twoje dokonania?

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów