kiedyś w komentarzach do testów wykonywanych na Optyczne .pl
zasugerowałem wykonanie testu trafności AF dla 5d , tak jak to było zrobione dla 40d
Byłby to ciekawy materiał porównawczy
Przecież 5d jest obecnie dość powszechny
Redaktorzy serwisu mogliby go nawet pożyczyć
I tak oto przeszliśmy z tematu faktów i mitów AF w 5d do wiary :razz: , która pewnie sprawi ,że fenomen 5d i tak pozostanie i to nawet po wprowadzeniu lepszego AF w 5d II.
Wiara wiarą, mity mitami, ale 5D zostanie jakimś tam fenomenem. To narzędzie które chyba przez pomyłkę (tzn. za wcześnie) wyrwało się marketoidom z Canona na rynek. W zasadzie były 3 body rewolucjonizujące rynek DSLR - 10D, D70 i 5D. Lepszy AF w 5D II rewolucją nie będzie , bo w obrazowniu dla obecnych technologii i formatu matrycy za dużo już się nie wyciśnie
Ostatnio edytowane przez Wini ; 08-03-2008 o 23:31
Wini
Opisując krótko działanie AF na 5D mając mały bagaż doświadczenia nie zauważyłem problemów oprócz ciemnych obiektów w ciemnym pomiesczeniu oraz gładkich powierzchni (jasna ściana) - wyszło to na jaw z przypadku. Ale kto fotografuje jasną ściane i będzie się tym przejmował?! Poza tym spróbowałem kiedyś ostrzyć ręcznie i wyszło na to - nie poprawiać AF. Cztery oczy mam.![]()
http://www.usa.canon.com/app/pdf/d_e...igital_Bro.pdf
To jest broszura o profesjonalnych body canona. Jak można się było spodziewać jest tam miedzy jedynkami Canon 5D. (numeracja jednocyfrowa - wg Canona to oznaczenie profesjonalnych aparatów, z tym że jedynka jest zawsze no. one, czyt. the best).
Wg tej broszury zastosowanie 5D to głównie portret studyjny, fotografia reklamowa (np. architektura), i ogólne zdjęcia (np dzieci - niekoniecznie biegające, widoki). Oczywiście nie oznacza to, że nie poradzi on sobie z innymi rodzajami fotografii, ale jedynie, że wg Canona do tego został przeznaczony.
Do sportu przeznaczone są Marki, a Dsy do wszystkiego (chociaż do sportu lepsze są Marki, bo więcej fps). To w kwestii pro, czy nie pro. Wszystko zależy od zastosowania. W jednych zastosowaniach jest pro, a w innych prezentuje poziom klasy średniej lub nawet nie. Przykładem może być ilość klatek na sek. Dla jednych to jeden z najważniejszych parametrów (sport - szybka akacja), a dla innych zupełnie bez znaczenia (studio - lampy i tak ładują się wielokrotnie dłużej). Canon 5D ma tylko tylko 3 klatki (poziom amatorski), ale za to migawka wytrzymuje około 250-300 tys. zdjęć (poziom profesjonalny). Można tak dalej: AF średni (w większości zastosowań bardzo dobry, ale nie taki jak w jedynce, z kolei lepszy niż w 20/30D), ale jakość obrazu bardzo wysoka - wystarczy dodać, że flagowy aparat Nikona D3 (prezentacja ponad 2 lata po 5D) do iso 800 raczej nie ma szans, ale powyżej jest lepszy, tyle, że po co komu w studio lepszy obraz powyżej iso 800. W studio najważniejsze iso 100 (u Nikona 200), a tym samym najwyższa jakość obrazu jakie może wygenerować body. 5D produkuje obrazy lepsze niż niekwestionowany profesjonalista 1D Mark III, ale nie jest np. uszczelniony jak Mark.
Nie ma aparatu uniwersalnego, nawet Ds przegrywa z połowę tańszym Makiem jeśli chodzi o zdjęcia sportowe - fps).
5D to świetny sprzęt w zastosowaniach, do których został zaprojektowany, a za tą cenę nie ma nic lepszego. Nic tylko brać, chyba, że ktoś ma więcej kasy i może poczekać na 5D mkII lub raczej 3D, bo może tak go nazwie Canon (już widzę te nagłówki 3D vs D3). Tyle ode mnie.
Ostatnio edytowane przez David ; 09-03-2008 o 01:19