Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 130

Wątek: AF w 5d - prawda i mity

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Odkąd robię ślubniaki 5d (wcześniej 20d) odsetek zdjęć nietrafionych wyraźnie zmalał (z ok 20% do 5%). Przeszło już przez moje ręce kilka piątek i z żadną nie miałem kłopotów z AF.
    O! i tak trzeba pisać :-) To co piszesz mogę tylko potwierdzić, miałem przez chwilę 30D i 5D równocześnie i widziałem że piątka pewniej ostrzy w słabym świetle.
    Dla takiego amatora jak ja, dla którego fotografia jest tylko przyjemnym hobby to AF 5D jest naprawdę dobry.
    Oczywiście chciałbym żeby punkty poza centralnym były tak skuteczne z jasnymi szkłami jak środkowy bo wtedy swoboda kadrowania byłaby znacznie większa, chciałbym żeby zawsze 100% zdjęć było trafione idealnie w punkt nawet przy świeczce w całkowitych ciemnościach, chciałbym żeby w trybie servo wszystkie klatki były idealnie trafione, również przy użyciu bocznych punktów etc. ale tak w 5D nie ma.
    Tyle że ja jestem amatorem i jak nie ma warunków do zrobienia zdjęcia to po prostu nie robię bo nie muszę i nie będzie tragedii jak nie zrobię.
    Jeśli ktoś musi bo np. robi reportaż ślubny to niech weźmie 5D i sobie sprawdzi. Wg mnie powinien być zadowolony.

gniezniok
    Guest

Domyślnie

No, no.... Pisze od razu - zaskoczyliscie mnie na całego, bo jakoś tak... lepiej na duszy sie zrobiło hehe.
    Spodziewałem sie wirnika w mózgu a okazuje sie ze przewijajace sie gdzies tam watki kulejacego AF sa delikatnie mowiac przesadzone.
    Ciesze sie ze ułatwiliscie mi wybór bo jakoś nie chcialo mi sie wierzyc ze jest to az taki "badziew"
    Byc moze ten watek i innym zbłądzonym pomoże...
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Czy "gniezniok"=facet z Gniezna? Pytam, bo właśnie stamtąd pochodzę
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja tam ekspertem nie jestem, i 1D nie posiadam. Mam porównanie do 40D, które ostrzy troszkę szybciej niż 5D. Na hokej biorę 40D, z kilku względów (crop, mniejsza wartość sprzętu no i nieco szybszy AF), ale kiedyś 40stki nie miałem i jadący na bramkę zawodnik na pełnej prędkości dostał całą ostrą serię (w trybie servo). Na śluby, dla mnie nie ma o czym dyskutować (robie oboma z dwoma stałkami) ale gdybym nie liczył się z finansami miałbym dwie piątki i 40D na wesele
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Odkąd robię ślubniaki 5d (wcześniej 20d) odsetek zdjęć nietrafionych wyraźnie zmalał (z ok 20% do 5%). Przeszło już przez moje ręce kilka piątek i z żadną nie miałem kłopotów z AF.
    Nie neguje tego wyliczenia, ale chyba nalezy dodac iz tez wiedza i doswiadczenie ktore z czasem rosnie - tez tu chyba gra role (chyba ze masz na mysli fotki robione w tym samym czasie obydwoma body)?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

zapomniałbym jeszcze dodać, że co do czułości AF 5D nie mam zastrzeżeń - jeszcze mi się nie zdarzyło, by AF nie złapał ostrości, jeśli ja w wizjerze widzę jakikolwiek kontrast na który ostrze. Wręcz czasem jest odwrotnie - ja kontrastu nie widzę za bardzo a AF sobie radzi.
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Domyślnie

ja nie twierdze, ze 5d to typowy aparat do sportu i AF ma taki sam jak D3
    twierdze, ze mozna zrobic dobre zdjecie sportowe obiektu w ruchu

klatka 5414 (5415 pewnie skasowalem z uwagi na podobny kadr)

gniezniok
    Guest

Domyślnie

hofi.... nie ma innej mozliwosci, hehe
    Gniezniok to MUSI byc gość z gniezna z krwi i kości. Jesli jeszcze sluchałes jednego slusznego radia - Gniezno - juz mnie znasz
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gniezniok Zobacz posta
    hofi.... nie ma innej mozliwosci, hehe
    Gniezniok to MUSI byc gość z gniezna z krwi i kości. Jesli jeszcze sluchałes jednego slusznego radia - Gniezno - juz mnie znasz
    pozdrawiam
    W takim razie bądźmy w kontakcie - napisałem na PW.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Domyślnie

Mam 5D od 2 lat. Robię nie tylko ślubianki i potwierdzam opinię, że 5D ogólnie jest aparatem rewelacyjnym. AF nie jest doskonały ale jest bardzo dobry, dużo więcej niż wystarczający do focenia par ślubnych. Uważam tak pewnie dlatego, że fotografuję od 20 lat i miałem możliwość przejścia całej epoki aparatów z AF i po prostu, nawet takie beztelencie jak ja, nauczyło się fotografować aparatem z AF. Nabycia takiej umiejętności życzę wszystkim znawcom, którzy pier....lą o tym jaki to fatalny AF ma 5D. Nauczcie się najpierw robić zdjęcia potem kupcie 5D, a później dopiero wypowiadajcie się na temat jego możliwości.

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów