Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 130

Wątek: AF w 5d - prawda i mity

Domyślnie

Dobrze, że o tym że 5D nie nadaje się do sportu dowiedziałem się po tym, jak zrobiłem to:
    http://foto.unterschuetz.pl/blog/?p=8

Teraz mogłoby nie wyjść :]

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Dobrze, że o tym że 5D nie nadaje się do sportu dowiedziałem się po tym, jak zrobiłem to:
    http://foto.unterschuetz.pl/blog/?p=8

Teraz mogłoby nie wyjść :]
    Liczyłem, ze zobaczę szachy, wiele się nie pomyliłem.
    Masz może koszykówkę albo wyścigi motocyklowe? Pewnie nie, bo te mogłyby nie wyjść.
    Jarek

Domyślnie

oskarkowy, i po co od razu te złośliwości?
    Nie mam wiele, bo sport to nie jest moja działka... ale jak poszukam to co nieco wrzuce..
    Hokej może być? czy też za wolny?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

oskarkowy, i po co od razu te złośliwości?
    Nie mam wiele, bo sport to nie jest moja działka... ale jak poszukam to co nieco wrzuce..
    Hokej może być? czy też za wolny?
    To są złośliwości? Ech.. niby chłop, a delikatny jak panienka..

Kolejnymi 5d fotografuję już trzeci rok, zaczynałem jeszcze od modelu przedprodukcyjnego. Mam jednak porównanie AF z aparatami, które służą do fotografowania sportu. Wierz mi, 5d nie jest do tego stworzony.
    Nie chodzi mi nawet o bajery typu ilość klatek na sekundę, na przykład EOS3 wcale tym nie rozpieszczał. 5D nie radzi z trafieniem ostrością w biegnące na mnie dziecko, a co dopiero hokeistę czy samochód..

Ja Ci oczywiście wierzę, że możesz mi pokazać zdjęcia sportowe z 5D. Tak samo ja mogę Ci pokazać zdjęcia sportowe wykonane komórką. W końcu jakieś przypadkiem sie uda, trochę się później podciągnie a przy miniaturce wielkości 500pix i tak guzik widać.

Dlaczego jeszcze 5D nie jest stworzony do sportu? Bo zwykle od czasu wciśnięcia spustu, do momentu zamknięcia migawki mija tyle czasu, że główny obiekt wybiegnie z kadru. Samo nasuwa się porównanie do 1DmkIII. Pierwszą sesję jaką nim zrobiłem przestrzeliłem prawie w całości przed czasem. Większość zdjęć miałem zrobioną dobrą chwilę przed tym, niż chciałem zrobić. Po prostu mi pozostały przyzwyczajenia z 5tek, a aparat pracował jak powinien.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    5D nie radzi z trafieniem ostrością w biegnące na mnie dziecko, a co dopiero hokeistę czy samochód..
    masz racje 5d .... totalnie nieostre:

Domyślnie

vuki/ spoko.. pewnie to jedyne ostre z 2000 zrobionych I tak widać, że fartem, bo od momentu nacisniecia spustu rowerzysta Ci wyjechal prawie poza kadr

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vuki Zobacz posta
    masz racje 5d .... totalnie nieostre:
    aha.. a pokaż jeszcze klatki 5415 i 5417
    Bo ja nie twierdzę, że ten aparat nie trafia, twierdzę tylko, że nie trafia zawsze..
    Poza tym nie wiem, czy stałeś w tłumie, czy jechałeś na platformie przed cyklistami. I można tak w nieskończoność..

Możecie mi udowadniać co tylko sobie chcecie. Sęk w tym, że ja znam 5tki jak zły szeląg i wiem, na co je stać.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Możecie mi udowadniać co tylko sobie chcecie. Sęk w tym, że ja znam 5tki jak zły szeląg i wiem, na co je stać.
    I pewnie masz wyłączność na tę wiedzę
    Pozdrawiam serdecznie i życzę pogodnego weekendu.

Swoją drogą, ja pewnie jestem dziwny, ale nawet jak już robie ten sport, to nie używam trybu seryjnego... Czy to się gdzieś leczy ?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I pewnie masz wyłączność na tę wiedzę
    Nie, tak samo, jak Ty jej nie masz.

Jestem tutaj jednak trochę dłużej i pamiętam o konsekwencjach tak radosnej twórczości jak Wasza. Żeby daleko nie szukać, kiedyś była dużo większa dyskusja na temat użyteczności EF100/2.8 w portrecie. Argumenty i przykłady były tak wypasione, że nie było sensu dyskutować. Czytający wykombinowali sobie, że jak można mieć dwa w jednym, to po co przepłacać i więcej dźwigać. Od tego czasu dostałem dwa PMy, że jednak to nie jest do końca to, czego kupujący oczekiwali.

Tutaj jest dokładnie tak samo. Macie jedną, najlepszą na świecie zabawkę i przytrzecie nosa każdemu, kto śmie napisać o niej coś nie po Waszej myśli. Nie chcę tutaj poruszać tematu, jakie macie porównanie z innymi modelami, bo domyślam się, że nazwy znacie i potraficie bardzo barwnie pisać.. Pamiętajcie jednak, że czytają to ludzie, którzy chcą zacząć fotografować przyrodę czy sport, którzy planują zakup tego jedynego aparatu. I po co mają wydawać kasę na droższą puszkę z gorszą matrycą, skoro mogą mieć wszystko w jednym? A niestety tak nie jest.

Rozumiem, że to nie Wasza kasa pójdzie w błoto, to nie Wy będziecie kląć w żywy pień. Wy zabłyśniecie na forum, a jak ktoś będzie na tyle głupi, że Was posłucha, to jego sprawa. Reklamacji nie przyjmujecie..
    Jarek

Zablokowany
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

monii: spokojnie mozesz czekac na body, i juz nastawic wszystkich domownikow ze bedziesz zajety przez najblizszy tydzien jak dostaniesz 5D.

Ja osobiscie jestem w posiadaniu 5D oraz 1D3. Niestety nalezy sobie uswiadomic jedną rzecz, że: jezeli w 5D AF mialby szybkosc 1D3 to 1DS2 lub 1DS3 nie kosztowałby nadal 12-15 tys tylko 7. Dlatego body (5D) dajace zdjecia rewelacyjnej jakosci, nie moze byc idealne, bo wtedy D3 nie kosztowaloby 15 tys, lub nawet nie wyszlo by na rynek. A tak mamy 5D ze slabym AF (dla mnie ok), a i tak nalezy sie cieszyc ze jest wogole AF, bo dziwie sie ze ludzie kupuja 1DS3 jak i sobie ze kupilem 1D3 bo 5D to naprawde super body i polecam je kazdemu - mozna kupowac bez obaw.

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów