O! i tak trzeba pisać :-) To co piszesz mogę tylko potwierdzić, miałem przez chwilę 30D i 5D równocześnie i widziałem że piątka pewniej ostrzy w słabym świetle.
Dla takiego amatora jak ja, dla którego fotografia jest tylko przyjemnym hobby to AF 5D jest naprawdę dobry.
Oczywiście chciałbym żeby punkty poza centralnym były tak skuteczne z jasnymi szkłami jak środkowy bo wtedy swoboda kadrowania byłaby znacznie większa, chciałbym żeby zawsze 100% zdjęć było trafione idealnie w punkt nawet przy świeczce w całkowitych ciemnościach, chciałbym żeby w trybie servo wszystkie klatki były idealnie trafione, również przy użyciu bocznych punktów etc. ale tak w 5D nie ma.
Tyle że ja jestem amatorem i jak nie ma warunków do zrobienia zdjęcia to po prostu nie robię bo nie muszę i nie będzie tragedii jak nie zrobię.
Jeśli ktoś musi bo np. robi reportaż ślubny to niech weźmie 5D i sobie sprawdzi. Wg mnie powinien być zadowolony.
No, no.... Pisze od razu - zaskoczyliscie mnie na całego, bo jakoś tak... lepiej na duszy sie zrobiło hehe.
Spodziewałem sie wirnika w mózgu a okazuje sie ze przewijajace sie gdzies tam watki kulejacego AF sa delikatnie mowiac przesadzone.
Ciesze sie ze ułatwiliscie mi wybór bo jakoś nie chcialo mi sie wierzyc ze jest to az taki "badziew"![]()
Byc moze ten watek i innym zbłądzonym pomoże...![]()
pozdrawiam
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
Mam 5D od 2 lat. Robię nie tylko ślubianki i potwierdzam opinię, że 5D ogólnie jest aparatem rewelacyjnym. AF nie jest doskonały ale jest bardzo dobry, dużo więcej niż wystarczający do focenia par ślubnych. Uważam tak pewnie dlatego, że fotografuję od 20 lat i miałem możliwość przejścia całej epoki aparatów z AF i po prostu, nawet takie beztelencie jak ja, nauczyło się fotografować aparatem z AF. Nabycia takiej umiejętności życzę wszystkim znawcom, którzy pier....lą o tym jaki to fatalny AF ma 5D. Nauczcie się najpierw robić zdjęcia potem kupcie 5D, a później dopiero wypowiadajcie się na temat jego możliwości.