Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 130

Wątek: AF w 5d - prawda i mity

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slouON Zobacz posta
    w gorszych warunkach ja widzę różnice, boczne wolniej zasuwają i maja problemy CZASAMI.
    Problemy owszem czasem mają jak nie ma odpowiedniego dla czujnika kontrastu albo jest za ciemno, ale w samej prędkości nie widzę. Wziąłem przed chwilą 135/2 i 17-40 żeby sprawdzić i przy jednej żarówce w pokoju różnicy w prędkości nie ma żadnej. Może to mój firmware 1.1.1 tak działa -

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Problemy owszem czasem mają jak nie ma odpowiedniego dla czujnika kontrastu albo jest za ciemno, ale w samej prędkości nie widzę. Wziąłem przed chwilą 135/2 i 17-40 żeby sprawdzić i przy jednej żarówce w pokoju różnicy w prędkości nie ma żadnej. Może to mój firmware 1.1.1 tak działa -
    fakt ja mam 1.1.0 sprawdziłem teraz i delikatnie wolniej boczny prawy górny działa
    5d grippen
    17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

no to tak: na forum padły zarzuty pod adresem 5d : FF, BF, fatalny AF, amatorski czyli nie profesjonalny, nie nadaje się do sportu, słabo radzi sobie w ciemnościach co tam jeszcze ....... jak się tego naczytać to ludzie moja cudowna 5d spadnie do paru złotych i kupię sobie jeszcze kilka może w każdej będzie inna wada, będę focić na zmianę a wogóle wywalcie swoje piąteczki naprawdę nie warto....
    pozdrowienia dla tych co nie narzekają :-D
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Bywalec

Domyślnie

Warto by było zebrać spostrzeżenia.
    Na rynku pojawiło się sporo sprzętu z wadami, ale jaki to procent? Nikt tego nie wie.

Zaprzyjaźniony sprzedawca, po cichu, powiedział mi, że dużo sprzętu na rynkach wschodzących to przeceny z rynków wielkich. Ale to może być chwyt marketingowy obliczony na zniechęcenie do innych dostawców..

Obserwuję pewne zagęszczenie wadliwych puszek, szczególnie u polskich sprzedawców. Chyba po prostu nie mają możliwości zwrotu i ewidentne braki po kilka razy wchodzą w obieg.

Fabrycznie (!) pakowane body kupione w "dobrym sklepie" działa poprawnie. To chyba mit, ale mnie się taka sytuacja przytrafiła.

Problemy z serwisem 5D są ewidentne, ale nikt nie wie czy ta sam puszka nie pojawia się tam już któryś raz, a oni mają dość tej sytuacji. Tylko czemu nie ujawniają tego?

5D w dobrych rękach to dobry aparat! Fakt czy mit?

5D wymaga dobrych obiektywów (seria L), to chyba normalne i nikt tego nie będzie kwestionował.

Na razie tyle.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    5D wymaga dobrych obiektywów (seria L), to chyba normalne i nikt tego nie będzie kwestionował.
    eee tam.. wcale nie wymaga L, w dodatku sporo obiektywów na 5D chodzi lepiej np 50/1.4, 85/1.8 czy 70-300 IS USM dają wyraźnie ostrzejszy obrazek i mniejszą CA (17-40L)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 07-03-2008 o 09:34

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    5D w dobrych rękach to dobry aparat! Fakt czy mit?

W każdych rękach to dobry aparat. Tylko to 5D, a nie 1DsIII czy 1DIII.
    Drugie stwierdzenie (o L) kwestionuję, to mit. Jest też o tym sporo na forum.
    Wini

Bywalec

Domyślnie

Co do dobrej współpracy 5D z nie eLkami to się zgodzę. 50/1,4 działa super, tylko że nieco delikatny jest. W studio bez zarzutu, w podróży różnie bywa.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Pewnie nie zszedłeś poniżej progu czułości AF, to czemu miałyby działać inaczej... A może 17-40 ma szybszy mechanizm AF niż 135... odpowiedzi może być wiele.

Cytat Zamieszczone przez slouON Zobacz posta
    fakt ja mam 1.1.0 sprawdziłem teraz i delikatnie wolniej boczny prawy górny działa
    Może masz syfy na czujnikach AF.
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    Może masz syfy na czujnikach AF.
    troche ostatnio dmuchał na czujniki (na dole przed matrycą??), no chyba że to nie to
    5d grippen
    17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...

Domyślnie

jak się naczytam o wadach 5d to mnie zwątpienie bierze Panowie, ale jak się przesiądę z 350d na 5d to AF będzie lepszy, co?

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów